Evenimente care marchează semnarea Tratatului de la Roma

Anul 2007 este anul aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma – unul dintre momentele fundamentale ale construcţiei Uniunii Europene, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Semicentenarul semnării Tratatului de la Roma va fi celebrat printr-o serie de manifestări cultural-artistice şi de diplomaţie publică organizate de către Ministerul Afacerilor Externe prin intermediul misiunilor diplomatice ale României din marile capitale ale lumii.  Printre cele mai importante manifestări dedicate acestui eveniment se numără festivităţile organizate la Roma şi Berlin.

La Roma se va desfăşura evenimentul Satul European, organizat de către Reprezentanţa în Italia a Comisiei Europene, Primăria Romei şi misiunile diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene. Manifestarea va avea loc în centrul Romei, pe Via dei Fori Imperiali, la data de 25 martie a.c.

În cadrul acestui eveniment, România va participa cu un stand de prezentare de ţară şi cu un concert de jazz, susţinut de Damian Drăghici şi The Ethno Jazz Band. Pavilionul românesc va cuprinde o ofertă bogată de materiale promoţionale destinate a asigura promovarea turistică a României şi o expoziţie menită să promoveze proiectul Sibiu - Capitală culturală europeană 2007.

La Berlin, sub preşedinţia germană a Uniunii Europene, aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma va fi sărbătorită în perioada 24 - 25 martie a.c. Evenimentul va debuta, în 24 martie, orele 18.00, cu Noaptea Europeană a Frumuseţii, în cadrul căreia muzeele berlineze vor avea porţile deschise şi vor găzdui momente muzicale, literare şi de dans susţinute de artişti din cele 27 ţări ale Uniunii Europene.

Cu acest prilej va fi organizat pentru acest eveniment un program de muzică românească şi internaţională susţinut de Corala I.C. Danielescu, la orele 22.00, 23.00, 24.00, în Basilica din Muzeul Bode. Un alt eveniment este Noaptea Europeană a Cluburilor, ce se va desfăşura cu începere de la ora 23.00, fiind destinată mai ales publicului tânăr. În 35 de cluburi din Berlin vor participa formaţii din ţările membre ale Uniunii Europene. Din partea României, vor evolua la clubul Yaam formaţia timişoreană Brigada Artistică Urbană şi DJ Basix .

Festivităţile dedicate aniversării a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma vor culmina cu Sărbătoarea Europeană, eveniment ce va avea loc pe 25 martie a.c. Manifestarea se va desfăşura în perimetrul Porţii Brandenburg şi al Parlamentului Federal al Germaniei, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a altor şefi de stat şi de guvern. În cadrul acestui eveniment misiunea României va organiza un stand de prezentare a ţării noastre, alături de celelalte 26 de state membre UE. România va expune materiale de promovare a imaginii ţării noastre şi a programului Sibiu - Capitală culturală europeană 2007, în cadrul unei expoziţii puse la dispoziţie de Ministerul Culturii şi Cultelor.

Participarea României, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, la sărbătorirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma – un eveniment de succes în istoriei Europei, dobândeşte o semnificaţie aparte în acest an, din perspectiva noului statut al ţării noastre de stat membru al Uniunii Europene şi este menită să transmită angajamentul României de a contribui activ la consolidarea construcţiei europene.

domeniu: 
categorie: