Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Executivul alocă fonduri pentru protecţia nevăzătorilor

În cadrul videoconferinţei de astăzi, 28 februarie, organizată, la sediul Guvernului, cu prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene, Adrian Năstase, Primul Ministru al Guvernului României, a făcut o serie de comentarii în legătură cu utilizarea fondurilor alocate pentru protecţia specială a nevăzătorilor, în perioada 2001-2002. Primul Ministru a evidenţiat, în special, faptul că, Guvernul României acordă unele drepturi şi facilităţi, după cum urmează:
- Drepturi:
Alocaţie socială în sumă de 1.407.000 lei;
Indemnizaţie de însoţitor;
Indemnizaţie lunară de 200.000 lei pentru cei care realizează venituri salariale;
Alocaţii pentru copii majorate cu 100%.
- Facilităţi:
Scutire de la plata abonamentului la radio, televiziune şi telefon;
Acordarea a 400 impulsuri telefonice fără plată;
Gratuitate pentru transportul urban şi interurban;
Prioritate la închirierea, construirea şi cumpărarea locuinţelor din fondul de stat etc.
Astfel, sumele alocate de stat în anul 2002 pentru acordarea unor drepturi băneşti către nevăzători au fost de 1185 miliarde lei.
Domnul Adrian Năstase a menţionat, în continuare, faptul că întreaga activitate de protecţie specială a persoanelor cu handicap vizual este gestionată, din 1992, de Asociaţia Nevăzătorilor din România, fără nici un temei legal.
Menţionând că, în timp ce, pentru toate celelalte categorii de persoane cu handicap, plata drepturilor băneşti se realizează de autorităţile statului, fiind cuprinse în bugetul de stat, domnul Adrian Năstase a considerat că această situaţie este o gravă anomalie tolerată de aproape 10 ani. Nici o asociaţie nu dispune şi nu trebui să repartizeze fondurile alocate de stat, ci numai autorităţile statului.
Domnul Adrian Năstase a declarat că, din verificările efectuate, referitoare la activitatea Asociaţiei Nevăzătorilor, a rezultat că:
Asociaţia condiţionează în mod nejustificat plata drepturilor legale, inclusiv pensia socială, de dobândirea calităţii de membru al acesteia;
În plus, se percep taxe de înscriere şi cotizaţii.
Domnul Adrian Năstase a subliniat că, în aceste condiţii, Guvernul consideră nu este nevoie de intermediari pentru a gestiona fondurile alocate prin bugetul statului celor care necesită protecţie specială - nevăzătorilor.
De aceea, în perioada următoare vor fi examinate cu atenţie aceste probleme, împreună cu Asociaţia nevăzătorilor, astfel încât persoanele cu handicap vizual să beneficieze integral şi direct de drepturile, facilităţile şi subvenţiile acordate de statul român.
Primul Ministru al Guvernului a apreciat că şi această activitate trebuie descentralizată, iar autorităţile administraţiei publice judeţene pot prelua efectuarea plăţilor către persoanele cu handicap vizual, în conformitate cu prevederile legii.(Mariana Andronic)

domeniu: 
Autor: