Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Executivul extinde domeniul de aplicare asupra fondurilor postaderare

Guvernul a reglementat controlul şi recuperarea fondurilor comunitare utilizate necorespunzător, stabilind un mecanism adecvat noilor cerinţe, de membru al Uniunii Europene. Sistemul anterior, reprezentat de Ordonanţa Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzător, este aplicabil numai fondurilor de preaderare PHARE, ISPA şi SAPARD.

Ordonanţa adoptată în şedinţa de astăzi de Executiv extinde domeniul de aplicare asupra tuturor fondurilor postaderare de care beneficiază România începând cu data de 1 ianuarie 2007, inclusiv asupra celor pentru agricultură, a anunţat Alice Bîtu, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Constarea creanţelor bugetare se efectuează de către autorităţile cu competenţe în gestionarea fondurilor comunitare, prin compartimentele de specialitate organizate în acest scop în cadrul autorităţii sau în cadrul instituţiei în structura căreia funcţionează autoritatea, sau de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

O altă noutate o reprezintă asimilarea debitelor comunitare cu debitele fiscale naţionale, din perspectiva raportului juridic dintre autorităţile cu competenţe în gestionarea şi recuperarea fondurilor comunitare şi debitorii care sunt obligaţi la plata acestor debite.

Actul normativ acordă competenţe exclusive Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală pentru efectuarea procedurii de executare silită în cazul prejudiciilor aduse fondurilor comunitare.

De asemenea, ordonanţa reglementează funcţia generală de audit extern a Autorităţii de Audit de pe lângă Curtea de Conturi a României asupra fondurilor comunitare.

Secretarul de stat a declarat că actul normativ creează şi cadrul pentru elaborarea unor protocoale de cooperare între instituţiile cu atribuţii de control în domeniul protecţiei intereselor financiare ale Uniunii Europene.

În vederea implementării noilor dispoziţii, urmează a fi elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare, precum şi a fondurilor de cofinanţare aferente utilizate necorespunzător, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1510/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

domeniu: 
categorie: