Experimentul Gura Ocniţei

Luni, în localitatea Gura Ocniţei, de lângă Târgovişte, a avut loc un eveniment care, datorită evoluţiilor de pe scena politică, nu a mai căpătat amploarea care se dorea să i se dea iniţial. Nici preşedintele Iliescu, cel care făcuse o promisiune în acest sens, şi nici ministrul Muncii, Elena Dumitru nu au mai putut fi prezenţi la tăierea panglicii inaugurale a unui complex unic, în acest moment, în ţară, atât ca proiectare, realizare şi dotare, cât şi ca procedee de cură utilizate.

Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Gura Ocniţei a făcut, în ultimele luni, obiectul unor dispute de culise care au implicat fostul Consiliu Judeţean, funcţionari superiori din cadrul Ministerului Muncii şi alte persoane interesate de chestiune.

În urma unor eforturi deosebite desfăşurate în timp, conducerea Centrului a obţinut finanţare europeană şi de la buget pentru construcţia unui centru modern, la standarde europene.
Începută prin 1997, construcţia era, practic, finalizată, la începutul acestui an.
Transferul pacienţilor - circa 500, îngrămădiţi în două pavilioane vechi şi neadaptate - întârzia, însă.
Pe de o parte, datorită ideilor pe care fostul preşedinte al CJ Dâmboviţa, Cucu (între timp exclus din PSD) le împărtăşea în legătură cu o destinaţie mai 'lucrativă' a investiţiei, iar pe de alta, datorită opiniilor unor consilieri din MMSS care ţineau morţiş să se racordeze unor exigenţe europene, încă lipsite de suport practic în ceea ce ne priveşte.
Intervenţia preşedintelui Iliescu a deblocat această situaţie oarecum stranie şi iată că, în plină vară, Centrul a fost inaugurat în prezenţa unei numeroase asistenţe compuse din autorităţi locale şi centrale, din specialişti în medicină şi psihologie, conducători de instituţii de asistenţă şi caritate, jurnalişti.

După un tur al instituţiei - un număr de 15 pavilioane cochete, căţărate pe un deal pitoresc, finisate şi echipate la rigorile unui hotel de 3 stele, în care tocmai au intrat, cu emoţie, o parte dintre pacienţii spitalului - au fost vizitate atelierele de ergoterapie - arte plastice, ţesături şi împletituri, gimnastică şi fitness.
De aici, asistenţa a pornit în caravană spre Târgovişte, unde la Teatrul 'Tony Bulandra' urma să se producă evenimentul central: premiera spectacolului cu piesa 'Azilul de noapte', pusă în scenă şi interpretată de pacienţii Centrului! Asistenţa - din care nu au lipsit pacienţii - a urmărit cu emoţie şi interes acest senzaţional experiment iniţiat de medicul Mariana Săvulescu, directorul Centrului, care dovedeşte că persoanele cu handicap psihic pot crea un act artistic valoros, însuşindu-şi cu sinceritate şi adeseori cu un real talent, datele personajelor, pe care le îmbogăţesc cu propria experienţă de viaţă.

'Este un exerciţiu de comunicare!' - declara reporterilor prezenţi dr. Săvulescu - 'lipsa de comunicare fiind una dintre principalele cauze ale bolii psihice. Din îmbinarea gândirii magice a bolnavului psihic cu magia artei se naşte un succes în care graniţa dintre 'normalitate' şi 'anormalitate' devine insesizabilă'.

Ceea ce se întâmplă la Gura Ocniţei este o dovadă concludentă că atunci când dorinţa de a face un lucru de valoare se întâlneşte cu bunăvoinţa celor ce concurează la aceasta, rezultatele pot fi spectaculoase.

Gura Ocniţei reprezintă un model de nivel european care conţine însă miezul propriu de înţelegere şi abordare a acestei zone a socialului, de pe urma căruia am tot fost traşi de urechi de europeni mai continentali decât alţii.


domeniu: 
categorie: