Expoziţie de pictură Radu Bercea la Slatina

Marţi 19 mai 2009, la ora 17,00, la Galeria Artis din Slatina, va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură Radu Bercea, intitulată „Aripi”.

Expoziţia este organizată de Consiliul Judeţean Olt, Muzeul Judeţean Olt şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România.

radu bercea
Foto: Radu Bercea

Născut la 29 august 1939, în Cuciuru Mare Cernăuţi, Radu Bercea a absolvit Şcoala de Arte Plastice şi Decorative „Octav Băncilă” din Iaşi. Este membru al Fundaţiei Culturale Bucovina.

În perioada 1959 – 1964 a fost condamnat politic de regimul comunist.

Începând cu anul 1964, participă la expoziţii de grup în ţară şi străinătate însumând peste 200 de participări: România, Japonia, Italia, Turcia, Iugoslavia, Polonia, Belgia, Franţa, Brazilia, Mexic, Israel etc.

Expune în Franţa, la Centrul Cultural din Port Marly, la Teatrul Visinet din Paris, la Casa Economică din Mafra Brazilia, Casa de Cultură din Rio Negro, la Muzeul „Casa do Bucovina” din Rio Negro, Brazilia, la Biblioteca Publică Parana din Curitiba, Brazilia. Expoziţii personale în ţară şi străinătate.

Are lucrări personale în colecţii particulare din România, SUA, Franţa, Italia, Austria, Brazilia şi Israel.

A ilustrat volume de poezii şi cărţi de colorat pentru copii.

A participat la saloanele naţionale şi internaţionale de caricatură obţinând numeroase premii.

La toate ediţiile ale saloanelor naţionale „Umor la Gura Humorului” face parte din juriu, preşedintele juriului fiind Ştefan Popa Popa’s.

Proiectează o casă ţărănească din Bucovina, o troiţă şi un portal pentru oraşul Rio Negro Brazilia, este declarat cu acest prilej „cetăţean de onoare” al oraşului Rio Negro.
Rememorează grafic într-o expoziţie Gulagul românesc. Lucrările se află în „Arhivele Totalitarismului”, an X, nr. 36 37 (3-4) 2002, p. 101– 113 şi sunt consemnate şi în revista „Dosarele Istoriei” nr. 1 (113), 2006. Lucrări de grafică de Radu Bercea sunt expuse şi în Memorialul de la Sighet.

Publică caricaturi în diferite ziare şi reviste locale şi centrale.

„Datorăm lui Radu Bercea un mesaj generos prin sensurile adânc umane, oferit într-o formulă de adevărată frumuseţe. Cu un sentiment actual prezentului şi cu intuiţia vremurilor trecute, el adună o documentaţie de preţ nu numai pentru noi contemporanii şi pentru copiii copiilor noştri.” (George Gavrileanu şi G. Anca).

„Lucrările lui Radu Bercea sunt caracterizate de criticul de artă Aurel Istrati ca fiind vibraţii sufleteşti cu foarte puternice contraste şi foarte mult solar. Este interpretarea autorului asupra vieţii. Acest artist face pasiune clară pentru artă, iar scriitura sa frumoasă dă o notă de sinceritate.” (C. P., „Evenimentul de Iaşi”, 24 aprilie 2002).

picturi radu bercea

„Radu Bercea este un personaj care s-a afirmat cu discreţie situându-se în rândul acelor creatori care ştiu saşi susţină şi să-şi îndeplinescă prin propriile experienţe de viaţă şi de artă, crezul artistic.” (Tiberiu Cosovan, „Monitorul de Suceava”).

„Dotat cu spirit de observaţie fin şi cu un deosebit simţ al umorului, prin prezenţa creaţiilor sale la mai multe expoziţii şi saloane internaţionale de artă, Radu Bercea a bucurat şi a încântat ochiul publicului din Japonia, Belgia, Bulgaria, Turcia, Anglia, S.U.A., Mexic, Franţa, Israel, Olanda, Iugoslavia etc.” (prof. dr. Ştefan Purici).

„Arta a devenit un mod de a trăi frumos. Nu are astâmpăr, observă, caută, analizează, aplică, inovează. Aproape orice poate deveni subiect sau obiect de artă.” (Iuliana Popescu, „Evenimentul de Iaşi”).

„Dacă în muzică există acea suită de piese numită «Clavecinul bine temperat», aş spune că la Radu Bercea avem de-a face cu hazardul bine temperat. Întâmplarea, care este prezentă în aceste mici volume, este foarte bine strunită, patina şi culoarea sunt deosebite iar Radu Bercea reuşeşte să confere lucrărilor senzaţia unui material dur... Trecem adesea pe lângă nişte lucruri cu o valoare deosebită, pe care nu le observăm pentru că le considerăm prea banale, prea la îndemâna oricui. Sunt însă unii, printre care şi Radu Bercea, care insistă asupra acestor banalităţi din care se pot scoate nişte bijuterii artistice deosebite.” (Ion Maftei, artist plastic).

domeniu: 
categorie: