Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fapt divers

Primarul din Tg-Mureş va face o baie de mulţime de Anul Nou

Primarul municipiului Tg-Mureş, Dorin Florea, a anunţat că se va alătura mureşenilor care vor petrece Revelionul în stradă. Florea spune că îşi va respecta obiceiul din ultimii ani de a veni să întâmpine anul nou alături de târgumureşenii care se vor afla în Piaţa Victoriei din oraş.
Edilul-şef a menţionat că se va alătura mulţimii cu puţin înainte de miezul nopţii pentru a ciocni o cupă de şampanie cu cei aflaţi în piaţă şi pentru a urmări împreună spectacolul de artificii.

Şeful Poliţiei mureşene îşi petrece Revelionul la Alba-Iulia

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Mureş, comisarul-şef Ioan Nicolae Căbulea, a declarat că-şi va petrece Revelionul la Alba-Iulia. Şeful Poliţiei mureşene a mărturisit că se va duce la un restaurant din Alba-Iulia, unde va petrece noaptea dintre ani împreună cu prietenii.
Ioan Nicolae Căbulea este, de fapt, de loc din Alba-Iulia şi a ajuns la Tg-Mureş, la mijlocul lunii aprilie din acest an, printr-un concurs de împrejurări.

Revelion stradal cu confeti şi korfball la Tg-Mureş

Revelionul organizat în stradă de Primăria Tg-Mureş aduce în acest an unele noutăţi faţă de ediţiile precedente. Pe lângă concertul maraton de muzică uşoară organizat an de an, Revelionul 2006 va cuprinde şi alte ingrediente: utilizarea unui tun cu confeti şi organizarea unui campinat ad-hoc de korfball.
Deşi korfball-ul este aproape necunoscut în România, la Tg-Mureş devine un sport din ce în ce mai popular.
Este vorba despre un joc originar din Olanda, care seamănă un pic cu baschetul.

Mureş: Avalanşă de solicitări la serviciile de urgenţă

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Mureş, dr. Ioan Ivanici, a declarat că numărul solicitărilor a continuat să se menţină foarte ridicat şi după sărbătorile de Crăciun. Deşi petrecerile de Crăciun s-au terminat, în ultimele zile 'Ambulanţa' mureşeană a înregistrat un număr cel puţin dublu de solicitări faţă de zilele obişnuite.

Jocul căluţilor din Câmpeni, un adevărat spectacol

Mai puţin vestiţi decât ursarii de pe Valea Trotuşului, căluţii din Câmpeni, comuna băcăuană Pârjol au marele merit că au rămas cam singurii de pe toată Valea Tazlăului care au reuşit să păstreze acest obicei. Întreg jocul lor este un adevărat spectacol şi fiecare dans are o poveste anume. Baba şi moşneagul sunt cei care deschid dansul, după care vin căluţii. Dansul lor este energic, exuberant, cu mişcări iuţi şi ritmate.Toţi căiuţii sunt voinici, vrednici şi de ispravă, pentru că nu oricine are dreptul să intre în ceată, şi este o cinste mare pentru cel care reuşeşte să fie aceptat.

Ceata Ursarilor din Dărmăneşti - o tradiţie care se păstrează de sute de ani

Pentru tinerii din comuna băcăuană Dofteana care fac parte din Ceata Ursarilor obiceiul repetiţiilor dinaintea Căciunului încă se mai păstrează. De vreo 15 ani, în curtea casei lui Viorel Mihai se întâlnesc de cum începe postul Crăciunului toţi flăcăii din ceată. Marele lui noroc este că are o curte largă şi încăpătoare pentru că în nici un an ceata nu a numărat mai puţin de 100 de flăcăi. Toţi voinici, vrednici şi de ispravă, pentru că nu oricine are dreptul să intre în ceată, şi este o cinste mare pentru cel care reuşeşte să fie acceptat. 'Mai întâi repetă toboşarii.

350 de turişti pot rămâne blocaţi pe Platoul Bucegi din cauza drumului

Pe drumul forestier Sanatoriul Moroieni-Peştera se circulă cu dificultate în această perioadă. Şi asta din cauza porţiunilor de gheaţă formate pe drumul de acces spre platoul Bucegi. De altfel, 7 maşini au fost abandonate pe drum încă de ieri – a declarat şeful Echipei Salavamont Dâmboviţa, Doru Diaconescu. De asemenea – a mai spus Diaconescu – aproximativ 350 de turişti ajunşi pentru noaptea de Revelion la una dintre cele 6 cabane de pe Valea Ialomiţei (Zănoaga, Scropoasa, Diana, Pestera, Padina şi Bolboci) vor avea de furcă, la coborâre, cu drumul forestier din zonă.

O minoră din Tg-Mureş a dispărut de acasă de două săptămâni

Poliţiştii mureşeni sunt în căutarea unei minore care a dispărut de la domiciliu cu mai bine de două săptămâni în urmă. În data de 14 decembrie, Loţcu Diana-Carmen, de 12 ani, a plecat de acasă şi nu s-a mai întors la domiciliu.
Minora a mai fost plecată în repetate rânduri de acasă, astfel că părinţii au anunţat poliţia doar la câteva zile de dispariţie. Poliţiştii mureşeni şi-au intensificat căutările în ultima perioadă, după ce la Iaşi a fost descoperit cadavrul unei fetiţe de 8 ani care a fost răpită şi ucisă de un adolescent.

Vrăjitoarele anunţă că 2006 va fi un un an greu

Previziunile ghicitoarelor anunţă un nou an în care vom fi încercaţi de inundaţii şi schimbări majore în Parlament. De asemenea, potrivit oracolelor cu ghiocul în mână, data aderării României la UE se decalează cu încă un an. Dacă în 2005 am trăit cele mai mari inundaţii din ultimele decenii, se pare că nici în 2006 nu vom scăpa de furia apelor. Cu ghiocul într-o mână şi cu o icoană a Maicii Domnului într-alta, cea mai renumită ghicitoarea din Braşov, Silvia, prevede un 2006 deosebit de greu. „2006 va fi un an mai anevoios.

Ursarii din Comăneşti, cei mai iubiţi colindători de pe Valea Trotuşului

Multe tradiţii şi obiceiuri se păstrează pe Valea Trotuşului, în judeţul Bacău, aproape nealterate de sute de ani. Nici unul din obiceiuri nu a reuşit însă să depăşească în popularitate cetele de ursari, invitate an de an la tot felul de emisiuni de televiziune şi de festivaluri de datini şi obiceiuri strămoşeşti. În urmă cu câţiva ani ursarii din Dofteana îşi împărţeau celebritatea cu ursarii din Dărmăneşti şi Comăneşti.

Practici şi obiceiuri în zona Buzăului

Perioada sărbătorilor de iarnă este mult aşteptată de fetele nemăritate, dar şi de gospodarii superstiţioşi care vor să afle cum le vor fi recoltele în noul an. Pentru că este un moment de cumpănă când timpul cosmic îşi reînoieşte calitatea, în judeţul Buzău au loc începând de la Crăciun şi până la Bobotează o sumedenie de practici pentru aflarea viitorului. Cîte bordeie! Atîtea obiceie! O spun românii, iar vorba este cum nu se poate mai adevărată.

Introducere în zodiacul Chinezesc

Nu putem intelege China daca nu luam in considerare trecutul ei. In nici o alta civilizatie arta ghicitului nu a avut o atestare atat de veche si constanta ca in aici. Chinezii nu sunt nici metafizicieni, nici filosofi. Ei nu au incercat sa schimbe cursul naturii, ci au cautat sa se adapteze. Realismul lor a facut ca mentalitatea si obiceiurile stravechi sa dainuie neschimbate pana in prezent. Aceasta permanenta face atat de fascinanta cultura chinezilor.

Berea 'Mărgineni' ajunsă din nou pe piaţă în acest an

După o lungă absenţă din peisajul băcăuan, motivată de un management turcesc defectuos, Fabrica de Bere din Bacău a reapărut în lumina reflectoarelor. Vestită încă dinainte de revoluţie şi după ce a purtat nume dintre cele mai străine, berea Mărgineni a reînviat în această toamnă şi a apărut pe piaţă chiar de Zilele Bacăului, la începutul lui octombrie.

Fabrica beneficiază de utilaje moderne şi are toate şansele să îşi croiască drumul printre toate celelalte mărci de prin magazine.

Petre Imre face inventarul

Toamna se numără bobocii, iar la sfârşit de an - restaurantele. Explicaţia pentru recensământul bobocilor toamna e cât se poate de simplă: merită număraţi doar aceia care au scăpat de toate pericolele verii (ulii, caniculă sau vreo nuntă mare, la care se mănâncă zburătoare). Iar iarna facem lista tuturor restaurantelor care au meritat să supravieţuiască până de Crăciun şi pe care nu le-a înghiţit falimentul. Aşa că a mai trecut un an cu mine la restaurante.

Recomandări pentru populaţie în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă, specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) recomandă populaţiei acordarea unei atenţii deosebite şi a unei griji permanente în ceea ce priveşte starea de sănătate. În această perioadă, organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, reprezentate în mod special de carnea de porc sau alte produse de sezon. Carnea trebuie să fie verificată din punct de vedere sanitar -veterinar, întrucât există pericolul apariţiei trichinelozei.

În 2004 s-au născut mai mulţi copii comparativ cu anul precedent

În anul 2004 rata natalităţii a fost de 10 născuţi vii la o mie de locuitori, faţă de 9,8 în anul precedent, potrivit unui studiu al Institutului Naţional de Statistică elaborat la finele acestui an. Rata natalităţii se menţine scăzută comparativ cu anul 1997, când a fost de 10,5 copii născuţi la mia de locuitori. Ca şi în ceilalţi ani, în 2004 s-au născut mai mulţi băieţi decât fete, iar numărul bebeluşilor a fost mai mare în mediul urban decât în cel rural. Cei mai mulţi nou-născuţi au avut părinţi tineri, cu vârste între 25 şi 29 de ani.

Revelion în familie- cel puţin 2 milioane de lei

La fel ca şi masa de Crăciun, cu preparate tradiţionale(cârnaţi, caltaboş, tobă, fripturi, băuturi) şi masa de Revelion presupune respectarea unor obiceiuri. Astfel, la cumpăna dintre ani, ar trebui evitate preparatele din carne de pasăre. Potrivit unor superstiţii, a mânca ceva din carne de pasăre face 'să-ţi zboare norocul' în noul an.

Tot tradiţia spune că de pe masă nu ar trebui să lipsească pieptul de porc afumat, cârnăciorii, cremvurştii, şniţelele, salatele, fructele, măslinele şi piftia, alături de dulciuri şi băuturi.

Cel mai scump meniu de Revelion-200 de euro

Poiana Braşov rămâne un loc prohibitiv pentru majoritatea românilor. Doar meniul de Revelion ajunge chiar şi la 200 de euro, la care se adaugă şi costurile cazare la un hotel. Restaurantul Vânătorul rămâne cel mai scump loc pentru petrecerea de Anul Nou. Aici meniul pentru o singură persoană costă 200 euro, iar pentru copiii sub 12 ani, părinţii vor plaţi doar jumătate din acest preţ. În ciuda preţului, toate locurile din restaurant sunt ocupate.

Horoscop 2006

Prognoza astrologică a anului 2006 – carieră, sănătate, bani, dragoste, previziuni şi tendinţe pentru fiecare lună a anului în cadrul celor 12 zodii din zodiacul european.


BERBEC

Garda de Mediu vrea brazi numai la.. ghivece

Dezastrul din piete, unde mii de brazi au fost abandonati pentru ca nu s-au vandut de Craciun, a determinat reactii din partea Garzii Nationale de Mediu. Daniel Fita, purtatorul de cuvant al GNM, a declarat ca va face recomandari catre Ministerul Agriculturii, astfel incat Romsilva sa limiteze pe viitor numarul de brazi care sa fie taiati. 'Vom propune reducerea cantitatii astfel incat acest jaf sa fie oprit. De asemenea, vom recomanda ca mai multi brazi sa se vanda in ghivece. In nici o alta tara a Uniunii Europene nu se mai taie brazi pentru Craciun.

Procuror sălăjean găsit spânzurat în beciul casei

Procurorul Iuliu Miclea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Şimleu Silvaniei, a fost găsit spânzurat, în noaptea de miercuri spre joi, de un membru al familiei sale.
Nimeni din familie nu cunoaşte motivul pentru care procurorul Iuliu Miclea şi-a pus ştreangul de gât, el spunându-i soţiei sale, miercuri seara, că merge în beciul casei pentru a mai face foc la centrala termică.

După un timp, familia, alarmată că bărbatul nu se mai întoarce, a început să îl caute. El a fost gasit de fiica sa cea mică, atârnînd spânzurat de o grindă de la pivniţă.

Cocaina VIP-urilor a trecut prin Braşov

Trei inculpaţi din dosarul „Cocaina pentru VIP-uri”, scandal în care apar nume sonore precum Ţiriac Jr., Raluca şi Robert Sandu, au fost condamnaţi pentru un transport de cocaină pentru Italia. Maşina cu care au transportat stupefiantele a poposit special la Braşov, unde într-o benzinărie cei trei au uscat praful ascuns într-un prezervativ, care s-a spart în… rezervorul automobilului. Verdictul justiţiei în cazul celor nouă inculpaţi din dosarul „Cocaina pentru VIP - uri” a scos la iveală amănunte interesante.

Revelion stradal la Tg-Mureş

Şi în acest an Primăria Tg-Mureş invită locuitorii municipiului să participe la spectacolele organizate cu prilejul trecerii în noul an. Municipalitatea a pregătit un program special susţinut de îndrăgiţi interpreţi de muzică uşoară.

Începând cu ora 21 pe scena amenajată în centrul munipiului îşi vor da concursul Gemina, Draft, Oops, Cassa Loco şi Aktiv.

La miezul nopţii va avea loc un spectacol de artificii care va dura aproximativ un sfert de oră şi care va marca trecerea în noul an.

Băsescu face Revelionul la Predeal, Tăriceanu la Sinaia

Foştii şefi de stat Ion Iliescu şi Emil Constantinescu vor ciocni un pahar de şampanie la Scroviştea. Atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premeirul Călin Popescu-Tăriceanu vor fi de Revelion pe Valea Prahovei, împreună cu familiile. Primul la Predeal, cel de-al doilea, probabil, la Sinaia, după cum a comunicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Oana Marinescu.

Legea cultelor încalcă dreptul la liberă asociere

Mai multe organizatii non-guvernamentale au atras atentia ca forma actualã a proiectului legii cultelor incalca libertatea de asociere. Proiectul impune anumite praguri pentru recunoasterea si inregistrarea unei asociatii religioase. Georgiana Iorgulescu de la Centrul pentru Resurse Juridice spune ca aceste restrictii nu se regasesc insa nici in Constitutie si nici in Legea asociatiilor si fundatiilor.

Concursul de scenarii organizat de TVR şi-a desemnat câştigătorii

Comisia de evaluare a proiectelor înscrise la concursul de scenarii de film de televiziune organizat de TVR a selectat proiectele câştigătoare. Astfel, la categoria „serial” au fost selectate 4 proiecte, alte 2 propuneri au fost desemnate câştigătoare pentru categoria „sitcom”, 1 proiect a fost selectat la categoria „soap-opera”, iar la categoria „film artistic de televiziune” au fost alese 6 proiecte.

Accident mortal în Capitală, cauzat de viteza excesivă

La data de 28 decembrie a.c., in jurul orei 01.00, C. Ruxandra, 29 ani, din sectorul 2, a condus autoturismul marca „BMW 316” pe B-dul Basarabia, dinspre B-dul Nicolae Grigorescu catre Sos. Mihai Bravu, din sectorul 3. In momentul in care a ajuns in dreptul unui imobil, din cauza vitezei excesive, a pierdut controlul directiei de mers si a intrat in coliziune cu un stalp de beton de pe partea dreapta. La fata locului, s-au deplasat politisti din cadrul Brigazii Rutiere.

Antena 1 preia exclusivitatea difuzării tragerilor Loteriei Române în 2006

Începând cu data de 1 ianuarie 2006, tragerile loto vor fi difuzate, în zilele de joi şi duminică, pe postul de televiziune Antena 1, începând cu ora 18.50. Această modificare survine în urma rezilierii unilaterale a contractului de difuzare de către Televiziunea Română.

Tragerea specială Loto 6/49 a Anului Nou din data de 1 ianuarie va putea fi urmărită pe postul de televiziune Antena 1, începând cu ora 20.20.