Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

FC Bihor păgubit cu câteva sute de mii de euro

Apropiaţi ai FC Bihor şi persoane care s-au aflat în conducerea clublui în perioada 2004 – 2005 sunt suspectate că au deturnat bani din fondurile clubului, care provin de la bugetul local şi judeţean. Inspectorul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, comisar Liviu Popa, a precizat că bănuielile de la care a pornit ancheta s-au confirmat, însă deocamdată nu pot fi făcute publice numele celor suspectaţi, până la finalizarea investigaţiilor, transmite corespondentul AMOS News. IPJ Bihor a demarat o anchetă la FC Bihor Oradea, după ce auditul realizat de Primăria Oradea şi o serie de controale ale Prefecturii Bihor au scos la iveală nereguli în gestionarea banilor publici, alocaţi clubului de către Consiliul Local Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor.

Investigaţiile poliţiei nu sunt încă finalizate, însă comisarul Liviu Popa a putut confirma faptul că, până acum, probele adunate arată că sute de mii de euro au fost folosiţi în alte scopuri.

„Până acum se confirmă faptul că o parte din banii clubului au ajuns în buzunarele unor persoane care au avut funcţii în club şi ale unor apropiaţi ai clubului. Nu putem să dăm nume, însă este vorba de o pagubă de sute de mii de euro”, a declarat şedul IPJ Bihor.

Ancheta demarată de oamenii legii vizează perioada în care la conducerea echipei locale de fotbal se afla Alexandru Satmari. Acesta nu a putut fi contactat pentru a-şi spune punctul de vedere, însă în momentul demarării anchetei a negat că ar avea vreun amestesc în detunările de fonduri.

Ancheta IPJ Bihor a fost demarată după ce controlul de audit realizat de Primăria Oradea la club şi de cel realizat de către o echipă a Prefecturii Bihor au scos la iveală grave nereguli în gestionarea banilor publici.

„În urma analizării unor documente legate de modul de gestionare şi conducere a clubului sporit FC Bihor Oradea, în sezonul competiţional 2004 - 2005 şi 2005 - 2006, se constată grave deficienţe legate de gestionarea fondurilor publice alocate de Consiliul local Oradea şi de Consiliul Judeţean Bihor”, a declarat atunci prefectul Ilie Bolojan.

Acesta a mai spus că clubul a încheiat, la finalul campionatului trecut, contracte de transfer al unor jucători, păguboase pentru club.

„Au fost cedaţi jucătorii Cosmin Vâtcă, Daniel Stan, Ramses Gado la Oţelul Galaţi, Sebastian Sfârlea la FC Vaslui şi Adrian Mihuţ la Dinamo Bucureşti. Valorea de vânzare minimimă a lui Mihuţ în anul 2001 a fost 300.000 de dolari, potrivit actelor, iar acum jucătorul a fost transferat pe 70.000 RON. Toate aceste operaţiuni au fost efectuate fără aprobarea AGA. Un alt caz este cel al jucătorului Imre Tempfli de la clubul Sportiv Someşul Satu - Mare. Acesta a fost transferat la FC Bihor Oradea pentru 14.000 de euro în condiţiile în care jucătorul a fost liber de contract, iar FC Bihor nu mai era nevoit să achite bani pentru acest transfer”, a explicat prefectul.

În urma controalelor prefecturii a mai ieşit la iveală că în ultimii ani au fost efecuate cheltuieli nejustificate cu personalul. Astfel, Alexandru Sătmăreanu şi Ienei Emeric, ambii foşti preşedinţi ai clubului, au beneficiat de prime de joc sau prime de instalare, fără aprobarea AGA.

Numai în cazul lui Sătmăreanu este vorba de peste 30.000 de euro, cheltuiţi în perioada octombrie 2005 - iunie 2006. Totodată, jucătorii îşi încasau primele indiferent dacă aveau rezultate sau nu. Mai mult, în perioada 2005 - 2006, au fost emise dispoziţii de plată reprezentând avansuri spre decontare, de ordinul zecilor, către Szatmari Alexandru, a căror valoare se ridică la peste 500 de milioane de lei vechi, fără ca avansurile să fie decontate în termen de trei zile, încălcându-se astfel regulamentul de casă care interzice acordarea unui nou avans persoanelor care nu au justificat integral avansul primit anterior.

Printre neregulile descoperite la club se mai numără şi faptul că au fost angajate împrumuturi din surse private, neaprobate de AGA, sau că principalele cheltuieli au fost angajate direct, fără licitaţii.

FC Bihor Oradea a primit în fiecare an circa un milion de euro, bani proveniţi din bugetul Consiliului Local Oradea şi cel al Consiliului Judeţean Bihor.

domeniu: 
categorie: 
Autor: