Festivalul Filmului European – ediţia 2010

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European, organizat de Institutul Cultural Român, va avea loc în perioada 6 – 30 mai 2010 în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Târgu-Mureş şi Timişoara.

Programul festivalului cuprinde peste 50 de filme, reprezentând 28 de ţări europene. Din 24 martie, ediţia 2010 a festivalului are o pagină web oficială. Festivalul este prezent, începând cu această ediţie, şi pe facebook.

Ediţia a XIV-a aduce, pe lângă un număr record de filme, mai multe elemente noi:
– prezenţa în premieră la festival a Israelului şi a Serbiei
– ediţia locală de la Târgu-Mureş
– colecţia Vintage, care reuneşte opt dintre cele mai bune filme de la ediţiile anterioare ale Festivalului; acestea vor fi prezentate într-o proiecţie maraton în noaptea de 15 spre 16 mai.
– o zi dedicată filmului românesc
Festivalul se va deschide joi 6 mai 2010, la Cinema PRO din Bucureşti, cu proiecţia filmului Das Weisse Band (Austria, 2009), în regia lui Michael Haneke, film distins cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes şi cu Globul de Aur pentru cel mai bun film străin în 2009, alături de numeroase alte distincţii internaţionale.
Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Radu Jude, laureat al Premiului C.I.C.A.E. la Festivalul de Film de la Berlin (2009) şi al Premiului FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Sofia pentru lungmetrajul Cea mai fericită fată din lume.
La Bucureşti festivalul se desfăşoară în perioada 6 – 16 mai, cu proiecţii la Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român. Festivalul va continua la Braşov (13 – 16 mai), Iaşi (20 – 23 mai), Târgu-Mureş (21 – 23 mai) şi Timişoara (27 – 30 mai).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român iar selecţia filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Ţăranului Român, cu sprijinul Independenţa Film şi Clorofilm.
Mai multe informaţii pe www.festivalulfilmuluieuropean.ro

 

domeniu: 
categorie: