Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

La finele lunii, euro - 41.000 lei, dolarul - 33.300 lei

În şedinţele de tranzacţionare desfăşurate în luna ianuarie, la Bursa Monetar-Financiară şi de Mărfuri Sibiu s-au realizat un număr de 7.953 contracte futures şi opţiuni, valoarea acestora ridicându-se la aproximativ 100 miliarde lei. Pentru scadenţa din 27 februarie, preţul futures al monedei europene a fost stabilit la 41.000 lei, iar pentru cea americană la 33.300 lei.

În opinia lui Ioan Aleman, analist al pieţei sibiene, în ianuarie, „exportatorii, prin operaţiunile de hedging (acoperire a riscurilor valutare), au putut contracara pierderile pe care le-ar fi înregistrat în urma deprecierii monedei europene în raport cu moneda naţională, respectiv cea americană. Şi pentru februarie, care se aşteaptă a fi la fel de volatilă ca luna trecută, este recomandată acoperirea riscurilor valutare, surprizele putând apare oricând”.

Marius Olteanu, de la agenţia Hobbit Financiar, consideră că „dintr-o perspectivă globală, atât analiza tehnică cât şi cea fundamentală indică că dolarul va deveni din ce în ce mai slab. Aceasta este, de fapt, politica reală şi agresivă a Rezervei Federale. Eforturile de a mişca economia americană prin scăderea dobânzilor şi a taxelor par a avea urmări pozitive, dar timpul a demonstrat că aceste metode de stimulare nu au fost de ajuns, apelându-se la deprecierea dolarului pentru stimularea exporturilor, implicit reducerea deficitului comercial. Problema este că Japonia şi, din ce în ce mai mult, Europa nu sunt deloc mulţumite. Acestea au propriile lor probleme. America îşi doreşte protejarea slujbelor şi chiar protecţionism comercial, astfel că se află ca un acrobat pe sârmă, între a deveni motorul creşterii economice la nivel global şi rezistenţa crescândă a comunităţii internaţionale, care a început să renunţe la investiţiile în SUA. Probabil, cea mai indicată strategie, în această perioadă, este aceea de a trece rapid de la investiţia într-un instrument financiar la altul, bazată pe analiza tehnică”.

Pentru perioada următoare, operatorii sibieni prognozează o corecţie pozitivă, pe termen scurt a monedei americane. La această evoluţie contribuie, în mare măsură declaraţiile făcute în această lună de oficialii europeni, în special cei ai Băncii Centrale Europene, care au semnalizat riscurile pe care reprezintă aprecierea prea rapidă a monedei unice pentru economia din euro-zonă. Pe de altă parte, ultimul comunicat al Comitetului monetar al Rezervei Federale americane a indicat disponibilitatea ridicării dobânzii de peste Ocean, care se menţine de circa un an la 1%, cea mai scăzute valoare din aproape ultimele cinci decenii.

Pe termen lung însă dolarul va continua să scadă, aşa cum arată concluzia la care au ajuns participanţii la Forumul Economic Mondial de la Davos, având în vedere valoarea uriaşă a deficitului bugetar şi a celui de cont curent american, care ar putea ajunge la 2.400 miliarde dolari, în următorii zece ani. Prognozele indică pentru acest an o apreciere de circa 20% a monedei unice, care ar putea atinge o paritate de 1,50 dolari.

Volatilitatea ridicată a raportului euro/dolar a oferit speculatorilor posibilitatea obţinerii de profituri substanţiale. Pe piaţa futures a activului euro/dolar, cel mai ridicat randament, de 179,66% (539.000 lei/contract), s-a obţinut în urma iniţierii în data de 12 ianuarie, de poziţii pe vânzare („short”) la preţul futures de 1,29
dolari şi închiderii acestora peste o săptămână la preţul futures de 1,2361 dolari.

domeniu: 
categorie: