Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Fluturaşii şi fluturii lui Băsescu - comentariu de Octavian Andronic

Există o anumită paranoie a puterii care-i face pe deţinătorii, mai mult sau mai puţin temporari ai comenzilor principale într-un stat, să depisteze în jurul lor comploturi, trădări sau ameninţări. Misiunea lor istorică le apare agresată sistematic de forţe oculte, coalizate în demersul de a-i da jos sau de a le terfeli imaginea. Paranoia puterii nu este apanajul liderilor totalitari. Ea se regăseşte curent şi în democraţie, unde critica este receptată ca o mască pretextuală a intereselor adverse. Care interese adverse nu vizează doar persoana în cauză, ci tot ceea ce crede ea că reprezintă, dar în special progresul şi interesul general, ai căror exponenţi sunt cei atacaţi.

În cei aproape 16 ani de exerciţiu democratic se poate scrie deja o schiţă de istorie a paranoiei puterii. Domnul Iliescu a descifrat interesele oculte în spatele atacurilor dintr-o anumită parte a presei.

Dl Constantinescu a descoperit şi dânsul coaliţia securiştilor şi activiştilor exprimată în articole de presă, coaliţie care l-a şi învins, după cum el însuşi a declarat.

Mai nou, Traian Băsescu demască cercurile de interese ca fiind la originea tuturor criticilor care vizează prestaţia sa, reunite într-un efort uriaş menit să descurajeze ofensiva sa anticorupţie!

Mai mult decât predecesorii săi, Traian Băsescu joacă această carte pentru a întreţine suportul popular, aflat într-un evident proces de eroziune, nu atât datorită exerciţiului propriu-zis al puterii, cât datorită nenumăratelor sale gafe şi inabilităţi, prezente aproape în oricare dintre acţiunile sale.

Mai nou, dl Băsescu descoperă un tip de acţiune de o subversivitate manifestă: lansarea, din tipografii bine puse la punct, a unor stoluri de fluturaşi meniţi să-l discrediteze! Dacă n-ar fi trecut 16 ani de când Ceauşescu odihneşte în mormântul său necunoscut, aş fi zis că el grăieşte prin gura preşedintelui democrat.

Demagog de talent, Băsescu ştie că, chiar dacă lucrurile nu stau aşa, asta este coarda sensibilă pe care poate gâdila poporul: singur împotriva tuturor, dar mai ales împotriva unei corupţii care se lasă greu bătută.

În demersul său, Băsescu nu mizează doar pe fluturaşi, ci şi pe fluturii sadea: ministrul liberal cu acelaşi nume face parte, alături de alţi câţiva liberali oneşti, din cercul său de interese, prin care încearcă să-l dea jos pe Tăriceanu pentru a pune în locul său o conducere loială temelor sale preferate.

Incapabil să accepte ideea că criticile formulate în presă, marea lor majoritate oneste, reprezintă îngrijorarea acestui segment al societăţii civile faţă de puseele sale autoritariste şi faţă de principiile politicii sale externe la plesneală, preşedintele îi ostracizează pe reprezentanţii acesteia demascându-i ca unelte ale celor cu care el se luptă pe viaţă şi pe moarte. Dar mai ales pe mandat.

domeniu: 
categorie: