FMI cere ţărilor est-europene să intensifice exporturile

Liderii din Europa Centrală şi de Est ar trebui să ia în calcul noi modele de creştere economică şi să aibă o prezenţă mai mare pe pieţele internaţionale, informează un comunicat de presă al FMI.

"Ţările din Europa emergentă vor trebui să-şi regândească modelele de creştere şi să reducă dependenţa de sectoarele bancar, construcţii şi imobiliar, care au explodat înainte de criză, şi să se concentreze pe prezenţa pe pieţele internaţionale".(...)Deşi multe ţări din Europa Centrală şi de Est vor avea creşteri ale PIB în acest an, revenirea la ratele mari de creştere de dinaintea crizei este improbabilă. Exporturile sunt acum în revenire, dar ne aşteptăm la un nivel scăzut al cererii interne", se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Totodată, FMI averizează că pentru multe ţări din Europa Occidentală, problema cea mai importantă este de aducere a datoriei publice la niveluri sustenabile. "Nu este o sarcină uşoară. Studiile FMI arată că datoria publică ar urma să crească în medie la 110% din PIB până în 2014 în economiile avansate, cu 35 puncte procentuale pentru nivelul dinainte de criză", se precizează în comunicat.

domeniu: 
categorie: