Formula 1: Cântecul de lebădă al unui mare campion

În această seară se încheie un nou sezon de formula 1 şi, foarte probabil, spaniolul Fernando Alonso va câştiga al doilea titlu de consecutiv din carieră dar, peste toate acestea, în această seară un mare campion şi unul dintre cei mai mari sportivi din istorie, germanul Michael Schumacher, va lua startul pentru ultima dată într-o cursă de formula 1, „Schumi”, aşa cum îl alinta toată lumea, anunţându-şi retragerea din carieră în urmă cu câteva săptămâni. Pilotul german de formula 1 Michael Schumacher, care va concura în Brazilia pentru ultima dată în carieră, este, cel puţin pe foaie, cea mai importantă figură şi cel mai galonat pilot din formula 1, neamţul depăşind record după record şi adunând titlu după titlu sau victorie după victorie într-o carieră strălucită.

S-a născut în 1969, pe 3 ianuarie, în Hurth Hermulhein, un mic orăşel de lângă Koln, şi a debutat în formula 1, în Belgia, în 1991, în urmă cu 15 ani, la numai 22 de ani.

Astăzi, după 15 ani de la debut, Michael Schumacher este, conform statisticilor, cel mai bun pilot din istoria sporturilor şi cel mai de succes pilot din istoria Formulei 1, devenind primul sportiv miliardar în dolari, cu un salariu de 240.000.000 dolari numai pentru ultimele trei sezoane din carieră.

A câştigat şapte titluri de campion mondial în formula 1, 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, a câştigat 91 de curse, una la mai puţin de trei curse, a reuşit 154 de podium-uri, unul la mai puţin de două curse, a reuşit 68 de pole-position-uri şi 75 de recorduri de tur.

În 1991, sezonul de debut, a participat la şase curse pentru Benetton, reuşind să puncteze încă de la a doua cursă, Monza, după ce a abandonat în cursa de debut, din Belgia. A încheiat anul pe locul 14, cu patru puncte, având cea mai bună performanţă locul cinci din Italia.

În 1992, cu Benetton, a reuşit primul podium din carieră, în Mexic, şi prima victorie din carieră, în Belgia. A încheiat sezonul pe locul trei, cu 53 de puncte, reuşind o victorie şi alte şapte podiumuri în 16 curse dintre care în patru a abandonat.

În 1993, cu Benetton, a încheiat sezonul pe locul patru, cu 52 de puncte. A reuşit o victorie, în Portugalia, şi alte opt podiumuri, de altfel, Schumacher a încheiat nouă din cele 16 curse, toate pe podium, în restul abandonând.

În 1994, cu Benetton, reuşeşte să câştige primul titlu din carieră cu un total de 92 de puncte. A avut opt victorii, două locuri doi, două abandonuri, două descalificări şi două excluderi.

În 1995, cu Benetton, Michael Schumacher câştigă al doilea titlu din carieră, cu un total de 102 puncte, adăugându-şi în palmares nouă victorii, alte două podiumuri, un loc cinci şi cinci abandonuri.

În 1996, la primul sezon cu Ferrari, termină sezonul pe locul trei, cu doar 59 de puncte. A reuşit trei victorii şi alte cinci podiumuri.

În 1997, cu Ferrari, a terminat sezonul pe locul doi, cu 78 de puncte, reuşind cinci victorii şi alte trei podiumuri.

În 1998, cu Ferrari, Schumacher termină sezonul pe locul doi, cu 86 de puncte, reuşind şase victorii şi alte cinci podiumuri.

În 1999, cu Ferrari, Schumacher termină sezonul doar pe locul cinci, cu 44 de puncte, având două victorii, alte patru podiumuri dar şi şase curse ratate din cauza unei accidentări.

În 2000 a început hegemonia Michael Schumacher care timp de cinci ani a dominat fără probleme campionatul mondial de formula 1. Primul său titlu cu Ferrari l-a obţinut totalizând 108 puncte şi reuşind să câştige nouă din cele 17 curse şi să termine pe podium în alte trei grand-prix-uri.

În 2001, cu Ferrari, Michael Schumacher a câştigat titlul cu un total de 123 de puncte, reuşind nouă victorii şi alte cinci locuri doi.

În 2002, cu Ferrari, Schumacher a câştigat titlul cu un total de 144 de puncte, reuşind să câştige 11 din cele 17 curse şi să termine pe podium în celelalte şase curse.

În 2003, cu Ferrari, Schumacher a câştigat titlul cu 93 de puncte, reuşind să câştige şase din cele 16 curse şi să termine pe podium în alte două curse.

În 2004, cu Ferrari, Schumacher a câştigat titlul cu 148 de puncte, reuşind să câştige 13 curse şi să ocupe locul doi în alte două grand-prix-uri.

În 2005, anul trecut, Michael Schumacher, tot cu Ferrari, a fost învins pentru prima dată de Fernando Alonso, încheind sezonul doar pe locul trei cu 62 de puncte. Schumacher nu a mai reuşit decât o victorie şi alte patru podium-uri.

Sezonul acesta, Michael Schumacher încă mai speră la titlu iar cu o etapă înainte de final are 116 puncte, reuşind până acum şapte victorii şi alte cinci podium-uri.

Michael Schumacher are o serie imensă de recorduri de carieră sau de sezon. Sportivul german are cele mai multe titluri de campion mondial, cele mai multe titluri consecutive, cele mai multe victorii în cursă, cea mai lungă serie de victorii consecutive, cele mai multe victorii cu o singură echipă, cele mai multe victorii în acelaşi grand-prix, cele mai multe victorii în ţări diferite, cea mai lungă perioadă între prima victorie şi ultima victorie, cele mai multe locuri doi, cele mai multe podium-uri, cele mai multe curse consecutive încheiate pe podium, cele mai multe tururi de circuit în care a condus, cele mai multe pole-position-uri, cele mai multe plecări din linia întâi a grilei de start, cel mai multe tururi rapide de circuit, cele mai multe duble (pole-position şi victorie în cursă), cele mai multe triple (pole-position, victorie în cursă şi tur rapid de circuit), cele mai multe puncte câştigate, cele mai multe curse consecutive încheiate fără abandon, cele mai multe curse câştigate într-un sezon, cele mai multe tururi rapide de circuit într-un sezon, cele mai multe puncte într-un sezon, cele mai multe podium-uri într-un sezon şi cel mai tânăr dublu campion mondial.

Din păcate însă, Michael Schumacher va rata, prin retragerea sa, trei recorduri importante. Va avea doar 250 de curse în carieră, brazilianul Ricardo Patrese a adunat 256, şi, de asemenea, nu-i va depăşi pe britanicul Nigel Mansell, în topul celor mai multe pole-uri într-un sezon, şi pe regretatul brazilian Ayrton Senna, în topul celor mai multe pole-uri consecutive.

Retragerea marelui campion Michael Schumacher este regretată de toţi cei implicaţi alături de el în ultimele 15 sezoane de formula 1, Luca di Montezemolo, Jean Todt, Ross Brawn, Rory Byrne, Ralf Schumacher, Niki Lauda, Bernie Ecclestone, Max Mosley, Damon Hill, Fernando Alonso, Gerhard Berger, Alex Zanardi, David Coulthard, Jarno Trulli şi Norbert Haug.

Locul lui Michael Schumacher de la Ferrari va fi luat din 2007 de finlandezul Kimi Raikkonen, un talentat pilot de 27 de ani care a fost vicecampion mondial în 2003 şi 2005, cu încă actuala sa echipă, McLaren.

domeniu: 
categorie: