Forumul EconomicEuropa - Rusia

În perioada 25 - 27 mai 2009, la Palatul Parlamentului s-a desfăşurat a cincea ediţie a Forumului Economic Europa-Rusia. Această activitate a fost organizată de Institutul pentru Studii Estice din Republica Polonă în cooperare cu Departamentul Securităţii Naţionale din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

Ţinând seama de scopul acestui forum, acela de a se oferi un cadru propice pentru analiza perspectivelor cooperării politice şi economice dintre Uniunea Europeană şi Rusia, reiese clar interesul manifestat de partea română, dacă avem în vedere participarea la acest eveniment nu numai a preşedintelui  actual al României, domnul Traian Băsescu, dar şi a foştilor şefi de stat, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu.

La această manifestare au participat reprezentanţi oficiali, lideri politici, exponenţi ai mediului de afaceri, ai sferei academice şi ai societăţii civile din state europene, nord-americane şi asiatice.

În cadrul dezbaterilor pe secţiuni au fost abordate mai multe teme precum:

. perspectivele parteneriatului dintre Uniunea Europeană şi Rusia;
. provocările comune la adresa UE şi Rusiei în contextul actual global;
. UE şi Rusia: investiţii străine directe;
. arhitectura de securitate europeană şi rolul Rusiei în potenţarea unei relaţii de cooperare;
. posibilele direcţii de dezvoltare ale pieţelor financiare din UE şi Rusia;
. interesele comune ale Rusiei, UE şi SUA în spaţiul post-sovietic;
. securitatea energetică a UE şi rolul jucat de Rusia în domeniu;
. asigurarea securităţii energetice - interes comun al UE şi al Rusiei;
. perspectivele Parteneriatului pentru Pace în regiunea Caucazului;
. Regiunea Mării Negre în sfera politică europeană.

Deosebit de interesant a fost raportul (Raportul despre transformări) preşedintelui rus al Centrului pentru Politici Curente privind stadiul actual al transformării Rusiei. Astfel, s-a discutat despre refacerea URSS, ideea lui Putin - dezvoltarea relaţiilor de business, neglijarea problemelor politizate, căderea cursului petrolului, devalorizarea valutei, amprenta crizei economice asupra situaţiei politice, dezinteresul populaţiei din Rusia faţă de politică, tendinţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev către o colaborare cu puterile occidentale, harta priorităţilor energetice, care oricând poate fi schimbată, războiul gazelor care ar putea avea urmări, ideea relansării relaţiilor cu Europa, găsirea punctelor de relaţionare între Rusia şi Europa, existenţa unor premise de găsire a unor soluţii în sfera energeticii.
    
Răspunsul olandezului Andre W.M.Gerrits invedera faptul că paradigma Rusiei o constituie suveranitatea, în timp ce pentru Uniunea Europeană, scopul principal îl reprezintă integrarea. O altă afirmaţie evidenţiată este aceea că “nu înţelege de ce alte interese sunt mai importante decât drepturile omului” şi că doreşte să cunoască posibilităţile de cooperare ale Rusiei cu străinătatea apropiată.
    
Alt vorbitor, reprezentantul Republicii Slovacia Jan Carnogursky s-a referit la faptul că în Rusia, patriotismul reprezintă forţa supremă, că sunt permise aranjamente politice şi că singura instituţie care a supravieţuit este biserica. Cu acest prilej, au fost subliniate  raporturile foarte bune pe care Rusia le are cu Germania. Aprecierile domniei sale privind raportul prezentat au scos în evidenţă următoarele: naivitatea materialului, faptul că o parte din comentarii au fost subiective şi că nu există o societate civilă vibrantă în Rusia. 

Reprezentantul rus Valery Fedorov, director general VCIOM, a afirmat că oamenii încep să privească temători în sfera imaginii Rusiei, au în vedere dezmembrarea marelui stat, construcţia politică cu Rusia este un tandem, o echipă cu contradicţii, MEDVEDEM conduce statul, PUTIN este politicianul numărul 1 al Rusiei. Alte comentarii: simpatia faţă de puterea actuală este imensă, despre războiul din Caucaz ca fiind un fiasco de scurtă durată, situaţia destul de fragilă la graniţe, democraţia slabă din Caucazul de Sud, există oricând focare de tensiune, conflictele sunt îngheţate şi se pot extinde, investiţiile enorme în armată ale lui Putin, armata Rusiei nu este mobilă, trebuie modernizată şi adusă la standardele NATO, biserica rusă a trecut prin 70 de ani de comunism, este nevoie de autoritate morală, în prezent există o neîncredere socială, mai ales datorită faptului că sistemul juridic nu funcţionează corect, economia se bazează pe exportul de resurse, inovaţiile lipsesc, economia este nemodernizată, etc.

Răspunsurile oferite de raportorul rus la întrebările invitaţilor au vizat diverse aspecte, printre care enumerăm: depolitizarea relaţiei UE-Rusia, criza economică şi financiară, care a demonstrat cât de slabă este societatea în prezent, comportamentul faţă de minorităţi, jocul capetelor fierbinţi, Rusia nu este o ţară care se scuză, populaţia nu înţelege gustul democraţiei, al libertăţilor liberale, a sosit timpul să înţelegem cele mai importante problematici …

domeniu: 
categorie: