Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Francisc MĂDĂRĂŞAN

Decanul Facultăţii de Chimie din Cluj, condus pe ultimul drum

Decanul Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, profesorul Ioan Silaghi-Dumitrescu, este condus azi pe ultimul drum. Profesorul Ioan Silaghi-Dumitrescu şi-a găsit odihna veşnică în cimitirul comunei Floreşti, comună în care locuia de o bucată de vreme, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). El a trecut în eternitate de sărbătoarea Naşterii Domnului. Ioan Silaghi – Dumitrescu era considerat drept unul dintre cei mai buni cercetători din domeniul chimiei.

Clujeanul Ionel Haiduc, membru al Academiei care acordă Premiile Nobel

Preşedintele Academiei Române, profesorul clujean Ionel Haiduc, a fost primit în Academia din Suedia. Distincţia oferită de mediul academic din Suedia este cu atât mai valoroasă cu cât şcoala suedeză este una dintre cele mai bune din lume, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Printre altele, Academia Regală de Ştiinţe a Suediei este cea care stabileşte numele celor care primesc premiul Nobel. Profesorul Ionel Haiduc a fost rector al Universităţii Babeş-Bolyai şi a preluat conducerea acestei instituţii chiar în timpul Revoluţiei din 1989.

Şefii consiliilor judeţene din Transilvania de Nord încep regionalizarea

Conducerea Consiliului de Dezvoltare Regională de Nord-Vest a decis să iniţieze un proiect legislativ de regionalizare a României. Decizia este susţinută de reprezentanţii tuturor partidelor politice din regiune, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Responsabil cu redactarea proiectului legislativ prin care regiunile ar urma să capete identitate administrativă şi politică a fost desemnat directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională de Nord-Vest, Claudiu Coşier.

O nouă premieră medicală la Institutul de Urologie din Cluj

Chirurgii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj au realizat o nouă premieră medicală pentru Europa de Est. Ei au extirpat glanda suprarenală a unei paciente, cu ajutorul unui robot cu patru braţe, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Echipa de medici a fost condusă de profesorul Mihai Lucan. Chirurgii clujeni au fost asistaţi de medici din Italia, care au mai realizat astfel de operaţii. Însă, intervenţia chirurgicală este o premieră medicală pentru Europa de Est.

Bechtel dă afară 2.000 de muncitori de la Autostrada Transilvania

Aproximativ 2.000 de muncitori de la Autostrada Transilvania ar urma să fie concediaţi de constructorul american, Bechtel. Muncitorii cu pricina au contracte de muncă pe durată determinată, care expiră la finalul acestui an, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Apoi, timp de câteva luni, până când vremea va permite reluarea lucrărilor la autostradă, muncitorii cu pricina ar urma să stea în şomaj. Însă directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă din Cluj, Daniel Don, a spus că va refuza să preia dosarele muncitorilor concediaţi de Bechtel.

Simpatizanţii lui Băsescu au ieşit în centrul Clujului

Aproximativ 200 de susţinători ai preşedintelui Traian Băsescu au ieşit de bucurie în centrul Clujului. Ei s-au adunat la monumentul memorandiştilor, din Piaţa Unirii, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Manifestanţii PD-L au scandat numele fostului primar din Cluj, premierul interimar, Emil Boc, dar şi numele lui Traian Băsescu. Membrii PD-L vor participa, în această seară, la o petrecere organizată în cinstea victoriei în alegeri a actualului şef al statului, potrivit www.clujtoday.ro.

Doi clujeni au violat secretul votului

Doi bărbaţi din Cluj sunt cercetaţi penal pentru violarea secretului votului. Cei doi şi-au fotografiat buletinele de vot cu ajutorul telefonului mobil. Cele două telefoane mobile au fost reţinute de Poliţie pentru continuarea cercetărilor, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Primul incident s-a produs în Gherla, la secţia de votare 217, iar bărbatul anchetat are 39 de ani. Cel de-al doilea incident s-a produs la Turda, în secţia de votare cu numărul 255, iar bărbatul implicat are 21 de ani, potrivit www.clujtoday.ro.

103 cereri pentru urna mobilă 'la plic', la secţia 108

Preşedintele secţiei de votare cu numărul 108 din Cluj-Napoca a fost reclamat de reprezentanţii PSD pentru că a acceptat înregistrarea unui plic ce conţinea 103 cereri pentru votare cu ajutorul urnei mobile. Cele 103 cereri au fost datate cu 06.12.2009, deşi ele au fost aduse la biroul secţiei de votare în data de ieri, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). De asemenea, cererile pentru urna mobilă sunt toate scrise la calculator.

Număr mare de votanţi în secţiile speciale din Cluj

La secţiile speciale din judeţul Cluj au votat 9.023 de persoane până la ora 13.00. Numărul votanţilor este mult mai mare decât în primul tur de scrutin, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). În unele zone, precum în Gara din Cluj-Napoca, s-au format cozi semnificative. Oamenii au mai mult de aşteptat pentru că, în secţiile speciale, trebuie să completeze declaraţii pe propria răspundere că nu au votat în altă parte.

Un preot din Cluj, acuzat că ar fi făcut propagandă la slujbă

Preotul ortodox din satul Nadăşu, comuna Izvoru Crişului, din judeţul Cluj, este acuzat că ar fi făcut azi propagandă electorală, chiar în interiorul bisericii la care slujeşte. Preotul Dănuţ Sâmpăleanu le-ar fi cerut oamenilor, în timpul slujbei, să voteze cu unul dintre candidaţi şi ar fi împărţit materiale electorale enoriaşilor săi în timpul liturghiei de Sfântul Nicolae, transimite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Preotul cu pricina este reprezentant al PD-L într-o secţie specială de votare, potrivit www.clujtoday.ro.

Cluj: Viceprimarul din Iara, cercetat penal pentru propagandă electorală ilegală

Viceprimarul PD-L al comunei Iara, Dănilă Bica, s-a ales cu un dosar penal. El a fost reclamat de reprezentanţii PSD că ar fi făcut propagandă electorală ilegală în această dimineaţă, în localităţile Iara şi Cacova Ierii, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Reprezentanţii Poliţiei Cluj au confirmat începerea investigaţiei. Dănilă Bica ar fi recomandat oamenilor să voteze cu un anumit candidat sau să nu voteze cu un altul, potrivit www.clujtoday.ro.

Bătaie şi incidente electorale în judeţul Cluj

Membrii PSD Cluj reclamă că unul dintre colegii lor ar fi fost bătut în comuna Căpuş. Motivul ar fi fost acela că şi-ar fi exprimat susţinerea faţă de candidatul social-democrat la Preşedinţia României, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Militantul PSD bătut ar fi fost urmărit, mai întâi, cu 10 maşini prin comună. El a depus o plângere penală la Poliţie. De asemenea, o altă plângere se referă la faptul că sediul de campanie al PSD din catierul Gheorgheni, situat în zona centrului comercial Mercur, a fost vandalizat noaptea trecut.

A început Târgul Cadourilor la Cluj

Complexul comercial ExpoTransilvania găzduieşte, în perioada 3 – 13 decembrie, Târgul Cadourilor. Din cauza crizei economice, aceasta este una dintre cele mai sărace manifestări de profil, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Doar 143 de firme, unele dintre ele de mici dimensiuni, participă la eveniment. Participarea internaţională este foarte săracă. Doar patru firme din Ungaria şi una din Republica Moldova vor veni la eveniment, potrivit www.clujtoday.ro.

Boc a inaugurat o bucată din Autostrada Transilvania

Premierul interimar, Emil Boc, a inaugurat o zecime din Autostrada Transilvania. El a ajuns la Turda cu ajutorul unui elicopter care l-a adus de la serbările de Ziua Naţională de la Alba Iulia, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Emil Boc a declarat că a refuzat pălinca ardelenească oferită de gazdele de la Alba Iulia pentru a putea conduce pe autostradă.

Andrei Marga, omagiat la Budapesta

Profesorul Andrei Marga, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj, va fi distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Corvinus din Budapesta. Ceremonia va avea loc în data de 28 ianuarie 2010, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). În cadrul ceremoniei, Andrei Marga va prezenta conferinţa cu titlul „Concepte noi, după criză”.

Federaţia Sanitas Cluj cheamă spitalele în instanţă

Conducerea Federaţiei Sanitas, care îi reuneşte pe cei mai mulţi dintre sindicaliştii din domeniul Sănătăţii, a anunţat că va da în judecată toate spitalele clujene. Sindicaliştii cer acordarea unor drepturi salariale, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Printre altele, Sanitas Cluj va cere reacordarea tichetelor de masă, a căror plată a fost suspendată unilateral de către conducerile spitalelor din judeţ.

Rectificarea bugetului CJ Cluj, blocată de scandaluri politice

Rectificarea bugetului Consiliului Judeţean Cluj a fost blocată de scandalurile politice. Şedinţa consiliului de azi a fost întreruptă, iar spitalele au rămas fără banii pe care ar fi trebuit să îi primească în această săptămână, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Totul a pornit după ce consilierul PNL, Liviu Miclăuş, a criticat mărirea bugetului Regiei Autonome a Domeniului Public şi Privat cu suma de şase milioane de lei.

Zeci de cereri pentru urna mobilă în comuna Vad

Reprezentanţii PSD Cluj au sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la faptul că, în comuna Vad, primarul PNL David Prunean a adus comisiei secţiei de votare 58 de cereri pentru urna mobilă. Reprezentanţii PSD afirmă că unele dintre persoanele în numele cărora fuseseră formulate cereri pentru urna mobilă nici nu ştiau de existenţa acestora, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Cele mai multe astfel de cereri au fost formulate în satele Bogata de Sus şi Bogata de Jos.

Convoi electoral la Turda

Un consilier local al PD-L din Turda, Berczi Mihaly, este acuzat de reprezentanţii PSD că ar fi organizat un grup ilegal de alegători, de etnie romă, dintr-un cartier sărac al oraşului. Acestora, Mihaly le-ar fi promis diferite bunuri materiale, dacă votează cu un anumit candidat, potrivit biroului de presă al PSD Cluj, citat de corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Reprezentanţii PSD au fotografiat trei autoturisme, cu ajutorul cărora ar fi fost transportaţi alegătorii cu pricina. Cele trei maşini au numerele de înmatriculare BH – 04 – HJW, CJ – 10 – BVR şi CO – 1596 – AS.

Cluj: Amendă de 1.500 de lei pentru un steguleţ electoral într-o maşină

Un bărbat de 31 de ani din Blaj, judeţul Alba, a fost amendat cu suma de 1.500 de lei de către poliţiştii din Câmpia Turzii, din judeţul Cluj. Amenda i-a fost dată pentru continuarea campaniei electorale în ziua alegerilor. Concret, acesta avea un steguleţ electoral atârnat de geamul unei portiere, potrivit www.clujtoday.ro. Persoana amendată a declarat că va contesta sancţionea primită, pe motiv că maşina sa reprezintă un spaţiu privat în care se poate manifesta cum doreşte.

Şeful AJOFM Cluj, acuzat că ar fi organizat turism electoral

Organizaţia judeţeană a PSD a sesizat Biroul Electoral Judeţean cu privire la organizarea unui convoi electoral în satul Straja din comuna Căpuşu Mare. Potrivit social-democraţilor, organizatorul principal al convoiului este Daniel Don, directorul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Acesta ar fi transportat alegători cu maşina de serviciu – CJ 33 WMM, alături de alte două maşini cu numerele de identificare: CJ 76 AAL – Dacia Logan şi MS 07 PGJ – Mercedes Vito.

PD-L a 'uitat' reclamele cu Băsescu în centrul Clujului

În ciuda faptului că, în întreaga Românie, campania electorală ar fi trebuit să se încheie vineri, la miezul nopţii, la Cluj ea a continuat şi sâmbătă. Liderii PD-L au „uitat” în Piaţa Unirii un ecran de tip led-screen, pe care rulau videoclipurile candidatului acestui partid la alegerile prezidenţiale, Traian Băsescu, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Ecranul cu pricina este amplasat într-o remorcă, chiar la începutul zonei pietonale de pe Bulevardul Eroilor.

Cluj: Peste 1.000 de angajaţi ai MAI, implicaţi în organizarea alegerilor

Mai mult de 1.000 dintre angajaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor vor fi implicaţi în buna desfăşurare a alegerilor din judeţul Cluj. Cei mai mulţi, adică 526, sunt angajaţi ai Poliţiei Cluj, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). De asemenea, în buna organizare a alegerilor sunt implicaţi 303 jandarmi şi 120 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 191 de persoane provin din alte structuri ale ministerului. Acestora li se adaugă şi 104 poliţişti comunitari.

Federaţia Sanitas Cluj refuză zilele de concediu obligatoriu

Conducerea Federaţiei Sindicale Sanitas Cluj, care îi reuneşte pe cei mai mulţi dintre angajaţii spitalelor, clinicilor şi institutelor medicale din judeţul Cluj, a decis să refuze efectuarea zilelor de concediu forţat fără plată, stabilite de Guvern. Decizia a fost luată azi, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro) În consecinţă, reprezentanţii Sanitas cer sindicaliştilor să refuze semnarea acordurilor individuale dintre angajator şi angajat referitoare la concediul forţat.

Cluj: Gripa întrerupe cursurile la Liceul de Informatică

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean din Cluj a decis întreruperea cursurilor timp de o săptămână la o clasă a Liceului de Informatică din Cluj-Napoca. Motivul este acela că un elev a fost diagnosticat cu gripă nouă, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro). Decizia vine după ce, luni, autorităţile au decis întreruperea cursurilor şi la Liceul pentru Deficienţi de Vedere. Cei 80 de elevi ai acestei instituţii de învăţământ sunt ţinuţi în carantină în internat, tot din cauza gripei porcine.

Cluj: Liceul pentru Deficienţi de Vedere, în carantină din cauza gripei porcine

Liceul pentru Deficienţi de Vedere din Cluj va intra, de luni dimineaţa, în carantină. Motivul este acela că mai mulţi elevi ai acestei instituţii speciale de învăţământ sunt suspecţi de gripă porcină, potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, citaţi de corespondentul Informatia.ro (AMOS News). În prezent, opt elevi sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Unul dintre ei este caz confirmat de gripă porcină, iar ceilalţi sunt suspecţi.

Băsescu dă de înţeles că îl susţine tot pe Boc ca premier

Candidatul Traian Băsescu la alegerile prezidenţiale şi-a exprimat susţinerea faţă de premierul demis, Emil Boc, la mitingul electoral organizat în această dimineaţă la Cluj. Traian Băsescu a spus că Emil Boc rămâne partenerul său în modernizarea statului român, iar printre membrii şi simpatizanţii PD-L din Transilvania au început să apară speculaţiile că Emil Boc ar putea primi un nou mandat de premier după alegerile prezidenţiale, dacă Traian Băsescu va câştiga, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro).

Curentul electric, folosit la Cluj pentru tratarea tumorilor

Medicii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj au folosit curentul electric pentru a trata tumorile care apar la rinichii pacienţilor. Metoda a fost folosită pentru prima oară în România în cadrul unei operaţii care a avut loc ieri seară, transmite corespondentul Informatia.ro (AMOS News). Echipa condusă de profesorul Mihai Lucan a tratat astfel un pacient de 50 de ani, din Botoşani.

Hunor Kelemen: Nominalizarea lui Johannis ar rezolva criza politică

Candidatul UDMR la Preşedinţia României, Hunor Kelemen, a declarat că formaţiunea sa îşi va menţine sprijinul pentru desemnarea ca premier a primarului Sibiului, Klaus Johannis, care este şi preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România. Afirmaţiile sale au fost făcute în cadrul unei conferinţe de presă ţinută la sediul Prezidiului Executiv al UDMR din Cluj, transmite corespondentul AMOS News (Informatia.ro).