Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Frica şi curajul lui Adrian Năstase

Instinctulde apărare al omului, fie el politician sau om obişnuit, îl pune în faţa confruntării cu dorinţa, dar şi cu frica izvorîtă din nerealizarea dorinţei. 
Dorinţa puternică face ca frica să fie aproape paralizantă, nefirească, ucigătoare în faţa unui scop înalt, omul se comportă ca un unul care merge pe sîrmă. 
Sub picioarele sale vede doar prăpastia care-i gata să-l înghită, dar el merge înainte, fiindcă traversarea înseamnă succes şi scop atins, înseamnă împlinire. 
Este, poate, şi cazul premierului Adrian Năstase. 
Declaraţiile lui din ultima vreme, legate de o eventuală candidatură la alegerile viitoare, conţin teamă şi speranţă, în aceeaşi măsură. 
Propunerea sa privind candidatura lui lon lliescu ar fi putut fi una sinceră, avînd în vedere faptul că aceasta i-ar fi oferit un confort politic suficient de mare pentru a-şi astîmpăra frica de viitor. 
Alegerile din 2004 sînt simţite de Năstase ca decisive pentru viitorui său politic, iar dacă nu s-a gîndit încă la aceasta, el se comportă, totuşi, ca şi cum s-ar fi gîndit. 
Acolo unde planurile nu au claritatea apei limpezi, intră în funcţiune instinctul, care le creionează sub formă de declaraţii spontane, idei spontane, intuiţii sau întîmplări. 
Adrian Năstase a făcut o declaraţie care a trecut uşor pe lîngă urechile analiştilor: 'Nu mi-e frică de alegeri', a spus el.
Tocmai în această afirmaţie necerută se ascunde frica şi nu una oarecare, ci frica unduitoare, frica de viitor. Pupături pe trena de premier 

Pînăacum, Năstase a fost precum autistul, închis în lumea lui, printre propriile-i jucării. 
Cîţiva 'spiriduşi', cu ale lor aere de politicieni şi cu ale lor inteligenţe sclipitoare, l-au ajutat pe Năstase cu vîrf şi îndesat să se pitească într-un clopot de sticlă. 
Lumea se vede muit mai frumoasă printr-un paravan fals şi mult mai pitorească de acolo, de sus. 
Scorojelile, gunoaiele, întunericul se estompează, se pierd iluzoriu printre lumini, clădiri masive şi copaci înalţi. 
Chiar propria imagine a premierului devine cu totul alta decît cea adevărată. 
Cîteva pupături pe trena de premier, cîteva vorbe dulci, scoase din catastiful de citate al unor politicieni versaţi sau nu, cîteva periuţe pe pantofii lucioşi şi... iată amăgirea. 
Peste acestea, un zbor cu elicopterul peste înălţimi, o şoaptă despre frumuseţea, inteligenţa şi talentul nativ al premierului au fost ca frişca pe tortul de cărămidă. Năstase începe să înţeleagă, cu inteligenţa şi educaţia sa, că omul politic mai merge şi pe pămînt, mai circulă şi cu picioarele proprii. 
Campania electorală şi prezenţa sa în calitate de candidat la Preşedintie presupune risc. 
Un eşec ar ti pentru Năstase ca potopul lui Noe, dar fără arcă şi fără Noe. 
Aceasta în pofida declaraţiilor sale, de-a dreptul bizare, uşor suspicionate a nu-i apartine în întregime. 
'Am atîta energie să pot fi orice, să pot face orice', afirmă premierul. 
Bizareria se iveşte tocmai din astfel de cuvinte, care trădează un orgolios, dar unul care crede numai în eşecul altora. 
Şi aici îşi maschează capul chiar acea mare, uriaşă şi nebănuită teamă de eşec. 
Este ca atunci cînd un copil susţine că el poate lua nota 11, fără a înţelege jocul vieţii. 
Un profesor îl poate juca în aşa fel încît copilul să rămînă corigent. 
Şi în politică există, dincolo de hazard, dincolo de culisele pompoase şi mai mult decît jucăuşe ale politicienilor, dincolo de interese un ceva incontrolabil, acea părticică de uman, oricînd expusă riscului de a pierde sau a cîştiga.
Năstase ia în calcul doar varianta cîştigului, dar arată, prin declaraţii, prin atitudine exact varianta inversă. 
In fapt, contează doar ceea ce crede fiecare.
Năstase se crede numărul 1 fiindcă asta i s-a spus mereu. 
Lipsa de calitate a oamenilor, mai ales a apropiaţilor, poate transforma pe oricine într-un Superman. 
Dar decizia de a crede în poveşti lucioase îi aparţine celui ce aude povestea. 
Căci efectul credulităţii poate fi fatal. 
Ca politician, dar mai întîi ca om, trebuie să ştii că, la orice concurs poţi să şi pierzi. 
Năstase este asigurat de apropiaţi că poate cîştiga orice. lar aceasta nu este altceva decît inocenţa neaşteptată a politicianului, cu atît mai puţin inocenţa unuia ca Adrian Năstase, cu faimă de dur, de dictator, de om foarte ferm şi stăpîn pe sine. 
Se pare că, în faţa cuvintelor măgulitoare, orice inteligenţă se lasă cel puţin încurcată, dacă nu se disipează într-o imagine, într-un vis frumos. 

Curajul si teama de eşec 

Adrian Năstase a încercat, pentru cîteva zile, să ocolească eşecul, propunîndu-i lui lon lliescu o nouă candidatură. 
Să ocolească chiar şi stresul alegerilor, al clătinirii poziţiei actuale, care-i oferă avantajul de a se simţi destul de şef, destul de înalt şi destul de puternic. 
Varianta intrării într-o cursă electorală este, însă, ceea ce îl pune în încurcătură şi 'întîmplarea' care va decide însă viitorul său politic. 
Un eşec la alegeri ar compromite poziţia sa în PSD, în faţa opiniei publice, poate şi în faţa altor feţe. 
Poziţia socială de azi s-ar clătina teribil, poate insuportabil pentru cineva care trăieşte în lumea visului său. 
Năstase este un visător, unul inocent, chiar ambiţios, unul care şi-a pierdut busola realităţii printre lumi imaginare. 
Teama de eşec, pe de o parte, şi declaratul curaj care-l transformă pe Năstase în Superman politic (asta în propriii ochi) sînt cele două trăsături esenţiale care-l caracterizează pe premierul de azi. 
Ele apar în contextul alegerilor viitoare, al discuţiilor legate de ele. 
Ce-i drept, sînt trăsături contradictorii, una declarată, alta sugerată. lar din contradicţii iese o realitate contradictorie. 
Ea îl obligă pe Năstase, totuşi, să revină printre muritori. 
Aici, unde viaţa nu este un film cu happy-end, unde el şi ea trăiesc fericiţi, pînă la adînci bătrîneţi, dacă se iubesc. în politică se rup iubirile, se rup şi interesele. 
Elementul neaşteptat este realitatea politicii şi tocmai el strigă violent:'Poţi să cîştigi. Dar să şi pierzi'.

domeniu: 
categorie: