Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Gabriel PREDA

Traficul fluvial între Moldova Veche şi Bechet este îngreunat

Cotele scăzute ale Dunării au îngreunat circulaţia fluvială între kilometri fluviali 1.048 şi 679. Cu toate acestea, nici un convoi nu este blocat la această oră. Căpitanii vaselor sunt însă avertizaţi să ţină legătura radio cu Căpitănia Zonală Tr. Severin, pentru a li se comunica în permanenţă situaţia, transmite corespondentul AMOS News. Cotele fluviului Dunărea se menţin scăzute în aval de hidrocentrala Porţile de Fier II, ceea ce reprezintă un impediment pentru traficul fluvial în această zonă.

Judeţul Mehedinţi este din ce în ce mai sărac

Judeţul Mehedinţi nu se poate mândri cu o economie sănătoasă şi în creştere. Ba dimpotrivă. La sfârşitul lunii august, toţi indicatorii urmăriţi de Direcţia Judeţeană de Statistică erau în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, transmite corespondentul AMOS News. Capitolul la care judeţul Mehedinţi stă cel mai prost este rata şomajului. Astfel, dacă în primele luni ale acestui an Mehedinţiul ocupa locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte rata şomajului, acum se află pe locul doi.

În Turnu Severin, trei infracţiuni de tâlhărie în doar 10 zile

Autorii sunt tineri, cu vârste cuprinse între 17 şi 30 de ani. Din fericire, poliţiştii severineni i-au identificat foarte rapid, infractorii neavând timp nici măcar să vândă prada, transmite corespondentul AMOS News. În ultimele 10 zile, în municipiul Drobeta Turnu Severin au fost constatate trei infracţiuni de tâlhărie. Doi dintre autori aveau vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, iar cel de-al treilea era un minor de 17 ani. Aceştia, prin ameninţare şi violenţă, au deposedat victimele, femei, de telefoane mobile, bijuterii de aur şi diferite sume de bani.

239 de locuri de muncă pentru şomerii mehedinţeni

În această săptămână, AJOFM Mehedinţi se adresează şomerilor din judeţ cu o ofertă de 239 de locuri de muncă. Dintre acestea, doar 10, adică 4%, se adresează persoanelor cu studii superioare, transmite corespondentul AMOS News. Şomerii mehedinţeni cu studii superioare au la dispoziţie, în această săptămână, o ofertă de doar 10 locuri de muncă: trei de farmacist de specialitate, două de economist-şef, şi câte unul de director administraţie fluvială, inginer electronist, laborant chimist, psiholog şi translator.

MH: Pagube şi o sperietură uriaşă din cauza unui incendiu provocat de un copil

Ieri după-amiază, un copil în vârstă de numai trei ani din localitatea Iloviţa a incendiat depozitul de furaje al familiei. În timp ce părinţii acestuia se aflau în locuinţă, cu treburi gospodăreşti, micuţul, lăsat nesupravegheat, a vrut să vadă probabil dacă fânul se poate aprinde de la flacăra chibritului. Copilul s-a postat chiar între cele patru clăi, aprinzându-le pe toate, aproape în acelaşi timp, transmite corespondentul AMOS News. Părinţii, alarmaţi la vederea fumului şi a flăcărilor, au reuşit să-l scoată pe micuţ dintre clăile cuprinse în totalitate de flăcări.

Agent-şef al IPJ Mehedinţi, implicat într-un accident rutier

La testul cu aparatul etilotest, agentul-şef P. Mircea a prezentat o alcoolemie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat, transmite corespondentul AMOS News. Sâmbătă noaptea, în jurul orei 22,30, în municipiul Drobeta Turnu Severin a avut loc un accident rutier, soldat cu rănirea, din fericire uşoară, a două persoane.

MH: Doi tineri angajaţi pe loc la Bursa locurilor de muncă

În această dimineaţă, la sediul său din Drobeta Turnu Severin, AJOFM Mehedinţi a organizat o nouă bursă a locurilor de muncă, destinată tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie socială, ştiut fiind faptul că aceşti copii instituţionalizaţi întâmpină greutăţi mari la găsirea şi ocuparea unui loc de muncă, transmite corespondentul AMOS News. Pentru depistarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă, şi care să acopere o gamă cât mai diversă de profesii, au fost contactaţi 65 de agenţi economici, dintre aceştia 16 confirmându-şi participarea la acest târg de locuri de muncă.

Din noiembrie, elevii mehedinţeni se vor îmbrăca în uniforme

Uniformele şcolare vor fi personalizate pentru fiecare unitate de învăţământ în parte. Deocamdată nu se cunosc modelul sau preţul lor, aceste aspecte urmând a fi discutate şi hotărâte de comitetele de părinţi din cadrul unităţilor şcolare, transmite corespondentul AMOS News. Începând cu luna viitoare, elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal din judeţul Mehedinţi vor veni la şcoală îmbrăcaţi în uniforme.

Doar 11 profesori mehedinţeni sunt în legalitate cu meditaţiile

11 profesori mehedinţeni din cele aproximativ 4.200 de cadre didactice din judeţ şi-au declarat la Finanţe meditaţiile ca sursă de venit. Anul trecut, numărul acestora a fost de nouă, transmite corespondentul AMOS News. 11 profesori sunt înregistraţi în evidenţele Finanţelor Publice Mehedinţi că au obţinut venituri din meditaţii. Profesorii mehedinţeni care au obţinut sume de bani de pe urma meditaţiilor făcute cu elevii au declarat un venit de 23.114 lei, totalul impozitului plătit anticipat fiind în acest caz de 3.698 de lei.

Guvernul a alocat 4,95 milioane de lei judeţului Mehedinţi

Localităţi din 14 judeţe vor beneficia de o sumă totală de aproximativ 21 milioane lei noi (circa 210 miliarde lei vechi) pentru finanţarea unor diverse lucrări, transmite corespondentul AMOS News. Guvernul României a aprobat în şedinţa de miercuri un pachet de măsuri de sprijin financiar pentru mai multe comunităţi locale.

ISJ Mehedinţi scoate la concurs 21 de posturi de inspector de specialitate

Doritorii trebuie însă să se grăbească, pentru că ultima zi de depunere a dosarelor de înscriere este vineri, 20 octombrie, transmite corespondentul AMOS News. Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi organizează în perioada 6-20 noiembrie un concurs pentru ocuparea a 21 de posturi de inspector şcolar de specialitate. Lista acestor posturi a foat afişată la sediul Inspectoratului încă de acum o săptămână. Doritorii trebuie însă să se grăbească, pentru că ultima zi de depunere a dosarelor de înscriere este vineri, 20 octombrie.

MH: Discipol al lui Bachus, adus la realitate de poliţiştii de frontieră

Acţionând în baza unei informaţii, ieri în jurul orei 15.00, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Orşova, au oprit în trafic pe comunicaţia Orşova - Moldova Veche, la ieşirea din localitatea Eşelniţa, un autoturism al cărui conducător auto era suspectat că se ocupă cu traficul de băuturi alcoolice, transmite corespondentul AMOS News.

AJOFM Mehedinţi organizează vineri o nouă bursă a locurilor de muncă

Cea de-a patra bursă a locurilor de muncă din acest an este destinată tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului. La târg şi-au anunţat prezenţa 15 agenţi economici, cu o ofertă de 88 de locuri de muncă, transmite corespondentul AMOS News. AJOFM Mehedinţi, va organiza vineri, la sediul său din Drobeta Turnu Severin, Bulevardul Carol I nr. 3, cea de-a patra bursă a locurilor de muncă din acest an, destinată tinerilor care părăsesc sistemul de protecţie a copilului.

Peste câteva zeci de ani, Mehedinţiul riscă să fie îmbătrânit şi nepopulat

Populaţia judeţului Mehedinţi scade şi îmbătrâneşte pe zi ce trece. Şi asta, pentru că se nasc din ce în ce mai puţine persoane, sporul natural fiind negativ, transmite corespondentul AMOS News. Potrivit raportării lunare întocmită de Direcţia Judeţeană de Statistică Mehedinţi, judeţul se confruntă cu scăderea populaţiei tinere în numărul total al locuitorilor. Dacă nu se iau măsuri pe termen mediu şi lung, există riscul ca, în câteva zeci de ani, zona de sud-vest a ţării să fie una îmbătrânită, şi care duce o lipsă acută de persoane tinere.

Peste 5.000 de mehedinţeni şi-au găsit de muncă de la începutul anului

În vederea creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie, au fost încadrate în muncă un număr de 5.533 de persoane. Din acest număr, 1.953 au fost femei, transmite corespondentul AMOS News. Au fost angajaţi 3.703 şomeri prin activitatea de mediere a muncii, 148 de şomeri în urma activităţilor de informare şi consiliere privind cariera şi 319 şomeri după absolvirea cursurilor de formare profesională. Prin acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului au fost angajaţi 306 şomeri.

Judeţul Mehedinţi va fi străbătut de 'Caravana rurală'

În perioada 23 octombrie - 24 noiembrie, la iniţiativa Ministerului Integrării Europene, în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale se va desfăşura "Caravana rurală", care va acoperi toate comunele judeţului Mehedinţi. Tema acestei acţiuni o constituie fondurile europene destinate agriculturii, standardele în agricultură şi subvenţiile care vor fi acordate începând cu 2007, transmite corespondentul AMOS News.

Un bărbat din Mehedinţi şi-a făcut pistol 'ca să se dea mare'

Un bărbat din comuna Bâcleş şi-a confecţionat acasă un pistol. P. Gheorghe vroia să impresioneze cu arma oamenii din sat. Nu pentru că ar fi avut duşmani, ci ca să se dea mare, transmite corespondentul AMOS News. La sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din cadrul Serviciului arme, explozivi şi substanţe toxice al IPJ Mehedinţi, l-au reţinut pe P. Gheorghe, din comuna Bâcleş, sat Smadoviţa, pentru infracţiunea de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

Debitul Dunării, scădere în cinci zile de 210 mc/s

Debitul fluviului, înregistrat la Hidrocentrala Porţile de Fier I, va scădea începând de luni, 16 octombrie şi până la sfârşitul acestei săptămâni, de la 2.920 mc/s, până la valoarea de 2.710 mc/s, transmite corespondetul AMOS News. Debitul Dunării, înregistrat în această dimineaţă în dreptul barajului de la Porţile de Fier I, este de 2.920 mc/s. potrivit hidrologilor, valoarea acestuia va scădea accentuat, până vineri reducându-se cu 210 mc/s.

182 de locuri de muncă pentru şomerii mehedinţeni

Agenţia Judeţeană pentru ocuparea Forţei de Muncă Mehedinţi se adresează în această săptămână şomerilor din judeţ cu o ofertă de 182 de locuri de muncă. Dintre acestea, doar 10, adică 5,5% din numărul total, se adresează persoanelor cu studii superioare, transmite corespondentul AMOS News. Şomerii mehedinţeni cu studii superioare au la dispoziţie în această săptămână o ofertă de 10 locuri de muncă: patru de economist-şef, două de programator sistem informatic, şi câte unul de psiholog, inginer chimist, farmacist de specialitate şi director Administraţia fluvială Dunărea de Jos.

Paşaport cu ştampile false, depistat la Vama Porţile de Fier I

Poliţiştii de frontieră severineni din cadrul Punctului de Trecere al Frontierei Porţile de Fier I au depistat, la controlul de frontieră, un cetăţean din municipiul Slatina care şi-a aplicat în paşaport o ştampilă falsă pentru a putea intra legal în România, transmite corespondentul AMOS News. V. Cristian, în vârstă de 27 de ani, din municipiul Slatina, se prezentase la controlul de frontieră, în P.T.F. Porţile de Fier I, pentru a intra în România. La controlul paşaportului, poliţiştii de frontieră au constatat că în acesta este aplicată o ştampilă de trafic aparţinând P.T.F.

Peste 750 solicitări adresate Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni Turnu Severin

Cele mai multe cereri adresate BCC Drobeta Turnu Severin, 640 la număr, provin de la solicitanţi din mediul urban, iar 36, din mediul rural. 81 de petenţi nu şi-au declarat mediul din care provin, transmite corespondentul AMOS News. De la începutul acestui an, 757 de persoane s-au adresat cu diverse cereri către Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Drobeta Turnu Severin. 676 dintre ele au fost făcute de persoane fizice, iar 81 de clienţi anonimi.

Inspectorii de limba română din întreaga ţară s-au întâlnit la Turnu Severin

Inspectorii şcolari de limba şi literatura română se întâlnesc, în perioada 9-15 octombrie la Drobeta Turnu Severin, pentru a urma un curs de formare intitulat ’Monitorizare şi inspecţie şcolară’, acreditat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, transmite corespondentul AMOS News. Cursul, care este primul dintr-o serie mai amplă dedicată inspectorilor de specialitate, este asigurat de formatori din minister: prof. dr. Mioriţa Got, prof. Gabriela Guţu, prof. Megdonia Păunescu, şi un reprezentant al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar.

Judeţul Mehedinţi, ocolit de investitori

Judeţul Mehedinţi este unul dintre cele mai neatractive locuri pentru a demara o afacere, transmite corespondentul AMOS News. Numărul firmelor din judeţul Mehedinţi, cu capital străin integral sau mixt, se menţine extrem de scăzut, la aproximativ 300. Cele mai multe dintre ele sunt în Drobeta Turnu Severin şi activează în domeniul comerţului.

Din raportările Direcţiei Judeţene de Statistică reiese că, de la începutul acestui an, au fost înmatriculate 53 de astfel de societăţi comerciale, cu un capital social subscris de 51.300 lei, adică 17.362 USD sau 13.594 Euro.

Poliţiştii mehedinţeni, verificaţi de adjunctul şefului IGPR

Timp de două zile, chestorul Gheorghe Popa, adjunctul şefului IGPR, a verificat sediul Poliţiei municipiului Tr. Severin şi sediile altor cinci posturi comunale, după care, în prezenţa conducerii IPJ Mehedinţi, a efectuat evaluarea activităţii Inspectoratului de la începutul acestui an, transmite corespondentul AMOS News.

Editurile din toată ţara şi-au dat întâlnire la Drobeta Turnu Severin

Astăzi a debutat, în sala de recepţii a Palatului Cultural ’Theodor Costescu’ din Drobeta Turnu Severin, cea de-a şaptea ediţie a ’Târgului de toamnă al cărţii’, în organizarea Centrului Cultural Mehedinţi, transmite corespondentul AMOS News. Timp de două zile, iubitorii de lectură din întreg judeţul Mehedinţi vor avea ocazia de a se întâlni cu numeroase edituri din întreaga ţară, care vor prezenta publicului larg foarte multe titluri din cele mai diverse domenii.

65.000 de doze de vaccin antigripal, repartizate judeţului Mehedinţi

Pentru campania de vaccinare antigripală gratuită de anul acesta, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1.850.000 de doze de vaccin gripal, în valoare de aproximativ 28 milioane lei. Într-o primă tranşă, judeţului Mehedinţi i-au fost repartizate 65.000 de doze, transmite corespondentul AMOS News. Vaccinarea efectivă va începe luni, 16 octombrie.

MH: Peste 100 de persoane au decedat în accidentele produse în ultimii trei ani

În ultimii trei ani, pe arterele rutiere din judeţul Mehedinţi, în cele 320 de accidente grave, 108 persoane şi-au pierdut viaţa, au fost rănite grav 273 persoane, iar alte 68 de persoane au fost rănite uşor, transmite corespondentul AMOS News. Ca urmare a vitezei excesive, în ultimii trei ani s-au produs 65 de accidente rutiere grave, în urma cărora 35 de persoane au decedat, iar alte 53 au fost rănite grav.

Peste 500 de mehedinţeni şi-au găsit un loc de muncă în ultima lună

În vederea creşterii gradului de ocupare a forţei de muncă, în luna septembrie, ca urmare a activităţilor specifice desfăşurate de AJOFM Mehedinţi, au fost încadrate in muncă un număr de 502 persoane. Dintre acestea, 155, reprezentând un procent de 30,8%, au fost femei, transmite corespondentul AMOS News. Astfel, 245 de şomeri au fost angajaţi prin activitatea de mediere a muncii, 94 în urma activităţilor de informare şi consiliere privind cariera, iar alţi 40 după absolvirea cursurilor de formare profesională.

Numărul şomerilor mehedinţeni se menţine neschimbat

La sfârşitul lunii trecute, în evidenţele AJOFM Mehedinţi erau înregistraţi un număr de 10.692 de şomeri. Astfel, rata şomajului în Mehedinţi se menţine în continuare peste media înregistrată la nivel naţional, transmite corespondentul AMOS News. Din numărul total de şomeri, 39,4%, adică 4.216, sunt femei. Pe de altă parte, 1.636 de mehedinţeni sunt şomeri indemnizaţi, iar 9.056 nu primesc nici o indemnizaţie. Din aceste cifre, reiese că rata şomajului la nivelul judeţului Mehedinţi este de 8,71 %, cu mult peste media înregistrată la nivel naţional.