Gabriel Sandu: 'e-România este cel mai important proiect al momentului!'

La finele săptămânii trecute, ministrul Comunicaţiilor şi al Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu, a avut la Bruxelles întâlniri cu Comisarul European pentru Agenda Digitală. Pe agenda discuţiilor a figurat şi cazul de infringement pe subiectul independenţei Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Domeniul Comunicaţiilor - privind separarea funcţiei de reglementare a MCSI de cea de proprietate şi control asupra operatorilor.
La revenirea în ţară ministrul Gabriel Sandu a acordat agenţiei AMOS News un interviu pe care vi-l prezentăm în continuare.
 
 Octavian Andronic: Aţi avut, la Bruxelles o misiune nici simplă, nici comodă. Cum v-aţi descurcat?
 
 Gabriel Sandu: Am fost al doilea ministru al comunicaţiilor şi societăţii informaţionale din Europa, după ministrul german, care a fost primit de comisarul Neelie Kroes. Am avut o strângere de inimă, pentru că noi am respectat toate înţelegerile cu fostul comisar Viviane Reding, dar mă bucur că s-a înţeles că fără ordonanţa de urgenţă în România nu existau reglementări. Stau de aproximativ un an de zile cu Ordonanţă de Urgenţă de funcţionare a cumulului. Am făcut încă un apel către preşedintele Geoană şi către Senat ca să dreagă această ordonanţă, să fie transformată, să fie aprobată prin lege. Problema care e? În momentul în care am discutat cu doamna comisar, am agreat că, până la sfârşitul lunii Aprilie, Guvernul României o să facă toate demersurile necesare să obţină trecerea legii. De ce? Pentru că noi am respectat condiţiile puse de UE, independenţa din punct de vedere politic, independenţa din punct de vedere economic şi, mai ales, continuitatea conducerii pentru perioada în care a fost desemnată.
 
 Octavian Andronic: Au existat dificultăţi de înţelegere a acelor mecanisme care sunt proprii României?
 
 Gabriel Sandu: Nu. În momentul în care am prezentat situaţia specifică din România, doamna comisar Neelie Kroes a transmis stafului indicaţia să analizeze toate aspectele specifice. Am ridicat problema pentru că deja este o disproporţie între atribuţiile ministerelor în Europa şi atribuţiile agenţiilor de reglementare în comunicaţii, şi am explicat foarte clar că o agenţie nu se poate ocupa de tot, de la legiferare până la reglementare, urmărire, control, analiză. Şi atunci va trebui găsit un echilibru între cele două elemente, mai ales că toţi banii se duc la agenţii.
 
 Obiectivul principal este ca până la sfârşitul lui 2013 toată Europa să fie acoperită 100% de reţeaua broadband. Sper să facem şi noi rost de banii necesari, pentru că acum trec la partea a doua a întâlnirii. Discuţia cu Anastassios Bougas - şeful zonal pentru fondurile europene ale României - a fost mai mult decât constructivă, ne-a dat o soluţie pentru accesarea celor 84 de milioane de euro, ce înseamnaă partea de acoperire cu fonduri pentru zonele albe din România.
 
 Din punctul meu de vedere vizita la Bruxelles a fost un succes pentru că ne-am pus de acord că România va face parte din agenda principală a UE. Noi vom încerca să prezentăm ca proiectul european în cadrul reuniunii la vârf a comunicaţiilor de la Granada. Şi situaţia respectivă pentru noi a fost un succes şi modul în care ne-am pus de acord vis-a-vis de agenda digital-europeană.
 
 Octavian Andronic: Am impresia că la Bruxelles s-a înţeles mai bine decât la Bucureşti ce înseamnă e-România. Care credeţi că a fost motivul care a născut, nu controverse, dar, în mod evident, o neînţelegere, de fond, a problemei?
 
 Gabriel Sandu: Avem o problemă pentru că Austria digitală funcţionează de 26 de ani. În momentul acesta discursul de inaugurare a campaniei electorale din Anglia a fost pe ce înseamnă supremaţia Marii Britanii în epoca digitală şi care sunt obiectivele imediate. Germania a introdus şi elementele specifice ale acestui domeniu. în Constituţia germană. Toată Europa pregăteşte revoluţia digitală pe revoluţia internetului. Noi am considerat că ar fi un domeniu un pic mai nesemnificativ. Din punctul meu de vedere tot ce înseamnă reduceri de costuri, tot ce înseamnă modernizarea statului român, înseamnă „România digitală”.
 
 Octavian Andronic: Deci nu este vorba de „un site care costă 500 de milioane de euro”.. Cam asta a fost percepţia…
 
 Gabriel Sandu: Aveţi în acest punct o prezentare completă la ce înseamnă e-România. Înseamnă toate bazele de date ale României, înseamnă 300 de servicii operaţionale, înseamnă un număr de cel puţin 630 de mii de utilizatori persoane juridice, 35 de mii de utilizatori autorizaţi şi ordonatori principali şi secundari de credite, şi înseamnă efectiv 18 milioane de români care au acces direct la tot ce înseamnă plată, taxe, impozite, şi orice nivel de informare. Ce înseamnă această e-România – înseamnă cumulul tuturor serviciilor operaţionale şi la tot ce înseamnă baza de date a României la ora actuală.
 
 Octavian Andronic: Poate că ar trebui ca ministerul să recurgă la mijloace mai convingătoare în prezentarea proiectului, să faceţi demersuri mai puternice pentru a face întreaga populaţie, şi poate în primul rând ziariştii, să înţeleagă.
 
 Gabriel Sandu: Problema este una singură. La sfârşitul lunii Iunie, dacă avem minim 10 servicii operaţionale, şi tot românul o să vadă că se poate şi în România, atunci o să trecem un prag mare şi toată lumea va accepta că este cel mai mare proiect al României în perioada 2010 – 2011, împreună cu cel ce înseamnă strategia naţională de dezvoltare şi strategia naţională de trecere de la analogic la digital, toate fiind în legătură.
 
 Octavian Andronic: Nu este doar un proiect al Ministerului Comunicaţiilor, ci un proiect al României.
 
 Gabriel Sandu: Ministerul este cel care promovează, cel care l-a conceput şi cel care îl va duce până la un anumit nivel. Ulterior, după ce îl vom finaliza, va fi tot timpul încărcat cu date. Viitorii 10 ani vor însemna, pentru toată industria IT din România, o perioadă în care să se lucreze la partea de informatizare şi partea de motoare de căutare, şi de finire a unui element foarte simplu: în cât timp un cetăţean se informează, în cât timp îşi plăteşte taxele şi impozitele, în cât timp îşi obţine orice document online.
 
 Octavian Andronic: Practic, cum îşi poate face viaţa mai uşoară, mai plăcută?
 
 Gabriel Sandu: Reducând costurile, scăpând de pierderile de timp şi obţinând ceea ce doreşte la nivelul de calitate pe care îl solicită.

domeniu: 
categorie: