Gălăţenii vor avea cinci paturi de spital la mia de locuitori

Desi, initial, se pusese problema reducerii de pana la 1000 de paturi in judetul Galati, in cele din urma, s-a stabilit ca numarul paturilor care vor intra in procesul de restructurare sa fie numai de 420, ceea ce inseamna ca va exista cinci paturi la o mie de locuitori. Directorul Directiei Judetene de Sanatate Publica Galati, dr. Aurel Nechita, facut publica marti, in cadrul unei conferinte de presa noua structura stabilita pentru unitatile spitalicesti din judetul Galati, ccare va intra in vigoare incepand cu 1 aprilie.

Astfel, la Spitalul de Urgenta 'Sf. Apostol Andrei', desi in prima faza s-a redus un numar de 36 de paturi, in final a reiesit o crestere a numarului de paturi, prin constituirea a doua sectii exterioare de medicina interna si de chirurgie (fostele sectii de la Spitalul Municipal, ce vor deveni sectia de medicina interna III, respectiv, sectia chirurgie III a Spitalului de Urgenta).

Fata de 1389 de paturi, cate a avut inainte de restructurare, Spitalul de Urgenta va avea de acum inainte un total de 1428 de paturi, incluzand si cele 25 de paturi de la sectia de endocrinologie a Spitalului Municipal, ce va reveni la Spitalul 'Sf. Apostol Andrei'.

La Spitalul de Urgenta pentru Copii 'Sf. Ioan' s-au redus 32 de paturi, din diferite sectii ce aveau indicatori de utilizare mai scazuti.

Centrul de Sanatate Pechea a fost inchis, incepand de saptamana trecuta. Conform Ordinului Ministrului Sanatatii si Familiei, in urma restructurarii, personalul medico-sanitar (medici si asistenti) nu se va disponibiliza, ci se va redistribui, in functie de necesitatile asistentei medicale. Spitalul din Pechea urmeaza sa devina Camin de batrani, dar va fi pastrat in continuare un modul in care va funtiona un centru de permanenta a medicilor de familie si o substatie de ambulanta. Nu vor lipsi nici cadrele medii ce vor asigura asistenta medicala la caminul de batrani.

Avand in vedere indicatorii foarte ridicati ai incidentei tuberculozei, atat in tara, cat mai ales in judetul Galati, la Spitalul de Pneumoftiziologie (Spitalul T.B.C.) nu s-a mai facut nici o reducere. Pe langa cele doua dispensare din municipiul Galati (cel de la complexul 'Francezi' si cel de pe strada Culturii), Spitalul T.B.C. a mai preluat si dispensarele T.B.C. din Tecuci si din Targu-Bujor.

Datorita indicatorilor scazuti de utilizare, la Spitalul de Boli Infectioase 'Cuvioasa Parascheva', s-a stabilit o reducere de 40 de paturi.

Practic, cu aceasta ocazie, s-a eliberat pavilionul D, in care va reveni sectia de dermato-venerologie de la Spitalul Municipal, ce functionase la 'Cuvioasa Parascheva' pana in 1975. De la 220 de paturi, cate a avut pana acum, Spitalul de Boli Infectioase va avea 225, dintre care 45 pentru sectia de boli dermato-venerice.

Spitalul de Obstetrica-Ginecologie 'Buna-Vestire' a fost deja restructurat. Dupa ce, initial, numarul paturilor fusese redus de la 255 la 200, ulterior s-au mai redus inca 55.

Personalul medico-sanitar a fost reorientat, din 165 de salariati ramanand la ora actuala 120. Cea mai mare transformare o va suferi Spitalul Municipal 'Elisabeta Doamna', care va deveni Spital de Psihiatrie, cu un total de 340 de paturi, impartite pe 4 sectii - doua fiind cele actuale si doua in care urmeaza a fi adusi bolnavii de la Nicoresti si de la Ganesti (cei ce nu intra sub incidenta Codului Penal), plus un compartiment (de 15 paturi) de psihiatrie copii.

Tot aici vor functiona cele doua sectii exterioare ale Spitalului de Urgenta : medicina interna (40 paturi) si chirurgie (35 paturi).

Spitalul Municipal 'Anton Cincu' din Tecuci urmeaza sa piarda 65 de paturi (de la 350 la 285), prin reducerea unor paturi din sectiile cu utilizare scazuta (medicina interna, chirurgie, pediatrie).

La spitalul din Targu Bujor, din 85 de paturi vor ramane numai 60, iar 3 din cele 5 cladiri vor fi disponibilizate.

Centrul de Sanatate din Ivesti va fi mentinut cu o singura sectie de medicina de boli cronice, cu 30 de paturi.

Spitalul de Bolnavi Psihic Cronici de la Nicoresti se inchide, preconizandu-se a se infiinta si aici, ca si la Pechea, un Camin de batrani.

La Spitalul de Psihiatrie Ganesti, din 137 de paturi vor ramane doar 55, pentru pacientii bolnavi psihic, incadrati in Articolul 114 din Codul Penal (cei condamnati pentru fapte deosebit de grave). Dupa cum a mentionat directorul D.J.S.P., in urma restructurarilor, de la un indicator al numarului de paturi la mia de locuitori de 5,8, judetul Galati va scadea la un indicator de 5 paturi la mia de locuitori.

domeniu: 
categorie: 
Autor: