Gil Ioniţă a fost condus astăzi pe ultimul drum

Cunoscutul cântăreţ de muzică folk, poet, dar şi avocat a fost înmormântat azi la cimitirul 'Sărata' din Bacău. I-au fost alături pe ultimul drum doar rudele, prietenii şi câţiva dintre colegii. Slujba de înmormântare a avut loc la biserica Sfântul Gheorghe din Bacău, de unde cortegiul a plecat spre cimitirul 'Sărata'. Un sobor din patru preoţi, în frunte cu protopopul Vasile Radu au oficiat slujba de înmormântare. Alături de familia îndoliată au fost colegii de breaslă ai celui răposat. Avocaţi, procurori, jurişti au venit din tot judeţul pentru a-l conduce pe ultimul drum pe cel care a fost şi avocat Virgil Ioniţă.

Născut în 1952, la Oneşti, Gil Ioniţă a absolvit în 1975 Facultatea de Ştiinţe Juridice 'A.I. Cuza' din Iaşi. După absolvire a lucrat ca juristconsult la I.P.E.P Bacău, apoi ca avocat în cadrul Baroului Bacău. În timpul studenţiei s-a lansat ca solist de folk, înfiinţând cunoscutul grup 'Folk 73'. Apoi a participat cu succes la spectacolele cenaclului “Flacăra” al lui Adrian Păunescu. Colaborarea cu poetul Păunescu şi cenaclul lui s-a concretizat în două perioade. Prima între 1973 şi 1975, şI după o pauză de câţiva ani a revenit în forţă în perioada 1981-1989. În 1983 a fost distins cu două premii speciale ale cenaclului lui Adrian Păunescu, pentru creaţie şi compoziţie. Melodii ca 'Din bătrâni', 'Latinitatea strigă din tranşee', 'Adio, pâine neagră!', 'Lăsaţi-mă să merg pe bicicletă', 'Capul lui Mihai Viteazul', 'Jurământ la Putna', 'A treia pace mondială', 'Spălătoria din Tribunal', 'Cântec pentru artişti' şi 'Baladă pentru viitor' nu vor fi uitate niciodată de generaţia folk.

Gil ioniţă a mai lăsat în manuscris romanul 'Canalagii' şi volumul 'De ce râd grefierii', precum şi un CD cu 17 melodii, majoritatea piselor fiind creaţii proprii.

domeniu: 
categorie: