Guvernul recunoaşte că masoneria este 'de utilitate publică'

Guvernul a aprobat, în ultima şedinţă, o hotărîre privind recunoaşterea Asociaţiei 'Marea Lojă Naţională din România' ca fiind de utilitate publică. Marea Lojă Naţională din România (MLNR) a fost constituită în 1880, în condiţiile în care primele loji masonice, care funcţionau însă sub alte jurisdicţii, au apărut în România în prima jumătate a secolului al XVIII-lea. În perioada comunistă, mişcarea masonică şi-a încetat activitatea oficială. MLNR a fost reconstituită în 24 ianuarie 1993. Această dată a fost aleasă pentru a omagia Unirea Principatelor, înfăptuită sub conducerea unui francmason, Alexandru Ioan Cuza. Marele maestru al Marii Loji Naţionale din România este, de la începutul lunii noiembrie 2003, Eugen Ovidiu Chirovici, preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, fost consilier al premierului Adrian Năstase.

În baza OG 26/2000, recunoaşterea statutului de utilitate publică conferă asociaţiei sau fundaţiei o serie de obligaţii şi drepturi, printre care dreptul de a i se concesiona servicii publice fără caracter comercial, în condiţiile legii, dreptul la resurse provenite din bugetul de stat şi din bugetele locale şi dreptul de a menţiona în toate documentele pe care le întocmeşte că asociaţia sau fundaţia este recunoscută ca fiind de utilitate publică. Ceea ce înseamnă, cu alte cuvinte, că, pentru prima dată în istoria ţării noastre, Marea Lojă Naţională a României va putea primi fonduri de la stat

Prin utilitate publică se înţelege orice activitate care vizează atingerea unor scopuri benefice în domenii de interes public general şi/sau comunitar. Recunoaşterea utilităţii publice se face pe durată nedeterminată.

domeniu: 
categorie: