Harta braşoveană a terorii comuniste

Părţi mari din istoria acestui oraş s-au rătăcit în uitare. Trecem adesea pe lângă clădirile din centrul vechi fără a şti că în unele din acestea s-au petrecut adevărate drame. Odată cu sovietizarea României, am fost nevoiţi să importam o adevărată industrie a terorii. Braşovul a fost practic împânzit cu centre de anchetă şi detenţie, construite după sistemul NKVD (serviciul secret al lui Stalin). Nu mai puţin de 9 clădiri de dimensiuni impresionate au fost rechiziţionate pentru a sluji invaziei de la răsărit. Harta braşoveană a terorii comuniste se datorează regretatului publicist Marius Petraşcu.

1. Penitenciarul Braşov, str. Nicolae Bălcescu, nr. 45
Clădirea a fost construită, în 1902, din iniţiativa administraţiei austro-ungare. Simultan a fost ridicată şi clădirea Tribunalului Braşov. Pe 6 martie 1945, penitenciarul a devenit depozitul politic al Securităţii Statului. Aici au fost reţinute persoanele acuzate că au luptat împotriva ocupaţiei ruseşti. Închisoarea a fost similară celei de la Aiud.

2. Vila Popovici, str. Prundului, nr. 3
Clădirea a aparţinut avocatului braşovean Mihai Popovici, lider marcant PNŢ. În Vila Popovici exista un apartament destinat găzduirii lui Iuliu Maniu. După 30 decembrie 1947, clădirea a devenit sediul Securităţii Braşov. Beciurile clădirii au devenit adevărate carcere şi camere de tortură, aici având loc cele mai teribile schingiuiri.

3. Cetăţuia Braşov - Dealul Cetăţii
Construită în timpul administraţiei austro-ungare, fortăreaţa a devenit un loc de detenţie şi anchetă. Aici a fost anchetat şi Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele AFDPR.

4. Vila Glăjariu, strada Nicolaie Iorga nr. 34
A aparţinut avocatului braşovean T. Glăjariu. În luna octombrie 1944, armata sovietică a ocupat imobilul şi l-a transformat în sediul Comandamentului armatei sovietice, tot aici funcţionând şi serviciul NKWD. Vila Glăjariu a fost locul unde au fost aduşi şi torturaţi cei care au manifestat rezistenţa antisovietică, îndeosebi germani şi saşi. Cei care au fost aduşi aici au sfârşit prin deportarea în Siberia.

5. Vila de pe strada Nicolaie Iorga nr. 22
A găzduit, începând cu 1947 Tribunalul Militar Braşov. Este locul unde s-au dat cele mai dure sentinţe din perioada dominaţiei sovietice.

6. Vila de pe strada M. Eminescu nr. 36
Aici a funcţionat, Consulatul German. În septembrie 1944, clădirea a de venit sediul NKVD.

7. Hotelul Continental, Strada Castelului nr. 50.
Până în 1947, aici a existat un hotel elegant, dar retras. După rechiziţionare, a fost transformat în loc de detenţie şi anchetă pentru luptătorii anticomunişti, în special legionari şi ţărănişti.

8. Hotel Coroana, strada Republicii
În martie 1945 a devenit lagăr provizoriu, unde au fost încarceraţi şi torturaţi peste 300 de opozanţi ai regimului.

9. Primul sediu al Poliţiei Braşov, piaţa Enescu
Dup anchetele care se desfăşurau în diverse locuri, aici au fost ţinuţi în rest foarte mulţi braşoveni. Numărul acestora este imposibil de reconstituit.

10. Lagărul Hălchiu, comuna Hălchiu
Lagărul a început să funcţioneze încă din anul 1944, servind drept loc de detenţie şi anchetă pentru ofiţeri şi soldaţi ai armatei române.

domeniu: 
categorie: