Hunedoara: Festival ratat la Petroşani

Organizarea festivalului "Om bolnav", care ar fi trebuit ţinut în Peştera Bolii din Petroşani, a fost dată peste cap după ce conducerea Parcului Naţional Grădiştea Muncelului - Cioclovina a interzis manifestările în peşteră, transmite corespondentul AMOS News. Astfel, Primăria municipiului Petroşani şi ceilalţi organizatori s-au pregătit pentru spectacol, realizând şi scenariul în interiorul peşterii, fără a-i întreba pe cei de la parc.

„S-au mai organizat acest gen de manifestări, dar de această dată nu am găsit înţelegere la cei de la parc. Sigur că vom face aceste manifestări afară, dar vom găsi posibilitatea de a putea vizita peştera. Probabil vor fi mulţi care vor veni pentru prima dată la Petroşani. Astea sunt reguli care nu ţin de municipalitate. Peştera este pe teritoriul municipiul Petroşani, dar este sub jurisdicţia parcului. E păcat că s-a ajuns la chestiuni de genul acesta. Poate că sunt chestiuni care ne scapă”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

„Eu am încercat într-o lună şi jumătate să duc la bun sfârşit această întreprindere. Se pare că am reuşit, dar nu în totalitate, pentru că tot scenariul festivalului este dat peste cap de către Parcul Naţional Grădiştea Muncelului Ciclovina, care, curios, apare ca fiind unul din organizatori. Nu înţeleg cum patru insituţii merg hăis şi una cea. Dacă lucrurile decurg în felul acesta, festivalul poate fi un fiasco, pentru că mă tem şi de reacţia partenerilor media cu care am semnat contracte, pentru că am semnat contract pentru peştera Bolii şi nu pe lângă ea”, a declarat Ion Barbu, unul dintre organizatori.

La rândul ei, directorul Parcului Naţional Grădiştea Muncelului – Cioclovina, Mihaela Ionescu, a declarat că nu are niciun interes în afară de respectarea legii.

„Peştera are clasificare B, nu C, cum spunea domnul primar, dar ei nu prea ştiu cum sunt chestiunile astea. Şi nouă ne plac evenimentele. De altfel, în Peştera Bolii s-a ţinut un concert de muzică religioasă, dar un eveniment de anvergura aceasta nu poate fi ţinut în peşteră. În plus, este păcat să fie ţinut acolo, deoarece acolo încap numai 150 de persoane. Ceilalţi ce fac, stau pe afară? Deci, motivaţia noastră este că legea trebuie respectată”, a precizat directorul parcului.

Totodată, ea mai spune că ceilalţi organizatori ai festivalului au demarat oragnizarea evenimentului fără să întrebe nimic. „Asociaţia Petro Aqua ne-a atras atenţia. Eu am venit în Petroşani să discutăm, unde m-a chemat primarul, iar el a plecat în concediu. Acest festival a fost o ambiţie a lui Ion Barbu să ţină festivalul în peşteră, că primarul este apă de ploaie în oraşul ăla”, a explicat Mihaela Ionescu.

Totuşi, ieri se vehicula ideea că festivalul ar putea fi organizat în peşteră, după care administraţia locală din Petroşani va suporta amenda pe care o vor primi. Însă directorul parcului le contrazice ideea: „Dacă se pune problema aşa, noi vom merge însoţiţi de jandarmeria montană, care nu va sta cu mâinile în buzunar. Eu chiar nu pot închide ochii, să ştiu că acolo se ţine festivalul şi după aceea le dau amendă”.

domeniu: 
categorie: