Imagini din istoria oraşului Mediaş (SB) surprinse într-o carte şi un simpozion

Simpozionul ’Aniversări 2003’ organizat în 24 ianuarie a.c., de către Forumul Democrat al Germanilor din Mediaş, Primăria Municipiului Mediaş şi Asociaţia Istoricilor din Mediaş cu prilejul aniversării unor evenimente sau personalităţi a fost o fereastră deschisă către istoria Mediaşului. În prezenţa primarului Teodor Plopeanu, a referenţilor Maria – Emilia Crîngaşi – Ţiplic, dr. Vasile Mărculeţ, Helmuth Julius Knall, Johann Shaas, Hannelore Baier, a invitaţilor din Mediaş şi împrejurimi a fost lansat volumul ’Imagini din istoria oraşului Mediaş’.
Această carte editată într-o ediţie bilingvă româno – germană cuprinde conferinţele susţinute în cadrul acestui simpozion, desfăşurat la Casa Schuller în 24 ianuarie 2004.
Lucrarea a apărut în colecţia ’Bibliotheca Historica Mediensis’, care înlocuieşte colecţia ’Publicaţiile A.I.M.’ păstrându-se însă numerotarea volumelor.
Sprijinul financiar a fost acordat atât de Primăria Mediaş, cât şi de Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României.
Moderatorul acestei manifestări, vicepreşedintele Forumului Democrat al Germanilor, Daniel Thellmann spune:'Mulţumim pe această cale referenţilor pentru amabilitatea de a ne fi pus la dispoziţie comunicările lor, spre publicare. De asemenea mulţumim primarului Teodor Plopeanu, care se implică mereu în astfel de manifestări, pentru sprijinul acordat în realizarea simpozionului, precum şi Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, care sprijină acţiunile culturale ale minorităţilor etnice. Dorim ca la aceste manifestări să participe mai multă lume şi sperăm să organizăm în viitor astfel de acţiuni în cadrul şcolilor, liceelor din municipiul nostru. Este un lucru bun ca medieşenii să vadă şi să cunoască ce au făcut străbunii lor pe aceste meleaguri'.

.La realizarea acestui volum au contribuit şi un grup de elevi ai Liceului teoretic Stephan Ludwig Roth, îndrumaţi de traducătorul Helmuth Knall, precum şi Petronela Avram şi Thusnelda Raica.

Volumul ’Imagini din istoria oraşului Mediaş’ cuprinde următoarele materiale: 500 de ani de la prima atestare documentară a 'Târgului Sfânta Margareta din Mediaş' (1503), 200 de ani de la apariţia într-un calendar popular a unei descrieri a oraşului Mediaş (1803), 130 de ani de la înfiinţarea Şcolii profesionale pentru ucenici industriali şi comerciali Mediaş (1873), 100 de ani de la moartea lui Georg Meyndt (1903), 50 de ani de la moartea lui Rudolf Brandsch (1953).

Această care poate fi împrumutată de la Biblioteca municipală secţia adulţi sau achiziţionată de la librăriile din municipiu.

domeniu: 
categorie: