Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Imobilele de la RAAPPS vândute prin licitaţie publică cu strigare

Imobilele cu destinaţie de locuinţe şi cele cu destinaţie comercială de la RAAPPS vor fi vândute prin licitaţie publică cu strigare, conform unei ordonanţe adoptate de Guvern în şedinţa de miercuri. Este vorba de modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol, proprietate publică a statului şi pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.

„Prin acest act normativ s-a construit baza legală în virtutea căreia imobilele de la RAAPPS vor putea fi vândute prin licitaţie publică cu strigare, indiferent dacă acestea sunt sub contract sau sunt libere de vreun contract” a anunţat ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, în cadrul unui briefing de presă.

„Textul ordonanţei prevede că Guvernul va veni cu un summum de hotărâri pentru a categorisi fiecare grup de locuinţe în parte: locuinţe de protocol, de serviciu, imobilele care se află în baza de reprezentare şi protocol, imobilele care deservesc misiunile diplomatice acreditate în România, imobilele în care îşi desfăşoară activitatea autorităţile şi instituţiile publice”, a precizat Radu Stroe.

Prin aceste hotărâri de Guvern se vor stabili listele cu imobilele care se vând prin licitaţii, respectiv terenuri din domeniul privat al statului, imobilele cu destinaţii de locuinţă, care sunt închiriate, spaţiile comerciale, hoteluri, restaurante, vile, care nu sunt în baza de reprezentare şi protocol şi imobilele închiriate la operatorii economici, societăţi comerciale cu capital privat, cu destinaţia de birouri.

Nu se vând imobilele care au destinaţia de sedii ale autorităţilor publice, sedii de ambasade, reşedinţe oficiale ale Administraţiei Prezidenţiale, Primului-Ministru, preşedinţilor Senatului, Camerei Deputaţilor şi Curţii Constituţionale, locuinţele de protocol şi cele de serviciu şi imobilele aflate în baza de reprezentare şi protocol.

O altă categorie de imobile se referă la cele care vor fi transferate la autorităţile locale. „Există câteva locaţii, în zonele Măgurele, Pipera, Vlăsia, Băneasa, care au suprafeţe de la 24 la cel mult 32 de mp şi în care stau de la 2 la 8 persoane, oameni cu o situaţie precară din punct de vedere financiar, unii pensionari, alţii salariaţi ai regiei, pentru care Guvernul îşi va asuma decizia să nu le scoată la licitaţie” a declarat ministrul Radu Stroe. Pentru aceste cazuri, Guvernul va discuta şi cu primăriile, a apreciat ministrul Stroe.

„Trecerea unor astfel de blocuri de la RAAPPS la primării se va face după ce vom avea un acord al Consiliului Local şi apoi se va veni în Guvern cu o hotărâre pentru scoaterea de sub incidenţa licitaţiei a unor astfel de locuinţe”, a adăugat Radu Stroe.

Ordonanţa prevede organizarea de licitaţii cu participarea a cel puţin trei ofertanţi. În cazul în care nu există cel puţin 3 oferte, licitaţia va fi reluată, iar a doua licitaţie este valabilă dacă s-au prezentat cel puţin două oferte. În cazul în care la a doua licitaţie nu se înregistrează o ofertă care reprezintă valoric cel puţin preţul de pornire a licitaţiei, RAAPPS organizează o nouă licitaţie, la care poate solicita participanţilor formularea de oferte de cumpărare, peste preţul de pornire, cu plata în rate.

Vânzarea imobilelor cu plata în rate se face în următoarele condiţii:

- avans de minimum 70% din preţul de vânzare;

- rate lunare eşalonate pe un termen de maximum 1 an, fără acordarea unor termene de graţie.

În toate cazurile, licitaţia se adjudecă în favoarea celei mai bune oferte din punct de vedere valoric, formulată peste preţul de pornire a licitaţiei.

În cazul în care după cele trei etape nu se reuşeşte vânzarea, se va relua procesul.

RAAPPS urmează să stabilească preţul de pornire a licitaţiei, în vederea vânzării imobilelor, care nu poate fi mai mic decât preţul de piaţă determinat prin raport de evaluare, elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate. Evaluatorii imobilelor sau spaţiilor care urmează să fie vândute vor fi selectaţi de RAAPPS prin licitaţie.

RAAPPS va face public anunţul de vânzare a imobilelor prevăzute în lista stabilită prin hotărâre a Guvernului, în termen de 15 de zile de la data aprobării vânzării lor de către Secretariatul General al Guvernului.

Sumele obţinute din vânzarea imobilelor se fac venit la bugetul de stat, după deducerea cheltuielilor ocazionate de organizarea şi desfăşurarea procedurilor de vânzare a respectivelor spaţii, inclusiv publicitatea şi întocmirea raportului de evaluare, a celorlalte cheltuieli aferente vânzării, precum şi a sumelor reprezentând contravaloarea lucrărilor de investiţii efectuate.

Secretariatul General al Guvernului va elabora, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, proiectul unei noi hotărâri pentru organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat şi îl va propune spre adoptare Guvernului.

domeniu: 
categorie: