A încetat din viaţă istoricul George Togan

Aseară, 26 februarie a.c s-a stins din viaţă decanul istoriei medieşene, George Togan, la vârsta de 92 de ani. Născut în 4 decembrie 1910, George Togan a fost literat, publicist, scotocitor de documente, descoperitor de vestigii istorice, conferenţiar, animator cultural. Acest om de cultură pe care Mediaşul l-a dat presei transilvănene şi naţionale a făcut studii gimnaziale şi liceale la Mediaş şi Blaj, unde i-a avut ca dascăli pe Hermann Oberth, Augustin Caliani şi Coriolan Suciu, în 1929 absolvind Liceul Sf. Vasile din Blaj. Din 1932 începe să se afirme pe frontul publicisticii, redactor la ziarele :’’Adevarul’’, ‘’Dimineaţa’’ din Bucureşti, colaborator la ‘’Universul’’, ‘’Adevărul literar şi artistic’’ şi ‘’Vremea’’.. În cercurile literare bucureştene vine în contact cu scriitorii Adrian Maniu, Mircea Grigorescu, Al. Sahia, C. Stere, Victor Eftimiu şi Şerban Cioculescu. In toamna lui 1934 scoate la Bucuresti revista de artă ‘’Plastica românească’’ având colaboratori nume prestigioase ca : N.N. Tonitza, Iosef Iser, Francisc Sirato.

Pe baza unor documente originale depistate cu pasiunea ce l-a caracterizat pentru istoria ţinutului natal stabileste vechimea unor localităţi ca Mediasul, Sighişoara, Dumbrăveni, Târnăveni, Agnita, Cetatea de balta, permiţând sărbatorirea primei atestări documentare a acestora, iar la Mediaş a descoperit în vatra oraşului civilizaţia antică ce va purta numele ‘’Cultura Mediaş’’. Autor a volumului ‘’Mediaş, istorie romanţată’’ 1944 , carte ce a fost propusă pentru premiul ‘’Gh. Asachi’’ al Academiei. A scris două antologii de versuri ‘’Ceea ce nu se uită’’, 1977 şi ‘’Mult iscusita vremii slovă – poezia Unirii’’, 1978. In ultimul an al vietii a colaborat cu ziarul ‘’Realitatea’’ publicând articole de literatură şi istorie.

E greu să surprinzi viaţa unui om în câteva rânduri, de aceea la Editura VNV din Mediaş se vor publica o serie de broşuri despre cine a fost si ce a însemnat acest înger care de aseara ne priveşte şi ne veghează din ceruri.
Dumnezeu să-l odihneasca în pace!

domeniu: 
categorie: