Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din media salariilor pe ultimele 6 luni

Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor medico-chirurgicale este de 100% din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, stabileşte o Ordonanţă de Urgenţă adoptată de Guvern în şedinţa din 29 noiembrie. Actul normativ modifică Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Legea, aflată în vigoare, stabileşte că indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80% din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului, însă nu conţine prevederi explicite cu privire la situaţia incapacităţii temporare de muncă în cazul urgenţelor medico-chirurgicale.

Actul normativ adoptat de Guvern mai stabileşte că pentru bolile profesionale confirmate anterior datei de 1 ianuarie 2005 şi pentru care se continuă reabilitarea medicală ca urmare exclusivă a cauzei profesionale, se decontează următoarele prestaţii şi servicii:

• tratament medical ambulatoriu, analize medicale şi medicamente
• servicii medicale în spitale, în secţii sau clinici specializate pentru boli profesionale
• tratament de recuperare a capacităţii de muncă în unităţi de specialitate
• servicii de chirurgie reparatorie
• cure balneoclimaterice
• dispozitive medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice

Pentru cazurile de accident de muncă confirmate anterior datei de 1 ianuarie 2005 şi care necesită dispozitive medicale în vederea corectării şi recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice, costurile acestora se suportă din fondurile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Potrivit noilor prevederi, asiguratorul va acorda rambursări de cheltuieli inclusiv în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenţie chirurgicală în vederea recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidentele de muncă şi boli profesionale.

Prevederile în vigoare precizează că asiguratorul acordă rambursări de cheltuieli în situaţia transportului de urgenţă cu mijloace neuzuale, a confecţionării ochelarilor, aparatelor acustice, a protezelor oculare.

Noul act normativ introduce completări şi în ceea ce priveşte cheltuielile prevăzute distinct pentru prestaţiile şi serviciile de asigurare pentru accidentele de muncă şi boli profesionale. Astfel, vor fi prevăzute cheltuieli şi pentru serviciile medicale acordate de clinici şi secţii de boli profesionale sau în sistem ambulatoriu prin cabinete de medicina muncii aflate în structura spitalelor.

De asemenea, potrivit noilor reglementări, serviciile medicale din secţiile, clinicile de boli profesionale şi cabinetele de medicină a muncii vor fi suportate, începând cu data de 1 ianuarie 2006, din fondurile sistemului de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Ordonanţa de urgenţă mai stabileşte că în cazul în care din culpa angajatorului sau a a persoanei asigurate nu s-a plătit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, costul prestaţiilor şi al serviciilor de asigurare prevăzute de legea privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi efectuate de către asigurator se recuperează de la angajator sau de la persoana asigurată pe bază de contract individual de asigurare.

Aplicarea prevederilor actului normativ nu va avea influenţe financiare asupra bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul viitor.

domeniu: 
categorie: