Inselaciune si trecere frauduloasa a frontierei

In baza unor informatii obtinute de catre lucratori ai Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate Cluj si in colaborare cu lucratori ai Politiei Orasului Simleul Silvaniei, judetul Salaj, s-a trecut la cercetarea numitilor : MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN, nascut la data de 09.11.1960 in localitatea Simleul Silvaniei, judetul Salaj, pensionar de boala, fara antecedente penale, FOGARASI STEFAN ADRIAN, nascut la data de 09.02.1980 in localitatea Simleul Silvaniei, judetul Salaj, patronul firmei de transport international persoane SC “CENTO” SRL Simleukl Silvaniei, fara antecedente penale.
In urma cercetarilor efectuate in dosarul de urmarire penala numarul 151.237/2002, s-a stabilit faptul ca, numitul MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN se face vinovat de savarsirea infractiunii de inselaciune in dauna avutului privat, iar numitul FOGARASI STEFAN ADRIAN se face vinovat de comiterea infractiunii de trecere ilegala a frontierei, fapta prev. si ped. de art. 70 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 105/2001 raportat la Legea nr. 243/2002, constand in aceea ca : în cursul lunii septembrie 2001, numitul MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN a cunoscut in localitatea Nucet pe numitul Pavel Avram, caruia I-a spus ca are un prieten in Spania care cauta mana de lucru in sectorul forestier, propunandu-I sa racoleze eventuali amatori.
Avram Pavel s-a aratat interesat pentru a merge la lucru in Spania, astfel ca, in baza unei intelegeri prealabile, in data de 04.10.2002 acesta s-a intalnit la Oradea cu numitul MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN si I-a inmanat acestuia un numar de 16 pasapoarte apartinand unor cetateni din judetul Bihor, care dorea sa plece la munca in Spania.
Ulterior, MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN a revenit in localitatea Simleul Silvaniei, unde a luat legatura cu numitul FOGARASI STEFAN ADRIAN, patronul firmei de transport international SC “CENTO” SRL din localitate, cu care s-a inteles sa efectueze in data de 06.10.2002 un transport de persoane pana in localitatea Milano-Italia, contra sumei de 130 Euro/persoana.
Conform acestei intelegeri, in data de 06.10.2002, , numitii MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN si FOGARASI STEFAN ADRIAN s-au deplasat in localitatile Nucet, Stei si Beius, judetul Bihor, cu autoturismul celui din urma si un microbus al firmei SC “CENTO” SRL Simleul Silvaniei, de unde au imbarcat un grup de 14 persoane de sex masculin care doreau sa plece la munca in Spania. Intreg grupul s-a deplasat pana la o statie “PETROM” din localitatea Episcopia Bihor, unde MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN a pretins si primit de la cele 14 persoane suma de 230 Euro/persoana (sau echivalentul in dolari sau lei) din care a plati suma de 6.000.000 lei numitului FOGARASI STEFAN ADRIAN, reprezentand contravaloarea transportului pana in Milano pentru cele 14 persoane (cate 130 Euro/persoana), diferenta de bani ramanand la numitul MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN.
Tot in statia “PETROM”, patronul firmei de transport, numitul FOGARASI STEFAN ADRIAN a dat celor doi soferi de pe microbus suma de 6.000 Euro, care au distribuit banii respectivi, pe baza de tabel, celor 14 pasageri in vederea trecerii frontierei, conform prevederilor legale.
Totodata, in aceeasi statie “PETROM”, numitul MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN era asteptat de un alt autoturism cu care s-a deplasat in Ungaria, spunandu-le pasagerilor ca va merge inainte urmand sa-I astepte in Milano, de unde acestia vor fi preluati de o alta masina care ii va transporta pana in Spania.
Dupa trecerea frontierei in Ungaria, intreg grupul s-a oprit intr-o parcare, unde FOGARASI STEFAN ADRIAN si-a recuperat suma de 6.000 Euro dati pasagerilor pentru trecerea frontierei si s-a intors in Romania iar MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN le-a spus pasagerilor ca va merge inainte cu un autoturism, pentru a mai lua doua persoane din Budapesta si va astepta grupul in Milano-Italia. Dupa circa 4 km de la frontiera, numitul MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN a dispus soferului autoturismului sa vireze pe o strada laturalnica, unde a asteptat circa 15 minute, trecerea microbusului iar ulterior s-a intors in Romania.
Microbusul firmei SC “CENTO” SRL a ajuns in Milano-Italia in seara zilei de 07.10.2002 si a debarcat pasagerii intr-un parc unde, conform intelegerii prealabile trebuiau sa fie asteptati de catre numitii MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN si FOGARASI STEFAN ADRIAN pentru a fi transportati in Spania.
In dimineata zilei de 08.10.2002, cele 14 persoane si-au dat seama ca au fost inselate si s-au intors in Romania cu un mijloc de transport gasit de ocazie, prezentandu-se de indata la Politia Orasului Simleul Silvaniei.
In cauza, s-a inceput urmarirea penala impotriva lui MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN pentru comiterea infractiunii de inselaciune, fapta prev. si ped. de art. 215 Cod penal iar impotriva numitului FOGARASI STEFAN ADRIAN s-a inceput urmarirea penala pentru comiterea infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei, 0213/11.10.2002
. Impotriva celor 14 pasageri, s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru comiterea infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei.
La data de 11.10.2002, MOLDOVAN CONSTANTIN IOAN si FOGARASI STEFAN ADRIAN, in baza probatoriului administrat, au fost prezentati Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj care a emis pe numele celor doi inculpati, mandatele de arestare preventiva pe termen de 5 zile pentru comiterea infractiunilor de mai sus.
Cercetarile continua cu cei doi inculpati in stare de arest preventiv.

domeniu: 
categorie: