Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Integrare

30 milioane Euro pentru judeţul Dâmboviţa

În cursul anului 2004, judeţul Dâmboviţa a obţinut finanţare prin Programul PHARE pentru o serie de proiecte întocmite de specialiştii din cadrul Consiliului Judeţean, precum şi din cadrul consiliilor locale din judeţ, proiecte care se derulează cu sprijinul consilierilor din Direcţia Integrare Europeană. Şeful acestei Direcţii, Sorin Radu, a declarat că, ’în Dâmboviţa, anul 2004 poate fi considerat unul de succes în privinţa absorbţiei fondurilor europene.

Prima etapă a calendarului aderării a fost finalizată cu succes

Vineri, 17 decembrie 2004, la Consiliul European de la Bruxelles, România a primit confirmarea politică a încheierii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. României i se recomandă să continue reformele şi să implementeze angajamentele referitoare la acquis-ul comunitar, în special în domeniile: Justiţie şi afaceri interne, Concurenţă şi Mediu. Uniunea Europeană va continua monitorizarea pregătirilor de aderare şi consideră că România va fi capabilă să-şi asume obligaţiile de membru de la 1 ianuarie 2007.

Salvarea tradiţiilor mehedinţene

Una dintre principalele tradiţii ale Mehedinţiului şi, din păcate, aflată pe cale de dispariţie este ţesutul manual al covoarelor olteneşti. Oraşul Baia de Aramă este locul unde această îndeletnicire s-a remarcat din plin. Consiliul Judeţean, printr-un program PHARE, a reuşit să obţină o cofinanţare din partea Uniunii Europene pentru proiectul denumit ‘Revigorarea tradiţiei ţesutului manual de covoare olteneşti’.

Iliescu: 'Încheierea negocierilor, un moment istoric pentru România'

Preşedintele Ion Iliescu, împreună cu preşedintele ales, Traian Băsescu, primul ministru, Adrian Năstase, ministrul de externe, Mircea Geoană, a participat astăzi la reuniunea de iarnă a Consiliului European desfăşurat la Bruxelles. În cadrul acestei întruniri a fost confirmată aderarea României la Uniunea Europeană în ianuarie 2007, cu semnarea tratatului de aderare în 2005. Cu această ocazie, preşedintele Ion Iliescu a declarat că şedinţa Consiliului European care tocmai s-a încheiat reprezintă un moment istoric pentru România.

Băsescu: 'Voi respecta angajamentele asumate de România pentru aderarea la UE'

Preşedintele ales al României, Train Băsescu, a declarat la Bruxelles că va respecta angajamentele asumate de ţara noastră în perspectiva integrării, angajându-se totodată să integreze România în 2007 în cadrul Uniunii Europene. 'Angajamentul meu este îndeplinirea la timp, conform intereselor naţionale, a tuturor cerinţelor necesare aderării' a declarat Băsescu.

Preşedintele ales în urma scrutinului de pe 12 decembrie a mai menţionat că intenţionează să menţină în funcţie echipa de negociatori a României, pentru a crea cadrul de continuitate necesar aderării.

Aderarea României la UE în 2007 a fost aprobată la Bruxelles

Mult aşteptata veste de la Bruxelles, respectiv momentul aderării României la Uniunea Europeană, a fost confirmat, în această seară, de oficialii europeni. Liderii Uniunii Europene au aprobat ca Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE să fie semnat la 1 aprilie 2005, iar aderarea ca membre cu drepturi depline a celor două ţări să aibă loc în 2007, dacă îşi vor continua reformele - transmite Reuters, care citează o sursă diplomatică din Bruxelles.

Cauzele de corupţie vor fi judecate cu celeritate

În privinţa combaterii corupţiei prin mijloace penale, UE solicită României ca noul Cod de procedură penală să asigure cercetarea şi judecarea cauzelor de corupţie cu celeritate. Totodată, autorităţile române trebuie să acţioneze pentru reducerea numărului de instituţii cu atribuţii în domeniul prevenirii şi descoperirii faptelor de mare corupţie şi să înfiinţeze o bază de date statistice care să permită evidenţierea persoanelor trimise în judecată şi condamnate definitiv pentru astfel de infracţiuni.

Judecătorii, procurorii şi poliţiştii, instruiţi în privinţa răspunderii penale a persoanei juridice

România este obligată, potrivit Acquis-ul Uniunii Europene referitor la capitolul 24 de negociere - Justiţie şi Afaceri Interne, să iniţieze proiecte de modificare sau completare a actelor normative privind conflictele de interese, incompatibilităţile şi imunităţile. De asemenea, se au în vedere programe de pregătire şi perfecţionare profesională a judecătorilor, procurorilor, consilierilor juridici şi poliţiştilor privind răspunderea penală a persoanei juridice.

Uniunea Europeană ne dă termene şi condiţii clare pentru combaterea corupţiei la nivel înalt

Ministerul Justiţiei a primit marţi Acquis-ul Uniunii Europene referitor la capitolul 24 de negociere - Justiţie şi Afaceri Interne, document ce conţine o serie de solicitări exprese pentru combaterea corupţiei la nivel înalt, prin mijloace legislative şi de natură penală.

Alinierea legislaţiei româneşti la cea europeană are termen limită: ianuarie 2005

În ianuarie 2005, Ministerul Justiţiei va prezenta Guvernului proiectul de completare a legislaţiei în vigoare, proiect realizat în colaborare cu Transparency International.
Proiectul a fost elaborat în vederea alinierii depline la cele mai bune practici europene în ce priveşte declaraţiile de avere şi conflictele de interese şi incompatibilităţi.

Noul acquis - Capitolul 24-JAI

De competenţa MJ sunt 177 de acte normative comunitare (convenţii, protocoale, directive, regulamente, decizii, poziţii comune ale statelor membre), astfel:
- 47 piese de acquis comunitar privind combaterea criminalităţii organizate, a fraudei şi a corupţiei
- 37 de piese privind cooperarea juridică şi judiciară internaţională în materie civilă
- 42 de piese privind cooperarea juridică şi judiciară internaţională în materie penală
- 41 privind protecţia drepturilor omului şi aplicarea Conv. Europene privind Drepturile Omului

Nicolae Văcăroiu: 'Varianta alegerilor anticipate nu este benefică pentru integrarea europeană a României'

Senatorul PSD Nicolae Văcăroiu a opinat că varianta alegerilor anticipate nu este benefică pentru integrarea României în Uniunea Europeană. 'Printr-o astfel de formula s-ar putea ca Romania sa rateze aderarea la Uniunea Europeana in 2007, alaturi de Bulgaria', a apreciat Vacaroiu.

El si-a exprimat convingerea ca toate partidele parlamentare au luat decizia ca procesul de integrare sa continue si sa se respecte calendarul stabilit.

Facultatea de Fizică, din Iaşi, bagă ştiinţa românească în Europa

Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi a fost acceptată pentru participarea cu două proiecte de cercetare, în cadrul iniţiativei COST de accelerare a integrării europene în ştiinţă şi tehnologie. Proiectele vor fi realizate în colaborare instituţii de învăţământ superior din Irlanda şi cu un for european.

Finalizarea politică a negocierilor cu UE va avea loc la 16-17 decembrie 2004

România a finalizat, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare la Uniunea Europeană, prin închiderea ultimelor două capitole: Concurenţă şi Justiţie şi afaceri interne. Închiderea celor două capitole a avut loc cu prilejul conferinţei de aderare România-UE, care a avut loc la Bruxelles, în seara zilei de 8 decembrie 2004. Delegaţia română a fost condusă de Vasile Puşcaş, Ministru Delegat, Negociator
Şef cu UE. Capitolul 6 –Concurenţa

Avocaţii clujeni cer amânarea aderării la Uniunea Europeană

Controversele legate de reforma Justiţiei româneşti ar putea pune în dificultate finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. Prodecanul noului Barou Cluj, avocatul Tiberiu Kovacs, cere Comisiei Europene şi Parlamentului European să nu încheie din punct de vedere politic negocierile de aderare a României la capitolul Justiţie şi Afaceri Interne. Avocatul Tiberiu Kovacs consideră că în acest moment, România nu este pregătită de aderare pentru că reformele din Justiţie ar fi lipsite de substanţă.

Puşcaş: 'Viitoarea echipă nu trebuie să negocieze din obligaţie'

În cazul în care, după alegerile din 12 decembrie, echipa de negociere cu Uniunea Europeană va fi schimbată, actualul negociator şef Vasile Puşcaş recomandă succesorilor să nu trateze aderarea la Uniunea Europeană ca pe o obligaţie. 'Trebuie să învăţăm să negociem, nu să spunem că este o obligaţie, pentru că este în interesul României', a adăugat Puşcaş.

După încheierea negocierilor cu UE, Puşcaş recunoaşte capitolele cu greutăţi

După aproape cinci ani, România a finalizat, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare cu Uniunea Europeană, prin închiderea ultimelor două capitole: Concurenţă şi Afaceri interne. Închiderea celor două capitole a avut loc la Bruxelles, în seara zilei de 8 decembrie 2004, delegaţia română fiind condusă de vasile Puşcaş, negociator şef aş României cu UE. După cum a promis cu ceva timp în urmă, negociatorul şef a explicat, astăzi, într-o conferinţă de presă, la ce capitole au fost întâmpinate cele mai multe greutăţi în procesul de negociere.

E aşteptată confirmarea politică a închiderii negocierilor pentru Capitolul 24 JAI

Miercuri, 8 decembrie 2004, România a închis negocierile tehnice pentru Capitolul 24 - Justiţie şi Afaceri Interne, al cărui integrator este Ministerul Administraţiei şi Internelor. Confirmarea politică a închiderii negocierilor este aşteptată la 17 decembrie a.c., în cadrul reuniunii Consiliului Uniunii Europene. Decizia adoptată de partenerii europeni recunoaşte succesele obţinute şi eforturile autorităţilor române în acest domeniu extrem de sensibil. Este o decizie determinată de progresele reale şi vizibile pe care ţara noastră le-a înregistrat în aceşti ani.

Alianţa D.A.: Condiţiile dure impuse de UE, o consecinţă a politicii 'neconvigătoare a guvernului'

Liberalii şi democraţii sunt de părere că impunerea unor condiţii stricte de monitorizare a României în procesul de aderare, decizie adoptată miercuri de Bruxelles, reprezintă o consecinţă a 'politicii neconvigătoare duse de guvernul Adrian Năstase în ceea ce priveşte îndeplinirea criteriilor de aderare'. 'Chiar dacă, la nivel tehnic, negocierile au fost finalizate, România nu îndeplineşte încă, în mod obiectiv, cerinţele impuse de Uniunea Europeană.

Baroneasa Nicholson: 'Încheierea negocierilor cu UE, un adevărat triumf'

Fostul raportor european pentru România, baroneasa Emma Nicholson, spune că încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană reprezintă 'un adevărat triumf' pentru ţara noastră. Fostul raportor european pentru România, baroneasa Emma Nicholson, spune că încheierea negocierilor cu Uniunea Europeană reprezintă 'un adevărat triumf' pentru ţara noastră.

România are de îndeplinit 11 măsuri suplimentare la capitolele JAI şi Concurenţă

România s-a angajat să îndeplinească 11 măsuri suplimentare la ultimele două capitole asupra cărora a încheiat negocierile cu UE, respectiv Justiţie-Afaceri Interne şi Concurenţă. Mircea Geoană a explicat joi că este vorba de angajamentele asumate de România în procesul de integrare, în vederea intrării sale în blocul european la 1 ianuarie 2007 şi că măsurile convenite în cadrul negocierilor sunt, în primul rând, în interesul ţării noastre.

UE stă cu ochii pe Consiliul Concurenţei

În privinţa celui mai disputat capitol din negocierile cu Uniunea Europeană, “Concurenţa”, oficialii de la Bruxelles au decis introducerea unei prevederi conform căreia clauza de salvgardare poate fi activată cu majoritate calificată (şi nu în unanimitate) în toamna anului viitor, în cazul în care activitatea Consiliului Concurenţei va fi considerată necorespunzătoare.
Ministrul de externe Mircea Geoană a arătat că nu este vorba de acceptarea unor condiţii mai aspre pentru România faţă de celelalte ţări candidate şi că această măsură se impunea.

Geoană spune că încheierea negocierilor cu UE nu a avut ''raţiuni electorale''

“O zi istorică pentru România, după ani lungi de negocieri şi de muncă serioasă. Din acest moment, ţara noastră are, din punct de vedere tehnic, capitolele de negociere închise şi vor fi supuse dezbaterii politice şi deciziei finale, săptămâna viitoare, la Consiliul European”, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul român de externe, Mircea Geoană, după închiderea ultimelor două capitole rămase în discuţie, Justiţie-Afaceri Interne şi Concurenţă.

Ion Iliescu salută încheierea negocierilor de aderare

Ion Iliescu, Preşedintele României, consideră momentul încheierii, din punct de vedere tehnic, a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană drept un moment extrem de important în drumul integrării europene şi euroatlantice a României. Acest succes, care este în egală măsură un succes al naţiunii române, al întregii clase politice, dar şi al Guvernului, cel ce a avut responsabilitatea gestionării procesului de negociere, este cu atât mai remarcabil, cu cât el are loc într-un an electoral, plin de tensiuni şi de luări de poziţie adesea contrare interesului naţional.

România a închis ultimele două capitole: Concurenţa şi Justiţie şi afaceri interne

România a finalizat, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare la Uniunea Europeană, prin închiderea ultimelor două capitole: Concurenţă şi Justiţie şi afaceri interne. Inchiderea celor două capitole a avut loc cu prilejul conferinţei de aderare România-UE care a avut loc la Bruxelles, în seara zilei de 8 decembrie 2004. Delegaţia română a fost condusă de Vasile Puşcaş, Ministru Delegat, Negociator Şef cu UE.

Capitolul 6 –Concurenţa

Singura comună din România ce derulează trei programe de finanţare prin SAPARD

Singura comună din România care derulează, simultan, trei proiecte de finanţare prin programul SAPARD este în judeţul Bihor. În comuna Tarcea, trei localnici au accesat câte un program de finanţare cu fonduri europene. Inedita informaţie a fost difuzată de către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor, cu ocazia prezentării unor utilaje ultramoderne cumpărate de agricultorii bihoreni prin programul SAPARD. Nagy Barna, Iustin Târnovan şi Gheorghe Ciobanu sînt cei trei localnici dinTarcea care au cerut şi au primit finanţare europeană pentru proiectele lor.

Stadiul derulării formelor de sprijin financiar acordate producătorilor agricoli în 2004

Pentru sprijinirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal şi animalier, în baza programelor de susţinere financiară promovate de Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), din bugetul aprobat pe anul 2004 instituţiei noastre, a fost alocată suma de 22.242 miliarde lei. Principalele destinaţii ale acestor fonduri sunt următoarele:

Ajutor financiar comunitar pentru dezvoltarea agriculturii în ţări candidate la UE

Modificările Regulamentului Consiliului nr. 1268/1999 privind ajutorul financiar comunitar destinat măsurilor de pre-aderare pentru dezvoltarea agriculturii şi a zonelor rurale in ţările candidate din Europa Centrală şi de Est în perioada premergătoare aderării au fost aprobate de Consiliul European prin noul Regulament R(CE) nr. 2008/2000. Regulamentul Consiliului stabileşte cadrul pentru acordarea sprijinului comunitar destinat unei agriculturi şi dezvoltări rurale durabile în perioada preaderării pentru ţările care aplică Programul SAPARD.

Jean Asselborn: România şi Bulgaria vor intra 'umăr la umăr' în UE

Vicepremierul luxemburghez, Jean Asselborn, a declarat, marţi, la Bucureşti, că România şi Bulgaria vor intra “în tandem” în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe şi Imigraţiei din ţara respectivă. “Obiectivul a fost întotdeauna admiterea României şi a Bulgariei în acelaşi timp şi sperăm să putem semna tratate de aderare cu cele două ţări în timpul preşedinţiei luxemburgheze a UE, în primul semestru al anului 2005”, a precizat Jean Asselborn.