Integrarea în U.E., laptele de vacă şi ţăranii bănăţeni

Cine va pierde primul “tren” va rămâne pe dinafară în ceea ce priveşte comercializarea laptelui. În cadrul unei conferinţe de presă, desfăşurate azi, directorul executiv al Unităţii de Ameliorare şi Reproducţia Animalelor Caraş-Severin, Tiberiu Românu, a realizat o prezentare a ceea ce însemnă “cota” de lapte de vacă şi ce importanţă are pentru producători deţinerea unei cote individuale de lapte, în condiţiile integrării economiei româneşti în economia comunitară.

Cota individuală de lapte reprezintă cantitatea de lapte de vacă şi produse lactate pe care un producător o poate desface, prin livrare la centrele de colectare, sau prin vânzare directă. Nu intră în cotă laptele folosit în familie, sau pentru hrana animalelor.

Cota va fi repartizată doar producătorilor care solicită acest lucru, în baza înregistrărilor zilnice de producţie, realizate în perioada 1 aprilie 2005 – 31 martie 2006. Repartizarea cotei se va face gratuit, o sigură dată şi constituie un bun câştigat care, apoi, va putea fi vândut, închiriat, sau moştenit. Începând cu anul 2007, doar producătorii care deţin o cotă individuală vor putea comercializa lapte şi produse din lapte, în limitele cotei şi vor fi singurii beneficiari de sprijin financiar.

Importanţa, pentru producători, de a obţine, de la început, o cotă individuală rezultă din faptul că, pentru primul an de integrare în UE, cota repartizată României a fost stabilită prin luarea în calcul a doar 800 de mii din cele 1,7 milioane de capete de vaci de lapte existente în fermele şi gospodăriile individuale din ţară. In aceste condiţii, cine va pierde acest “tren”, va rămâne pe dinafară.

domeniu: 
categorie: