Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Internaţional

Producţie record la MINI

Fabrica din Oxford a Grupului BMW a construit cea de-a 200.000 maşină MINI din acest an, în timpul ultimei ture de producţie din 2005. MINI Cooper S Convertible de culoare alb pepper, destinat proprietarlui din Australia a fost al 766.290 vehicul construit la această fabrică de când a început producţia MINI în luna aprilie 2001. Fabrica din Oxford este singura uzină de producţie MINI din lume şi toate modelele MINI produse aici au fost construite la cerinţele specifice ale clientului.

Procent mare de prostituate românce minore în Italia

Româncele sosite în Italia şi care practică prostituţia au depăşit cu mult numărul albanezelor şi nigerienelor. Un procent considerabil e reprezentat de adolescente de 16-17 ani. Aceste lucruri sunt confirmate de un studiu realizat de Asociaţia Parsec. Ziarele din Italia (în special, Corriere della sera şi La Repubblica) confirmă sondajul citat.

România 'contribuie' la proliferarea cerşetoriei şi prostituţiei la Roma

Un studiu privind prostituţia şi cerşetoria în capitala Italiei realizat de Casa dei diritti sociali (Casa drepturilor sociale) afirmă că majoritatea hoţilor de buzunare şi a prostituatelor minore vin din România. Ţările de origine ale minorilor străini prezenţi la Roma:
Afghanistan - 2003 (25), 2004 (27), 2005 (39)
Albania - 2003 (114), 2004 (66), 2005(43)
Zona fostei Iugoslavia - (Croatia, Macedonia, Bosnia, Slovenia, Kosovo, Serbia)- 2003 (81), 2004 (75), 2005 (57)
Etiopia - 2003 (24), 2004 (20), 2005 (22)
Maroc - 2003 (84), 2004 (39), 2005 (46)

Piaţa alimentelor, pe locul doi în Europa de Est

Romania „controleaza“ 15% din piata est-europeana a produselor alimentare si a bauturilor, fiind pe locul doi dupa Polonia, a carei cota de piata este de 44%, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanta Food for Though. Romania a fost plasata pe ultimul loc, dupa Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria, in ceea ce priveste rata de crestere, sub 1%, a pietei de produse alimentare si bauturi in intervalul 1999 – 2004, evaluata la 109 miliarde euro.

Toate drumurile (fără întoarcere?) ale românilor duc la Roma

Sosesc de pretutindeni: din nordul Romaniei ca si din sudul, estul sau vestul ei. Dar daca ii intrebi de unde vin, toti iti raspund: ''De la Bucuresti''. Urasc Romania din vina coruptiei, salariilor mult prea ''minime pe economie'', intunericului, cainilor, mocirlei si chiar a oamenilor ei. Nu iubesc Italia, dar o considera o oportunitate. Invata limba italiana in cateva zile si o vorbesc intercaland cuvinte romanesti sau modificand cele ale limbii-gazda.

Italia - Asistenţă sanitară gratuită pentru clandestini

Protejarea cetatenilor extracomunitari, asistenta sociala si sanitara, informare si intrajutorare. Acestea sunt doar cateva din obiectivele Asociatiei 'Cittadini del mondo' din Roma care in colaborare cu ASL (Azienda sanitaria locale) au deschis un Ghiseu unic socio-sanitar. Ghişeul exista doar de cateva luni si a fost inaugurat oficial in urma cu o saptamana. Pune la dispozitia extracomunitarilor fara permis de sedere in Italia, asistenta sanitara, consulenta legala, sociala, psihologica.

Comisia pentru Construcţia Păcii - un organism nou

Marţi, 20 decembrie 2005, a fost constituită, prin adoptarea în unanimitate a două rezoluţii concurente în Adunarea Generală ONU, respectiv în Consiliul de Securitate, Comisia pentru Construcţia Păcii – un organism nou, interguvernamental, având un caracter consultativ, se arată într-un comunicat de presă dat publicităţii de Ministerul Afacerilor Externe. Obiectivul principal al acestei Comisii este emiterea de recomandări şi avansarea de strategii cu privire la reconstrucţia statelor în perioada post-conflict, precizează comunicatul.

Maradona arestat în Rio de Janeiro

Fostul jucător de fotbal argentinian Diego Armando Maradona a fost arestat, joi dimineaţă, în incinta aeroportului din Rio de Janeiro, informează AFP. Maradona a provocat un scandal după ce a pierdut avionul cu care urma să revină la Buenos Aires.

Acesta a venit în Brazilia la invitaţia fostului jucător de origine braziliană Zico, pentru un meci de binefacere.

Termen în cazul Mohammad Munaf

Termenul pentru judecarea recursului făcut de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) împotriva ordinului Ministerului Justiţiei (MJ), potrivit căruia nu sunt întrunite condiţiile de regularitate internaţională pentru a solicita extrădarea din SUA a lui Mohammad Munaf, este 28 decembrie a.c., la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. MJ a comunicat Curţii de Apel Bucureşti că cererea prin care se solicită extrădarea din SUA a lui Mohammad Munaf nu se transmite autorităţilor americane.

Piaţa unică de aviaţie se extinde şi în S-E Europei

Comisia Europeană şi opt parteneri din Europa de sud-est (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Serbia şi Muntenegru şi misiunea Naţiunilor Unite în Kosovo), precum şi Norvegia şi Islanda, au ajuns la un acord pentru crearea Spaţiului Aviatic European Comun. 'Crearea Spaţiului Aviatic European Comun va deschide noi oportunităţi de piaţă pentru industria aviatică şi va oferi oamenilor căi de comunicaţii mai bune', a declarat vicepreşedintele Jacques Barrot, oficial european responsabil cu domeniul transporturilor.

Dialog militar româno-armean

O delegaţie a Ambasadei Republicii Armenia la Bucureşti a purtat convorbiri vineri, 16 decembrie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu reprezentanţi ai Departamentului pentru Integrare Euroatlantică şi Politica de Apărare. Dialogul a avut loc în cadrul programului de asistenţă bilaterală pe care România s-a angajat să îl ofere ţărilor din zona Caucazului, în calitatea sa de stat membru NATO.

Patriarhia Română îşi deschide Birou permanent la Bruxelles

Guvernul a decis alocarea sumei de 1.200.000 RON (12 miliarde lei vechi) Patriarhiei Române, pentru a susţine deschiderea unui Birou permanent de reprezentare şi a unui nou centru episcopal la Bruxelles. Prezenţa Bisericii Ortodoxe Române în Europa occidentală a devenit semnificativă datorită creşterii numărului românilor stabiliţi în această parte a Europei, precum şi faptului că România va deveni membru al Uniunii Europene începând cu 2007.

Românii cu permise expirate pot reveni liniştiţi acasă

Românii aflaţi în Italia, dar care au permisele de şedere expirate se pot întoarce în ţară de sărbători fără a risca vreo sancţiune, a anunţat, vineri, şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Arad. Şeful IJPF Arad a explicat că măsura a fost luată pentru a-i ajuta pe românii care au orice titlu de şedere valabil pe o anumită perioadă în această ţară şi care a expirat, cu condiţia ca la frontiera română să se facă dovada depunerii unei solicitări de prelungire a acestor permise de şedere.

România sprijină Macedonia în aderarea la UE

Ministerul Afacerilor Externe sprijină hotărârea Consiliului European privind acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Macedonia.
Ministerul Afacerilor Externe consideră că această decizie se înscrie în eforturile de concretizare a perspectivei europene a Balcanilor de Vest, în conformitate cu obiectivele stabilite la Consiliul European din 2003, prin “Agenda Salonic”.

România cooperează cu Turcia

În perioada 22 - 24 decembrie 2005, Sahabettin Harput, subsecretar de stat în cadrul Ministerului de Interne din Republica Turcia, efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia secretarului de stat chestor şef Anghel Andreescu.
Vizita, ca nou moment de vârf al dialogului bilateral şi al consultărilor la acest nivel, constituie un prilej pentru efectuarea unei analize şi evaluări, în amănunt, asupra stadiului şi a perspectivelor cooperării româno-turce în domeniul afacerilor interne.

O nouă tragedie aviatică

Un avion a explodat în aer ieri seară, la puţin timp după decolare. La puţin timp după decolare, un avion al companiei Chalk's Ocean Airways s-a prăbuşit în apropiere de Miami Beach. Aeronava se îndrepta spre Bahamas şi avea la bord 20 de persoane. Până în prezent au fost găsite cadavrele a 19 persoane.

Până în prezent nu s-au stabilit cauzele accidentului.

Şeful statului vizitează Regatul Haşemit al Iordaniei

Preşedintele României, Traian Băsescu, efectuează în perioada 19-20 decembrie a.c., o vizită oficială în Regatul Haşemit al Iordaniei. Din delegaţia României fac parte ministrul de stat, Gheorghe Copos, ministrul afacerilor externe, Mihai Răzvan Ungureanu, consilierii prezidenţiali Sergiu Medar, Theodor Stolojan, Claudiu Săftoiu, Adriana Săftoiu, consilierul de stat, Anca Ilinoiu şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Ovidiu Iuliu Marian.

'Rechinii albi', în misiune în Afganistan

Marţi, 20 decembrie, începând cu ora 11.00, în cazarma Batalionului 341 Infanterie din Topraisar, va avea loc ceremonialul de plecare a militarilor care, timp de şase luni, vor participa la operaţiunea “Enduring Freedom” în Afganistan. La festivitatea prilejuită de plecarea în misiune a militarilor dobrogeni sunt invitate personalităţi militare şi civile din Ministerul Apărării Naţionale şi oficialităţi de pe plan local.

„Rechinii albi”, urmează să-i înlocuiască pe „Lupii negri” - militarii Batalionului 151 Infanterie din Iaşi, care se află de şase luni în Afganistan.

Liderii europeni au ajuns la un acord privind viitorul buget al UE

Dupa doua zile de discutii si dispute, liderii Uniunii Europene au reusit isi infranga orgoliile si sa ajunga la o intelegere in privinta exercitiului bugetar pe perioada 2007 – 2013, evitand astfel un esec rasunator care ar fi determinat adancirea crizei in care se afla UE dupa respingerea, de catre Franta si Olanda, a Constitutiei Europene.

Reprezentarea parlamentară a minorităţilor din Ungaria, readusă în discuţie

Ministerul român al Afacerilor Externe a făcut cunoscut, sâmbătă, că la cea de-a VI-a sesiune a Comitetului de specialitate privind cooperarea în problemele minorităţilor naţionale din cadrul Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Ungare de Colaborare şi Parteneriat Strategic, a formulat recomandarea de adoptare a unor măsuri legislative privind reprezentarea parlamentară a minorităţilor naţionale din Ungaria.

Tăriceanu s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul pentru extindere, Olli Rehn

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a discutat astăzi la Bruxelles cu Olli Rehn, comisarul pentru extindere, pe tema măsurilor luate de autorităţi pentru aderarea la Uniunea Europeană. 'Am sentimentul că la nivelul Comisiei Europene se constată, din ce în ce mai mult, pe de o parte, capacitatea noastră de a îndeplini angajamentele asumate şi, pe de altă parte, îndeplinirea progresivă a acestor angajamente', a afirmat premierul.

Italia: Prato, un oraş multietnic chiar şi la altar

In orasul italian din regiunea Toscana slujba de duminica se face in limbile comunitatilor cele mai numeroase; un adevarat ritual, in 11 limbi, pentru extracomunitarii originari din Albania, China, Bangladesh, Romania, Polonia, Ucraina, Pakistan, Algeria, Senegal, America Latina. Cei mai numerosi sunt romanii care se reunesc in fiecare duminica la ora 16 in Biserica San Francesco( sunt prezenti in medie 200 de credinciosi). Urmeaza polonezii( circa 100).

Florenţa întinereşte datorită extracomunitarilor

Un studiu realizat de Primaria orasului si de Departamentul de Statistica al Universitatii din Florenta si-a propus sa descopere cine vor fi cei care vor trai in oras peste 15 ani. In timp ce numarul extracomunitarilor este in crestere( 8,2% din totalul rezidentilor, circa 30 000 de persoane, fata de 6,3% din 2001), florentinii sunt din ce in ce mai putini( 367 536 in 31 decembrie 2004 fata de 400 000 cati erau in 1991) si din ce in ce mai batrani. La 100 de persoane cu varste cuprinse intre 0 si 14 ani, exista circa 231 cu varste peste 65 ani.

Un italian ascundea 6 români într-o mănăstire

Un depozit al Manastirii Maicilor Benedictine de Clauzura din Catania fusese transformat de catre un italian 'plin de initiative' intr-un adevarat 'dormitor cu plata' pentru un grup de romani. Este vorba de Angelo Cammarata, 28 ani, cu antecedente penale, care primea 200 de euro pe luna, de la 'chiriasi'. Romanii, in numar de sase, erau toti clandestini, fara permis de sedere.

Figura zilei - Ovidiu Grecea

Ca între ... români Pentru a doua oară, consulul României la Sidney, Ovidiu Grecea, a fost chemat de Ministerul de Externe, pentru a da lămuriri cu privire la tensiunile create între el şi comunitatea de români din Australia. Protestatarii au transmis autorităţilor de la Bucureşti faptul că Ovidiu Grecea se complace într-o 'denigrare agresivă a organizaţiilor româneşti'.

Zâmbete, îmbrăţişări, dar şi emoţii pentru găsirea consensului pentru bugetul UE

Summit-ul UE, aşteptat cu emoţii de toate ţările Uniunii Europene, din cauza disensiunilor pe marginea exerciţiului bugetar al Uniunii Europene pe 2007-2013, a început joi seara la Bruxelles într-o atmosferă aparent destinsa, cu zâmbetele şi îmbrăţişările de rigoare pentru camerele de luat vederi şi fotografii acreditaţi la Summit. In spatele zambetelor si a imbratisarilor respective se simtea insa emotia si incordarea unui asemenea moment. Chiar si tinuta doamnelor,care au ales sa se imbrace in negru, demonstra seriozitatea si gravitatea momentului.