Interviu cu fondatoarea revistei de creaţie 'Galateea'

In Diaspora s-a lansat de curand revista de creatie 'Galateea', atat in varianta sa tiparita, cat si virtuala. Agentia 'Amos News' va ofera un interviu in exclusivitate cu fondatoarea acestei reviste. Pe adresa de web www.galateea.net a fost lansata de curand varianta virtuala a revistei ‘Galateea’. In paginile ei pot fi gasite creatii literare ale artistilor romani stabiliti in afara granitelor tarii. Pentru a intelege cat mai bine obiectivele acestei reviste si scopul pentru care a fost infiintata, Agenţia 'Amos News' va ofera in exclusivitate un interviu cu Sorin ANCA, fondatoarea si redactorul ‘Galateea’.

Ce v-a determinat sa infiintati revista de creatie ‘Galateea’ si cui se adreseaza?

Cred ca la baza unei astfel de initiative sta o 'necesitate subiectiva' de indentificare, gen expozeu, al fiecarui autor în parte. Nelinistea naste uneori ecouri de suflet puternice si fecunde, si sunt convins ca aceste ecouri sunt tot atât de vitale cum e hrana cea de toate zilele pentru trup.’Galateea’ nu e nimic altceva decât un act de indentitate spiritual al celor care, purtati de corabiile sortii pe întregul glob albastru, n-au încetat nici o clipa sa-si toarne sentimentele în tiparul limbii române. 'Galateea' se adreseaza tuturor celora care poate cauta în iuresul acestor vremi suspicioase si nelinistite o oaza de certitudine ca totusi mai are rost sa respiri, respiri, respiri... Iata cum devin patetic...

Cine poate publica in ‘Galateea’? Diaspora sau si artistii din Romania?

În ‘Galateea’ poate publica oricare artist cu har stabilit în afara hotarelor tarii. ‘Galateea’ nu va promova nici un fel de orientare si desigur va fi apolitica.

Considerati ca Internetul este o oportunitate pentru artistii romani din tara si strainatate? Cum poate influenta Internetul dezvoltarea creatiei si artei in Romania sau strainatate?

Parerile sunt împartite, cum e si normal. Personal vad acest nou mediu ca o modalitate comoda de comunicare, însa transpunerea multor obiective care tin de natura creatiei nu sunt adaptabile sau compatibile cu mediul virtual. Plasarea informatiilor funtioneaza impecabil însa nu poate oferi mediul 'meditativ' necesar, sau foarte greu poate genera 'starea' adegvata unui astfel de act. Desi cum putem observa Internetul nu e doar debusolare ci si, într-o oarecare masura, un fel de propulsor pentru unii tineri care simt nevoia sa comunice sau sa-si afiseze alurile vârstei - si e bine asa - desi e totusi nevoie, ca si pâna acum, de-o autocezura sanatoasa si bineînteles de sinceritate. Anonimatul e interesant (un moft, sa zic asa) pâna când devine coroziv si impersonal. Nu cred ca Internetul poate ajuta la devzoltarea actului creativ în sine, poate însa genera modalitati întru usurarea comunicarii lui. Nu cred ca va exista o miscare absolut independenta de cele ‘clasice’ - ramâne o unealta eficace a informatiei, cum, trebuie sa recunosc, n-a existat alta mai buna sau mai rapida.

Cum a fost primita initiativa in Diaspora?

Ecourile care n-au ajuns sunt mai mult decât încurajatoare. Sper sa am inspiratia si pe viitor sa mentin revista la nivelul asteptarilor.

domeniu: 
categorie: