Într-o singură săptămână, şapte cazuri de trichineloză în Bihor

De săptămâna trecută, până astăzi, Spitalul de Boli Infecţioase Oradea a făcut şapte internări ale unor bolnavi infectaţi cu trichinella spiralis. Trichineloza, boală mortală pentru om dacă nu este descoperită şi tratată la timp, a mai fost semnalată în lunile ianuarie şi februarie alţi 11 bolnavi din nordul judeţului. La sfârşitul săptămânii trecute s-a prezentat la spital o familie din Aleşd formată din patru persoane, din care doi adulţi şi doi copii. Toţi au fost internaţi cu diagnosticul trichineloză. Toată familia mâncase carne de porc infestată cu viermele parazit trichinella spiralis.

Carnea le fusese trimisă de bunicii din judeţul Sălaj. ‘’Starea lor a fost gravă la un adult şi un copil, ceilalţi doi având simptome mai uşoare. La această oră starea lor este bună’’, a declarat Sonia Drăghici, directoarea spitalului. Ieri au mai fost internate alte trei persoane (o familie din Oradea, doi adulţi şi un copil), care au mâncat carne nepreparată suficient termic.

Medicii recomandă ca înainte de a consuma carne de porc, aceasta să fie fiartă şi apoi prăjită, pentru a facilita distrugerea parazitului. Pentru că trichineloza este mortală pentru om dacă nu este descoperită şi tratată la timp, specialiştii Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Bihor fac periodic campanii de informare a populaţiei.

Oamenii sânt sfătuiţi ca înainte de a consuma carnea unui animal tăiat în gospodăriile proprii să ducă la analiza de laborator, care este gratuită, probe din carnea respectivă.

domeniu: 
categorie: 
Autor: