Întrevedere între Tăriceanu şi premierul Republicii Moldova

Întărirea dialogului bilateral la nivel guvernamental reprezintă principalul subiect abordat în cadrul întrevederii de mâine dintre premierul Călin Popescu-Tăriceanu şi primul-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, cu prilejul vizitei oficiale pe care şeful Executivului de la Chişinău o efectuează în România. Discuţiile se vor concentra asupra identificării de acţiuni de cooperare prioritare, atât în domeniul economic, cât şi politic.

'Relaţia cu Republica Moldova a fost şi rămâne una specială, prin prisma istoriei, tradiţiilor, limbii şi culturii comune', consideră premierul Călin Popescu-Tăriceanu.

Programul vizitei premierului Vasile Tarlev include primirea de către preşedintele Traian Băsescu şi depunerea unei coroane de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut. Primul-Ministru Vasile Tarlev se va întâlni, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cu oameni de afaceri şi va vizita Complexul Viticol „MOLD VIN TRADING –CEPTURA” din judeţul Prahova.

Vizita premierului Republicii Moldova are loc la invitaţia părţii române. Este a doua vizită pe care premierul Republicii Moldova o efectuează la Bucureşti, după cea din 27 iulie 2001.

Colaborarea pe linie de învăţământ

România a primit la studii, în fiecare an, un număr substanţial de tineri din Republica Moldova. Pentru anul şcolar/universitar 2005-2006 au fost acordate 2.300 burse. La acestea, se adaugă 275 locuri de studii cu scutire de taxe şcolare.

Dinamica schimburilor comerciale bilaterale

Cifrele pe primele nouă luni ale anului 2005 indică o creştere accentuată a exporturilor româneşti, volumul schimburilor cifrându-se, la finele lunii septembrie, la 272,4 mil.dolari SUA, din care export 212,8 mil.dolari SUA şi import, 59,6 mil.dolari SUA.

În condiţiile menţinerii tendinţelor curente, pentru finele lui 2005 se prognozează un volum total al schimburilor de cca 360 milioane USD.

La sfârşitul lunii iulie 2005, în România erau înregistrate un număr de 1984 societăţi mixte, cu un capital total investit de 17,355 milioane dolari, Republica Moldova ocupând locul 35 în topul investitorilor străini, cu o pondere de 0,12%.

Mecanisme de cooperare: Comisia interguvernamentală mixtă de colaborare economică şi integrare europeană. Până în prezent au avut loc două reuniuni ale Comisiei mixte (Chişinău - 8 noiembrie 2004 şi Bucureşti - 1 noiembrie 2005).

domeniu: 
categorie: