Ioan Jelev a fost ales Preşedinte al Convenţiei de la Basel

Luni, 9 decembrie 2002, Ioan Jelev, Secretar de Stat pentru Protectia Mediului in cadrul MAPM, a fost ales Presedinte al celei de-a sasea intalniri a Conferintei Partilor la Conventia de la Basel. Alegerea Romaniei ca Presedinte al Conventiei de la Basel a fost propusa de grupul regional pentru Europa Centrala si de Est si a fost aprobata in unanimitate de tarile participante la sesiunea plenara a Conferintei, ca recunoastere a progreselor inregistrate de tara noastra in domeniul protectiei mediului.

Cu acelasi prilej au fost alesi si vicepresedintii Conventiei. Acestia sunt Germania, Japonia si Africa de Sud.

Presedintia va fi detinuta pentru o perioada de un mandat (2-3 ani), pana la urmatoarea Conferinta a Partilor.

Mentionam ca obiectivul reuniunii il constituie dezbaterea si adoptarea unor decizii care sa contribuie la imbunatatirea aplicarii prevederilor Conventiei de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora.

Lucrarile Conferintei se vor referi in special la activitatea de intarire a capacitatii de aplicare a Conventiei, adoptarea Planului Strategic pe 10 ani pentru implementarea Conventiei, mecanismul pentru promovarea implementarii si conformarii cu obligatiile stabilite de Conventie, activitatea centrelor regionale pentru pregatire si transfer de tehnologie al Conventiei de la Basel.

Pe parcursul lucrarilor, vor fi abordate in plen, urmatoarele aspecte:

- Declaratia de la Basel privind gestionarea ecologica rationala a deseurilor si Planul Strategic pe 10 ani pentru implementarea Conventiei;

- Activitatea centrelor regionale de pregatire si transfer de tehnologie ale Conventiei de la Basel;

- Protocolul privind raspunderea si compensarea daunelor rezultate in urma transportului transfrontiera al deseurilor periculoase si al eliminarii acestora;

- Analiza unui mecanism de rezolvare a disputelor, stipulat de de articolul 20 al Conventiei de la Basel;

- Prevenirea si monitorizarea traficului ilegal de deseuri periculoase si de alte deseuri;

- Cooperarea cu Natiunile Unite, acorduri multilaterale de mediu, agentii specializate, sisteme regionale si altele.

In ceea ce priveste Romania, tara noastra a ratificat Conventia Basel in 1991, iar in 2002 a ratificat Amendamentul referitor la interzicerea exportului de deseuri periculoase din tarile OECD si Liechtenstein in alte tari Parti la aceasta Conventie, adoptand Anexele VIII si IX ale Conventiei de la Basel.

In 2001, a fost aprobata Legea privind regimul deseurilor, pana in prezent in baza acesteia aprobandu-se Hotarari de Guvern specifice referitoare la managementul diverselor fluxuri de deseuri: uleiuri uzate, baterii si acumulatori uzati, echipamente si materiale care contin PCB/PCT. De asemenea, s-au aprobat HG-urile privind depozitarea si incinerarea deseurilor, precum si HG referitoare la ambalaje si deseuri din ambalaje. Au fost elaborate Strategia Nationala si Planul National de Management al Deseurilor, care contine si un capitol separat privind managementul deseurilor industriale (inclusiv cele periculoase).

Romania depune eforturi permanente pentru identificarea celor mai bune metode si tehnici in vederea unui management adecvat al deseurilor periculoase, prevenirii si minimizarii acestora, precum si pentru consolidarea capacitatii institutionale necesare si cooperarii cu toti factorii interesati.

domeniu: 
categorie: