Isărescu: Garanţiile din programul Prima Casă trebuie să funcţioneze imediat

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizează că băncile trebuie să se asigure că garanţia acordată de stat,  în programul "Prima Casă", prin Fondul de Garantare, poate fi executată.

„În momentul în care băncile vor avea riscuri de execuţie în caz de neplată, atunci apar probleme suplimentare. Cam acestea ar fi lucrurile cu care să plecăm la drum: schema simplă, numai (că n.r.) trebuie să aveţi garantat faptul că, în caz de neplată, garanţia funcţionează imediat şi trebuie să executaţi garanţia. Garanţia trebuie să fie de la Fond, să nu aveţi garanţie imobiliară”, a declarat Isărescu, în cadrul întâlnirii de astăzi cu bancherii şi Guvernul.

De cealaltă parte, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că obiectivele negocierii sunt: minimizarea costurilor efective pentru cei care urmează să acceseze acest produs, relansarea pieţei imobiliare şi stimularea sectorului de contrucţii.

"În ceea ce priveşte securizarea şi minimizarea acestor riscuri, sunt chestiuni tehnice. Avem deja un cadru bine definit, urmând să stabilim absolut toate condiţiile de natură tehnică pentru ca o persoană care urmează să acceseze acest credit să ştie unde se adresează, în ce condiţii îl poate lua şi care sunt obligaţiile care îi revin fiecăreia dintre părţi", a declarat Pogea.

David Martin

domeniu: 
categorie: