Istoricul Adrian Cioroianu îşi lansează o carte despre Rusia şi noua ei sferă de influenţă

Fostul ministru de externe, Adrian Cioroianu, îşi lansează un volum referitor la intenţiile Rusiei de a-şi reconstitui sfera de influenţă. Cioroianu, susţine, în cartea "Geopolitica Matrioşkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială" că Moscova se foloseşte de toate metodele pentru a atrage şi a menţine, în sfera sa de influenţă, mai multe state europene, printre care şi Republica Moldova.

"Despre România nu se mai poate spune că se află în sfera de influenţă a Rusiei, aşa cum se întâmpla la începutul anilor 90. Imediat după căderea lui Ceauşesccu, în mai multe medii se vehicula că ţara noastră va fi mai apropiată de Rusia. Nu s-a întâmplat aşa ceva dar rămâne problema Republicii Moldova. În volumul meu se pune accent pe politica adoptată de Rusia faţă de mai multe state", a afirmat, pentru AMOS News, istoricul Adrian Cioroianu.

Volumul examinează evenimentele începând de la momentul crucial al venirii la putere al lui Mihail Gorbaciov - deşi trimiteri explicative în epoci mai vechi se fac în permanenţă —, moment în care a devenit vizibilă destrămarea iminentă a  URSS şi dispariţia construcţiei artificiale care a fost comunismul est-european.

Cartea "Geopolitica Matrioşkăi, Rusia postsovietică în noua ordine mondială" va fi lansată, sâmbătă, la ora 12, la târgul de carte Bookfest.

domeniu: 
categorie: