Istorii mai puţin ştiute: File din arhiva Teatrului Naţional Radiofonic (XVII)

Rubrică realizată de Costin Tuchilă – Printre anecdotele savuroase – bineînţeles reale – legate de Grigore Vasiliu Birlic, se află şi cea din timpul unei călătorii în Moldova, în turneu cu teatrul.

Era noapte, trenul oprise de minute bune în Gara Mărăşeşti. Birlic iese din cuşetă, deschide fereastra de pe culoar şi priveşte lung. Pe peron, un ceferist. „Ce gară e asta?”, întreabă Birlic. „Mărăşeşti”, i se răspunde. Replica actorului vine imediat: „Şi se mai luptă, se mai luptă?”


Birlic

Grigore Vasiliu Birlic

Moldovean cu un simţ aparte al umorului, Grigore Vasiliu Birlic (24 ianuarie 1905, Fălticeni  – 14 februarie 1970, Bucureşti) este, şi la teatrul radiofonic, creatorul unor roluri antologice. Una dintre marile sale creaţii păstrate pe bandă de magnetofon rămâne fără îndoială ©vejk din „Peripeţiile soldatului ©vejk”, traducere şi dramatizare de Jean Grosu după romanul lui Jaroslav Ha¹ek.


svejk 

Soldatul ©vejk


Candoarea şi umilinţa jucate cu abilitate, disimularea, tonul glumeţ inimitabil, fantezia verbală, ştiinţa de a pune accentul în intonaţie pentru a realiza efectul scontat, şarja comică obţinută din ipostaze la urma urmei banale, dozarea plină de măiestrie a aspectului caricatural, toate folosite ca procedee de compoziţie, sunt ilustrate magistral în această înregistrare difuzată în premieră în 4 ianuarie 1959 (durata: 105 minute) şi reluată de două ori în acel an. În regia lui Paul Stratilat, Birlic realizează un portret teatral-radiofonic de rară expresivitate bravului soldat ©vejk.


paul stratilat 

Regizorul Paul Stratilat (în centru), dând ultimele indicaţii la o înregistrare în Studioul T 1


Nu cred că se putea face o mai bună alegere regizorală pentru rolul, atât de complex prin paleta de nuanţe comice pe care o presupune, decât Birlic, printre ai cărui parteneri se regăsesc: Silvia Dumitrescu-Timică (Müllerova), Radu Beligan (Otto Katz), Alexandru Giugaru (Şeful postului de jandarmi), Virgil Vasilescu (Palivec), Nataşa Alexandra (Palivecova), Constantin Brezeanu (Locotenentul Lukas), Nicolae Gărdescu (Medicul), George Groner (Generalul), Nicu Dimitriu (Maiorul). Regia muzicală a spectacolului aparţine compozitorului Paul Urmuzescu.


Grigore_Vasiliu-Birlic

Birlic

Din acelaşi an, datează prima versiune a dramei „Bălcescu” de Camil Petrescu, difuzată în premieră la 1 martie 1959. La doi ani după moartea autorului şi la şase ani după trecerea în nefiinţă a actorului care a reprezentat în viziunea lui Camil Petrescu interpretul ideal al personajului titular, Mihai Popescu (22 iulie 1909 – 24 februarie 1953), „Bălcescu” se lansa pe unde hertziene în regia lui Mihai Zirra. Rolul lui Nicolae Bălcescu este interpretat aici de Constantin Codrescu. În distribuţia spectacolului apar George Aurelian, George Mărutză, George Demetru, Gina Petrini, Ion Gheorghiu, Tanţi Cocea, Maria Voluntaru, Tatiana Iekel, Mircea Balaban, Val Săndulescu, Colea Răutu ş.a.  Se pare totuşi că această versiune păstrată în Fonoteca de Aur nu era prima înregistrare cu drama lui Camil Petrescu. Maestrul Ion Vova îmi spunea zilele trecute că, la începutul anilor ’50, în perioada când Radioul funcţiona la Sf. Sava, s-a înregistrat „Bălcescu” cu Mihai Popescu în rolul titular. Era spectacolul jucat cu succes la Teatrul Naţional din Bucureşti, unul dintre marile roluri ale artistului emerit Mihai Popescu. Din păcate, înregistrarea nu s-a păstrat. Se ştie de asemenea că Mihai Popescu făcuse probele preliminare pentru varianta cinematografică a piesei lui Camil Petrescu, care nu s-a mai realizat.

domeniu: 
categorie: