Iuliu Winkler: România trebuie să reintre într-un ciclu de creştere economică susţinută

Anul 2012 trebuie să fie anul în care România reintră într-un ciclu de creştere economică susţinută asemănător ciclului dintre anii 2001-2008, a afirmat parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE), miercuri, la o conferinţă de presă susţinută la sediul UDMR din Deva.

Conform prognozei de iarnă a Comisiei Europene, perspectiva de creştere economică a României este de 2,1% din PIB în anul 2012 în timp ce aceeaşi perpectivă de creştere la nivelul Uniunii Europene a fost stabilită la 0,6%. Ambele predicţii au fost reevaluate după ce în toamna acestui an Comisia Europeană era mai optimistă, atât în cazul României (3,5%-4%) cât şi în cazul UE (1,9%). Deasemeni, Comisia Europeană apreciează că România beneficiează actualmente de încrederea investitorilor, finanţându-se stabil atât pe piaţa internă cât şi pe pieţele externe, a explicat parlamentarul european, considerând că „în aceste condiţii România poate să-şi asigure creşterea economică sustenabilă în anul 2012”.

„După părerea mea vor exista trei motoare ale creşterii economice în  perioada următoare: exporturile şi producţia industrială, investiţiile, în special cele prioritare aflate pe lista celor 60 de proiecte importante prezentate de către Guvern, şi în sfârşit relansarea din sectorul construcţiilor. Anul 2012 este crucial pentru intrarea într-un nou ciclu de creştere pentru următorii 5-7 ani. Acest lucru înseamnă şi reluarea dezvoltării convergente cu Uniunea Europeană în condiţiile în care azi România se află pe o traiectorie divergentă cu UE” – a spus Iuliu Winkler. „Bineînţeles analiza economică a anului 2012 este mult mai complexă, Guvernul va trebui să ia măsuri pentru reducerea arieratelor prin achitarea facturilor emise dar neonorate în prezent de către stat, va trebui, deasemeni, să prevină efectele negative ale unui an agricol slab datorită secetei din perioada actuală”, a mai subliniat parlamentarul european.

Potrivit deputatului european al UDMR, decizia politică luată de coaliţia de guvernământ cu privire la comasarea alegerilor locale şi parlamentare în luna noiembrie din 2012 este benefică din punct de vedere economic deoarece asigură un semestru de concentrare pe priorităţile economice şi reduce posibilitatea derapajelor electorale.

domeniu: 
categorie: