Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Jacques Martial deschide Luna francofoniei la Bucureşti

Luna francofoniei se deschide cu lectura unuia dintre textele fundamentale ale negritudinii, Cahier d’un retour au pays natal, spectacol extraordinar realizat de actorul francez Jacques Martial, joi, 3 martie, orele 19.00, la Teatrul Odeon, Sala Majestic (Calea Victoriei, 40-42).

Luna martie continuă cu concursuri de eseuri   si de poezie, ateliere pentru liceeni, concerte, spectacole de teatru, expozitii si un salon universitar, pentru a numi numai câteva dintre evenimentele care se desfăsoară la Bucuresti pentru a sărbători francofonia.

Printre evenimentele cele mai importante, amintim spectacolul Caligula, cu Bruno Putzulu, la Bulandra Sala Izvor (12-13 martie, ora 19),  expozitia de benzi desenate "Des cases et des hommes" (17 martie, de la ora 18), concertul francofoniei cu Mathieu Gaudet, Ben Mazué, Teodora Enache la Café Godot (18 martie, ora 21), Marché de la Poésie la Institutul Francez (23 – 26 martie), Festivalul Filmului Francofon la Sala Elvira Popescu (25 – 30 martie), expozitia Marianne, égérie des créateurs la MNAR (26 martie – 25 mai).

Cahier d’un retour au pays natal, Jacques Martial

Jacques Martial, cunoscut publicului larg pentru rolul din serialul de televiziune Navarro, este un actor francez de teatru si de film. Pe durata sederii la Bucuresti, acesta va sustine si un Master class pentru studenti la UNATC - studio « Ion Sava », vineri 3 martie, ora 16.

Aimé Césaire s-a născut în 1913 în Martinica. La 26 de ani, publică Cahier d’un retour au pays natal, care îl consacră ca pe unul dintre cei mai mari poeti de limbă franceză ai secolului XX. Cahier d’un retour au pays natal devine un text fundamental, simbol al mândriei si demnitătii regăsite a populatiilor de culoare din toată lumea.

"Frumoasa lumină a lui Jean-Claude Myrtil este cea a unei zile tropicale, dar în mâinile, miscările nete si vocea lui Jacques Martial, în corpul lui, poezia lui Aimé Césaire este în desfăsurare. Nu pierdem o firimitură, o notă. (…). În plus, departe de grandilocventă, chintesenta cuvintelor lui Aimé Césaire îl întrupează pe Jacques Martial." Aude Brédy, L'Humanité

"În fiecare zi, Jacques Martial umple sălile festivalului "off" de la Avignon, interpretând magistral  Cahier d'un Retour au Pays Natal, al lui Aimé Césaire. Un succes si o victorie împotriva prejudecătilor." Bruno Bouvet, La Croix

Centrele culturale franceze din Timisoara, Iasi, Cluj si Aliantele franceze din Constanta, Pitesti si Ploiesti au de asemenea un program special pe durata lunii martie, dedicat sărbătorii francofoniei.

Evenimentele din luna francofoniei sunt organizate de Ambasada Frantei, Institutul Francez, Organizatia Internațională a Francofoniei, Ambasada Canadei, Wallonie-Bruxelles, Confederatia Elvețiană, cu sprijinul Ministerului de Afaceri Externe si al Agentiei Universitare a Francofoniei.

domeniu: 
categorie: