Jocul de smarald, un roman inedit de Ioan Petru Culianu, tradus la Polirom

„Am scris un roman istorico-detectivistic cu o intriga, cred, in mod special captivanta, avind in vedere ca se bazeaza pe un sir de crime constituite intr-o secventa astrologica, toate legate de tabloul lui Sandro Botticelli, Primavara...” (Ioan Petru Culianu, 1987). Anul 1494. Florenta se afla la rascrucea istoriei ei. Principi, filosofi si artisti sint convinsi ca traiesc in centrul de putere politica si spirituala al lumii. In jurul venerabilului Ficino se mai aduna membrii Academiei Platoniciene, serbarile se tin lant in palate si vile. Pentru a face sa dureze vesnic gloria florentina, un cerc secret al Academiei ii incredinteaza lui Botticelli pictarea Primaverii, dupa un cod tainic.

Pictura devine astfel nu numai un obiect artistic, ci si un talisman incarcat cu forta magica. Dusmanii puterii florentine urmaresc insa distrugerea tabloului si moartea tuturor celor ce-i cunosc secretul.

Urmeaza un sir de crime, determinate astrologic si geomantic. Faptuitorii par a fi straini de adeptii lui Girolamo Savonarola, ale carui predici inflacareaza multimea, ai carui fanatici aprind in piete roghi delle vanità pe care ard vesminte, podoabe sau carti eretice. Din afara, armatele lui Carol al VIII-lea ameninta orasul.

Romanul inedit al lui Ioan Petru Culianu, scris in 1987 si tradus acum pentru prima data in România de Agop Bezerian, este deopotriva unul istoric – al Renasterii toscane – si unul politist, magic si esoteric.Jocul de smarald propune o aventura a mintii la fel de palpitanta ca si aventurile personajelor – antrenate, ele, in teorii conspirationiste, in descifrarea planurilor unor societati secrete perpetuate subteran pina in zilele noastre, sau in aflarea intelesurilor criptice care l-au tentat pe Botticelli – membru, se spune, ca si Leonardo da Vinci, al ordinului ascuns numit Le Prieure de Sion. Dupa lectura Jocului de smarald, cititorii vor privi cu alti ochi Primavara lui Botticelli.

Pina acum, in colectia „Biblioteca Ioan Petru Culianu”de la Editura Polirom, au aparut: Arta fugii (2002), Calatorii in lumea de dincolo (2002), Gnozele dualiste ale Occidentului (2002), Pergamentul diafan • Ultimele povestiri (2002), Jocurile mintii. Istoria ideilor, teoria culturii, epistemologie (2002), Eros si magie in Renastere • 1484 (2003), Ioan Petru Culianu.

Omul si opera (volum coordonat de Sorin Antohi, 2003), Iocari serio. Stiinta si arta in gindirea Renasterii (2003), Cult, magie, erezii (2003), Hesperus (2004), Experiente ale extazului (2004), Dialoguri intrerupte. Corespondenta Mircea Eliade – Ioan Petru Culianu (2004), Mircea Eliade (2004) si Jocul de smarald (2005).

Romanul Jocul de smarald va li lansat in cadrul Tirgului de Carte Librex 2005, simbata, 16 aprilie, ora 16.00, o data cu lansarea concursului de debut „Ioan Petru Culianu”.

domeniu: