Judeţul Sibiu: Valea Viilor - 700 de ani de atestare documentară (1305-2005)

În zilele de 27 şi 28 august, comuna Valea Viilor (Vorumloc) va sărbători 700 de ani de atestare documentară, eveniment la care va participa şi primarul Mediaşului, Daniel Thellmann. Organizatorii acestui eveniment sunt: Prefectura Sibiu, prin Direcţia de Cultură, Culte şi Patrimoniu, Consiliul Judeţean Sibiu şi Uniunea Artiştilor Plastici Sibiu.

Deschiderea oficială a manifestărilor dedicate acestei aniversări vor începe mâine, la ora 10, după care va urma vizitarea principalelor obiective turistice din localitate.

După o demonstraţie a Cavalerilor Cetăţii Roşii din Sibiu, Ansamblul Jidvei va susţine un spectacol folcloric, avându-i ca solişti pe Lia Maria Bologa şi Sava Negreanu Brudaşcu. Tot mâine va fi vernisată o expoziţie de pictură, sculptură şi grafică a artiştilor: Mircea Ignat, Adrian Matei, Maria Lişcu, Petru Dumbrăveanu, Chilom Lucreţia, Obădău Marin, Goia Avram şi Micu Manole.

Manifestarea va continua duminică, cu Întâlnirea saşilor din Vorumloc, organizată de Asociaţia Saşilor din Germania, prin Mathias Seiwerth.

Scurt istoric al localităţii Valea Viilor

Localitatea Valea Viilor este situată în podişul Târnavelor, la cinci kilometri de oraşul Copşa Mică. A fost întemeiată în anul 1224, fiind atestată documentar în anul 1305.

Primul nume al aşezării a fost Wurm-Loh, ceea ce în limba germană medievală înseamnă „Pădurea şerpilor”, iar maghiarii numesc acest loc „Baromlak”, care s-ar traduce ”adăpostul vitelor”. Populaţia română a folosit denumirea de Vorumloc până în anul 1968, când a fost oficial adoptată denumirea de azi, Valea Viilor.

Satul este aşezat la confluenţa a două pâraie şi a trei străzi. În locul unde se întâlnesc toate, pe malul apei, se ridică împunătoare Biserica cetate, o adevărată bijuterie arhitectonică.

categorie: