Lăcaş de cult dedicat memoriei ostaşilor români, în oraşul cehesc Most

Un lăcaş de cult închinat memoriei ostaşilor români căzuţi pe teritoriul fostei Cehoslovacii în primul şi în cel de-al doilea război mondial a fost sfinţit astăzi, 9 octombrie 2011, de către Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel. Lăcaşul este cea dintâi biserică ortodoxă românească construită în Republica Cehă, în oraşul Most. Jertfa ostaşilor români este amintită şi de o troiţă din lemn care a fost amplasată în curtea bisericii.

„Doresc să adresez respectul meu faţă de cei care s-au jertfit, rămânând, de cele mai multe ori, anonimi, pentru ca numele lor să se identifice pentru eternitate cu cel al ţării şi poporului lor. Aduc un omagiu celor care şi-au jertfit prezentul pentru a avea noi un viitor” a arătat președintele Traian Băsescu în mesajul transmis participanților la eveniment.
Totodată, șeful statului a onorat „veteranii de război care reprezintă astăzi istoria vie a fiecărei țări”.
Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat slujba alături de Prea Fericitul Krystof, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia şi de un sobor de înalţi ierarhi. Evenimentul a fost găzduit de primarul oraşului Most, Vlastimil Vozka, cu care Ambasada României la Praga a avut o colaborare dinamică în perioada de realizare a proiectului. Au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din România şi Republica Cehă, membri ai comunităţii româneşti, localnici şi credincioşi ortodocşi din Republica Cehă şi din Slovacia.

În alocuțiunea rostită cu acest prilej, ambasadorul României în Republica Cehă, Daniela Gîtman, a exprimat „convingerea că acest loc sfânt devine un nou reper pentru relațiile dintre țările noastre, pentru raporturile interumane dintre români și cehi ca, de altfel, și pentru comunitatea cetățenilor români din Republica Cehă”.
Sfinţirea bisericii şi a troiţei a fost urmată de ceremonia semnării unui document de consemnare a evenimentului, care a fost depus într-o urnă la baza troiţei alături de o listă cuprinzând numele ostaşilor români căzuţi pe pământ cehesc şi slovac, precum și de extrase din presa actuală. Facsimile ale documentelor depuse în urnă vor fi păstrate în arhivele oraşului Most.

Solemnitatea momentelor religioase a fost asigurată şi de Grupul de psalţi „Thronos” al Patriarhiei Române. Programul a inclus vernisarea unei expoziţii de 14 tablouri cu tematică religioasă a maestrului Teodor Buzu şi cântece folclorice interpretate de tinere talente din România.
Biserica a fost construită prin efortul comun al Patriarhiei Române şi al Bisericii Ortodoxe din Cehia şi Slovacia, cu sprijinul Primăriei Oraşului Most, al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de pe lângă Guvernul României, al Ministerului Apărării Naţionale din România, al Ambasadei României la Praga şi al Asociaţiei Românilor din Cehia. Pe lângă sprijinul financiar, logistic şi organizatoric acordat de aceste instituţii este de remarcat implicarea personală în punerea în practică a proiectului atât a preşedintelui Asociaţiei Românilor din Cehia, Nicolae Dedulea, cât şi a unor cetăţeni cehi.  
Informaţii suplimentare:

Biserica de la Most (oraş situat la 85 de km Nord-Vest de capitala Praga) poartă hramurile „Înălţarea Domnului” şi „Sfântul Mare Mucenic Valentin”. Este construită din lemn în stil tradiţional românesc de meşteri români din Maramureş.
În luptele din ultima parte a celui de-al doilea război mondial (decembrie 1944 - mai 1945), pe pământ cehesc şi slovac, 66 500 de militari români şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi . 

Lângă biserică va fi construită şi o mică mănăstire ortodoxă. Se doreşte ca biserica de la Most să devină un loc de pelerinaj pentru românii stabiliţi în Republica Cehă. Situat nu departe de capitala cehă şi în proximitatea graniţei cu Germania, lăcaşul de cult va reprezenta un important centru de promovare a spiritualităţii şi a arhitecturii tradiţionale româneşti.
De interes este şi amplasarea noii biserici în imediata apropiere a bisericii „Înălţarea Maicii Domnului” din Most, celebră în întreaga lume pentru faptul că în anul 1975 a fost mutată la o distanţă de 841 de metri faţă de amplasamentul iniţial.

 

domeniu: 
categorie: