Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Legislaţie

Televiziunea publică la mâna Plenului legislativ

Conducerea SRTV este asigurata de un Consiliu de Administratie in frunte cu presedintele-director general care are un mandat de patru ani învestit in iulie 2002. El poate fi demis doar dacă raportul de activitate este respins de Parlament. De altfel, întregul Consiliu de Administraţie este supus hotărârii plenului. În septembrie, comisiile de cultura din Camera Deputaţilor şi Senat au respins raportul de activitate pe 2003 prezentat de presedintele-director general al SRTV, dar decizia finala apartine plenului celor doua Camere.

Începând de astăzi, crimele înfăptuite la Revoluţie se prescriu

Astăzi s-a împlinit teremenul legal de prescriere a crimelor înfăptuite în timpul Revoluţiei Române. Acest termen este de 15 ani şi de aici înainte, chiar dacă vor fi descoperiţi şi alţi autori ai unor crime în timpul evenimentelor tulburi din decembrie '89, acestea nu vor mai putea fi traşi la răspundere.

În închisoare se mai află în acest moment doar două persoane condamnate în cauze de acest gen: generalul Drăghin, cel care a ordonat masacrul trupelor MI de la Otopeni şi colonelul Veverca, cel care a ordonat cadavrelor celor împuşcaţi la Timişoara.

Plata taxelor şi impozitelor locale, până pe 28 decembrie în sectorul 3

Directia de taxe si impozite locale sector 3 anunta ca ultima zi de lucru cu publicul din acest an este marti, 28 decembrie. Pana la aceasta data, contribuabilii isi pot plati taxele si impozitele la cele trei sedii ale D.T.I.L.- sector 3 situate in str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5, str. Campia Libertatii nr. 36, str. Sf. Vineri nr. 32 . Mentionam ca, dupa aceasta data, taxele si impozitele locale pot fi achitate in continuare la:
- agentiile CEC din sectorul 3
- oficiile postale din Bucuresti

Revoluţionarii îşi pot depune dosarele până la 20 iulie 2005

Vasile Emilian Cutean, secretar de stat şi preşedintele Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, a declarat că, până la această dată, din cele 26.000 de persoane care au certificate de revoluţionar în baza Legii 42 din 1990, doar 18.000 şi-au depus dosarele pentru a-şi reînnoi documentele, aşa cum prevede Legea nr. 341/2004, privind recunoştinţa faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. “Din cele 8.000 de dosare pe care le-am verficat până acum, doar 2.000 erau complete.

Acte normative aflate în Agenda de lucru a Şedinţei Guvernului, din 14 decembrie

Iinformaţie de presă privind actele normative incluse pe Agenda de lucru
a Şedinţei Guvernului României, din 14 decembrie: PROIECTE DE HOTĂRÂRE
1. Proiect de Hotărâre privind stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară
2. Proiect de Hotărâre privind corectarea limitelor de venituri şi indexarea cuantumului alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală
3. Proiect de Hotărâre privind indexarea cuantumului alocaţiei lunare de plasament

Amenzi de aproape 200 de milioane de lei la OJPC Caraş Severin

Inspectorii OJPC Caraş Severin au intreprins în cursul săptămânii trecute peste 50 de controale la agenţii economici di judeţ. În urma controalelor şi mai ales, din cauza abaterilor constatate la cei 29 de agenţi economici au fost aplicate amenzi contravenţionale de 185 de milioane de lei. Pentru abaterile constate la instalaţiile electrice pentru pomul de iarnă au fost aplicate amenzi ce totalizează aproape 30 de milioane de lei.

Termenii de accizare a autoturismelor cumpărate prin leasing au fost amânaţi

Confuzia de pe piaţa leasingului, indusă de aplicarea prevederilor ultimei hotărâri de Guvern privind accizarea autoturismelor s-a risipit, cel puţin până în primăvara anului viitor. Guvernul a decis să suspende până în luna februarie a anului viitor aplicarea prevederilor privind accizarea autoturismelor achiziţionate în leasing.

Taxele notariale vor fi mai ieftine de la 1 ianuarie 2005

De la 1 ianuarie 2005, taxa de timbru percepută de notarii publici pentru tranzacţiile cu terenuri fără construcţii va fi redusă la jumătate.
Măsura este prevazută într-o ordonanţă de urgenţă, emisa în urmă cu câteva zile.
Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri recente, se prelungeşte termenul de scutire a plăţii taxei de timbru pentru moşteniri. Termenul-limita era 31 decembrie 2004, dar guvernul a prelungit scutirea pe întreg anul 2005.

Avocatul Poporului l-a sesizat pe preşedintele României despre aspectele neconstituţionale din legea cooperaţiei

La Instituţia Avocatului Poporului au fost înregistrate, până în prezent, mai multe petiţii din partea unor organizaţii cooperatiste care au cerut sesizarea Curţii Constituţionale cu obiecţia de neconstituţionalitate a Legii privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, adoptată de Parlamentul României şi nepromulgată încă de şeful statului. „Am constatat cã problemele ridicate de reprezentantii organizatiilor cooperatiste sunt serioase.

Actele normative incluse pe Agenda de lucru a Şedinţei Guvernului României, din 9 decembrie, ora 9:30

PROIECTE DE LEGE
1. Proiect de Lege privind constituirea, organizarea si functionarea Comitetului european de intreprindere 2. Proiect de Lege privind participarea Romaniei ca membru cu drepturi depline la Grupul de cooperare pentru combaterea consumului si a traficului ilicit de droguri (Grupul POMPIDOU) din cadrul Consiliului Europei

3. Proiect de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.79/1998 privind organizarea si functionarea Fondului Cultural National, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.247/2001

Intrarea în vigoare a pachetului legislativ în domeniul protecţiei copilului

Autoritatea Naţională Pentru Protecţia Copilului şi Adopţie (ANPCA) organizează astăzi, 8 decembrie 2004, începând cu ora 13.30, o conferinţă de presă ce are ca temă intrarea în vigoare, de la 1 ianuarie 2005, a pachetului legislativ în domeniul protecţiei copilului. Evenimentul are loc la sediul ANPCA, (Bulevardul Gh. Magheru nr. 7, Sector 1 Bucureşti) în sala de consiliu.

Străinii din statele cu potenţial migrator trebuie să-şi anunţe prezenţa în 3 zile după intrarea în România

Autoritatea pentru Străini din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor vă informează că, la data de 10.11.2004 a intrat în vigoare Legea nr. 482 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată. Noul act normativ introduce noi termeni în limbajul de specialitate (rezident sau rezident permanent) sau redefineşte, în deplin acord cu Aquis-ul Schengen, termeni cum ar fi viza, viza de tranzit, viza de scurtă şedere.

Tranzactiile imobiliare vor avea un alt regim de TVA

De la 1 ianuarie 2005, taxa pe valoare adaugata (TVA) pentru tranzactiile cu cladiri si terenuri nu se mai plateste, atunci cand se fac intre doua societati, realizandu-se ceea ce in termeni de specialitate este cunoscut drept 'taxare inversa'. Vanzarile de imobile, insa, nu sunt scutite de TVA, ci doar nu au loc plati efective de TVA intre cele doua parti implicate in tranzactie. Pe facturi va aparea valoarea TVA, iar aceasta va fi inscrisa in jurnalele de vanzari si cumparari si in decontul de TVA atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila.

O nouă hotărâre de guvern facilitează relaţia între contribuabil şi organele fiscale

Vineri, 03 decembrie 2004, la videoconferinta cu prefectii si autoritatile administratiei publice locale, ministrul pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG), Eugen Bejinariu, a anuntat adoptarea de catre Guvern a Hotarârii pentru aprobarea Criteriilor si documentelor necesare pentru obtinerea solutiei fiscale individuale anticipate. Ministrul pentru coordonarea SGG a spus ca solutia fiscala individuala anticipata este un act administrativ individualizat, emis de Comisia centrala fiscala.

Cazierul judiciar în format electronic

Executivul a aprobat înfiintarea Sistemului National de Evidentã Informatizatã a Cazierului Judiciar (SNEICJ), care va unifica si prelua în format electronic toate datele din arhiva cazierului judiciar, inclusiv amprentele digitale ale persoanelor aflate în evidenta cazierului judiciar. Aceastã structurã se organizeazã la nivelul MAI, detinãtorul evidentelor necesare operãrii acestui sistem. Mãsura reprezintã alinierea la practica europeanã în domeniu si este o cerintã în contextul finalizãrii negocierilor la Capitolul Justitie si Afaceri Interne.

Combaterea spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism se va realiza în mod unitar

Ministerul Justiţiei a făcut cunoscut că Executivul a aprobat, miercuri, actul normativ privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Documentul reuneşte noţiunile de “spălare a banilor” şi “finanţare a actelor de terorism”, acestea urmând a fi supuse unui regim unitar de prevenire şi combatere, similar cu acela din statele Uniunii Europene.

Un control mai bun asupra identităţii clienţilor

Actul normativ privind modificarea şi completarea legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor, adoptat miercuri la Palatul Victoria, instituie obligaţia autorităţilor de supraveghere prudenţială de a emite norme pentru stabilirea identităţii clienţilor, îmbunătăţindu-se totodată sistemul măsurii confiscării speciale şi al măsurilor asiguratorii.

Drepturile copilului din România, în atenţia UE

Delegaţia Comisiei Europene în România şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului au lansat au lansat astăzi, oficial, o nouă campanie privind drepturile copilului. Campania va dura doi ani, timp în care specialişti pregătiţi de partenerii europeni se vor ocupa de educarea populaţiei în legătură cu drepturile copilului, mai ales că de la 1 ianuarie 2005 va fi aplicată noua legislaţie europeană în domeniu.

Legislaţia privind spălarea banilor şi finanţarea actelor de terorism, adaptată la acquis-ul comunitar

În şedinţa de miercuri, 24 noiembrie 2004, Guvernul României a aprobat Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor. Prin elaborarea acestui proiect de act normativ se urmăreşte adaptarea legislaţiei româneşti în domeniul combaterii spălării banilor şi al finanţării terorismului la acquis-ul comunitar, în special în ceea ce priveşte Directiva nr. 2001/97/EC a Parlamentului European şi a Consiliului European din 4 Decembrie 2001 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor.

CNA reaminteşte radiodifuzorilor să respecte legea

Comunicat de presă al CNA, dat publicităţii astăzi, 24 noiembrie, referitor la difuzarea comentariilor privind campania electorală. 'Consiliul Naţional al Audiovizualului le reaminteşte tuturor radiodifuzorilor că, potrivit art. 66 lit. c) din Legea nr. 373/2004 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă difuzarea de comentarii privind campania electorală.

Campania electorală televizată se încheie pe 26 noiembrie, la ora 24.00

Campania electoralã desfãsuratã prin intermediul serviciilor de programe audiovizuale, publice si private, se va încheia vineri, 26 noiembrie, ora 24.00, a stabilit, ieri, Biroul Electoral Central. Potrivit hotãrârii de interpretare adoptatã de BEC, radiodifuzorii publici şi privaţi pot sã prevadã în ziua de sâmbãtã, 27 noiembrie, în grila de programe, un spaţiu de emisie pentru difuzarea rectificãrilor.

Parchetul General are o direcţie specială pentru combaterea terorismului

Începând de ieri, în cadrul Parchetului General a fost înfiinţată Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului. Aceasta unitate va fi nucleul dur al Parchetului in lupta cu terorismul si crima organizata', ne-a declarat procurorul general Ilie Botos. Cei 170 de procurori si 30 de specialisti ai Directiei vor mai investiga atat operatiunile de spalare de bani, cat si dezastrele sau catastrofele de tipul celei de la Mihailesti.

MAI este interesat în participarea cetăţenilor la luarea deciziilor administrative

Având în vedere dispoziţiile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, Ministerul Administraţiei şi Internelor este profund interesat în participarea activă a cetăţenilor la luarea deciziilor administrative şi în procesul de elaborare a proiectelor de acte normative. Astfel, Ministerul Administraţiei şi Internelor supune dezbaterii publice PROIECTUL HOTĂRÂRII GUVERNULUI PENTRU APROBAREA REGULAMENTULUI - CADRU DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A POLIŢIEI COMUNITARE.

Germanii trimit Bundestag-ului 20.000 de petiţii într-o legislatură

Parlamentarii germani veniţi la Bucureşti au făcut cunoscut miercuri că, la o populaţie de 82 de milioane de locuitori, au primit, într-o legislatură, 20.000 de petiţii, comisia lor de specialitate fiind alcătuită din 87 de persoane. Cifrele date publicităţii de parlamentarii români evidenţiază, totuşi, un volum de muncă mai mare în acelaşi interval - circa 12.000 de petiţii, la 22 de milioane de locuitori, cu o echipă de 25 de oameni.

Deputatul Radu Ciuceanu vrea ca PNA să lucreze 'în linişte'

Deputatul Radu Ciuceanu şi senatorul Valentin Dinescu au arătat, miercuri, în discuţiile purtate cu omologi din Bundestag, că la noi fenomenul corupţiei a luat amploare în ultimii opt ani, în pofida eforturile depuse pentru eradicarea flagelului în cauză. În privinţa eficienţei autorităţilor abilitate să combată corupţia, ei au accentuat atât realizările procurorilor PNA, cât şi piedicile pe care le-au întâmpinat la investigarea cazurilor de crimă organizată şi corupţie instituţionalizată.

'Secetă' de prerogative la Comisiile pentru cercetarea abuzurilor

Parlamentarii români din Comisiile pentru cercetarea abuzurilor şi corupţiei şi-au exprimat, miercuri, nemulţumirea, în faţă omologilor lor germani, în privinţa neputinţei de a rezolva anumite situaţii constatate în timp, fapt cauzat de lipsa unor prerogative clare şi solide. “Trebuia să ni se permită să transformăm comisiile dintr-o prezenţă decorativă într-un instrument de investigaţie de temut. Colegii germani ne-au informat că, în cadrul Bunderstag-ului, prezenţa celor citaţi la audieri este obligatorie, inclusiv pentru membrii guvernului.

55 de judecători de la Înalta Curte au devenit inamovibili

Consiliul Superior al Magistraturii a decis ieri ca cei 55 de judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie care aveau o inamovibilitate partiala sa isi poata exercita functia pana la implinirea varstei de pensionare, care poate fi prelungita pana la maximum 68 de ani. Seful Sectiei Penale a instantei supreme, judecatorul Anton Pandrea, a sustinut cauza colegilor sai in fata membrilor CSM.