Legumicultorii plătesc amenzi pentru lipsa certificatului de conformitate (AR)

Deputatul PD de Arad, Constantin Igaş, l-a interpelat pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, pe tema situaţiei în care se află legumicultorii din judeţul Arad. „Mă văd nevoit să vă prezint una dintre situaţiile aduse la cunoştinţă de legumicultorii arădeni, aflaţi în imposibilitatea valorificării legumelor de câmp. În urmă cu câteva săptămâni mi s-a adus prezentat faptul că aceşti legumicultori nu pot să-şi valorifice produsele din cauza imposibilităţii de a obţine aşa numitul certificat ce conformitate. Pe lângă faptul că aceşti legumicultori deţin un certificat de absolvire-calificare în meseria de legumicultor şi al unuia de producător, conform Legii privind producerea şi valorificarea legumelor de câmp, aceştia trebuie să mai obţină şi acest certificat de conformitate”, se arată în interpelarea deputatului.

Acest certificat este obţinut de producător numai după afectuarea unor analize tehnice efectuate la nivelul judeţului de Centrul de Consultanţă Arad, la solicitarea producătorului. Însă, Centrul de Consultanţă se află acum în imposibilitatea deplasării pentru prelevarea probelor, deoarece nu are cu ce să facă deplasarea la faţa locului. Astfel, legumicultorilor arădeni nu li s-a mai solicitat acest certificat în momentul valorificării produselor la nivelul judeţului, dar aflaţi într-un alt judeţ, s-au trezit în faţa unor amenzi de până la 60.000.000 lei din cauza lipsei acestui certificat.

Conform ordinului emis de ministrul agriculturii, pădurilor, apelor şi mediului, privind aprobarea şi funcţionarea Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic în producerea şi valorificarea legumelor şi fructelor, se face precizarea că inspectorii abilitaţi pentru efectuare probelor vor primi din anul 2005 în dotare câte un autoturism „Dacia“ pentru fiecare organism de control, autoturism cu care să se poată rezolva această situaţie.

Deputatul Igaş a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii pentru remedierea acestei situaţii care nu dă micului producător nici o şansă de a-şi valorifica produsele. Astfel, acesta se află în situaţia de a suporta din buzunarul propriu inclusiv taxele de deplasare a specialiştilor pentru prelevarea probelor.

domeniu: 
categorie: