Liberalii cer elaborarea unui alt proiect de Lege a Educaţiei

 "Apelul la trezirea conştiinţei întregii clase politice", este invocat în textul moţiunii simple pe tema Educaţiei, depus miercuri la Senat de către PNL şi semnat şi de reprezentanţi ai PSD, semnalându-se, de asemenea, şi necesitatea elaborării unei noi Legi a Educaţiei.

"Moţiunea (...) se doreşte a fi, înainte de orice, un apel la trezirea conştiinţei întregii clase politice, dată fiind importanţa uriaşă pe care o nouă lege a Educaţiei o va avea pentru generaţiile viitoare. Pentru că o Românie competitivă într-un sistem european nu poate fi concepută fără un învăţământ modern", susţin semnatarii moţiunii, care subliniază "necesitatea elaborării unui alt proiect de lege al Educaţiei – de către persoane cu înaltă competenţă – şi care să ţină seama de interesul public".

PNL critică faptul că premierul Emil Boc "a discutat şi avizat deja, într-o primă lectură, noul proiect de lege privind educaţia naţională, deşi Legea privind transparenţa decizională (Legea nr. 52/2003) prevede în mod clar că «anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţa publicului, în condiţiile alin. (1), cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice»".

"Mai mult decât atât, aţi decis, împreunǎ cu ministrul Funeriu, într-un gest de mare largheţe constituţională, să supuneţi totuşi noua lege dezbaterii publice, dar pentru o perioadă de doar două săptămâni.  Domnule ministru, vǎ reamintim că legea nu constituie obiect de negociere, mai ales când este vorba despre termene atât de clar stipulate. În plus, cele două săptămâni sunt total insuficiente pentru o dezbatere serioasă şi aplicată pe marginea unui proiect atât de important precum cel al educaţiei naţionale, cu toţi  factorii implicaţi: sindicate, societate civilă, comisii parlamentare de resort, directori de şcoli, reprezentanţi ai părinţilor şi, nu în ultimul rând, cu Opoziţia", se arată în moţiune.

"Dispare noţiunea de titular în sistem, pe de altă parte accesul tinerilor în sistem este mult îngreunat, restrictiv şi descurajat. Astfel, pentru a pătrunde în sistem, într-un an, un tânăr absolvent are de susţinut masteratul, concursul pentru ocuparea postului în vederea efectuării stagiului, douǎ inspecţii la clasă, evaluarea anului de stagiu şi a portofoliului, examenul de definitivat şi concursul de titularizare. Din cauza incoerenţei şi a desprinderii de realitate, legea propusă nu promovează un sistem de educaţie atractiv, nici pentru elevi, nici pentru profesori", se mai arată în moţiunea simplă.

domeniu: 
categorie: