Liga Pro Europa ameninţă cu sesizări la CEDO

Liga Pro Europa din Tg-Mureş va sesiza Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) dacă vor exista cazuri de profesori discriminaţi din cauza orientării lor sexuale, a declarat, luni, copreşedintele Ligii, Smaranda Enache. Ea a declarat că o astfel de măsură ar veni în contradicţie cu legislaţia europeană.
Declaraţia survine după ce a fost prezentată presei lista privind bolile psihice incompatibile cu funcţia didactică şi după ce ar fi apărut în presa centrală comentarii legate de unele declaraţii ale ministrului Educaţiei, Alexandru Athanasiu, privind interdicţia de a preda pentru cadrele didactice care nu au o orientare sexuală normală.

Smaranda Enache a mai afirmat că nu există nici un indiciu că o orientare sexuală a profesorului, care nu este cea standard, ar avea repercursiuni asupra educaţiei elevilor.

Reamintim că, de curând, specialişti din Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii au stabilit o nouă listă privind bolile psihice incompatibile cu funcţia de dascăl după ce, anul trecut, psihiatrii au blocat documentul pe motiv că a fost făcut de neprofesionişti şi că, în acea formă, ar leza anumite drepturi ale profesorilor.

Astfel, cadrele didactice care, la controlul periodic efectuat înainte de începerea anului şcolar, vor avea una din afecţiunile amintite în listă nu vor mai putea să -şi desfăşoare activitatea în învăţămînt.

Potrivit noului document, avizat de sindicatele din învăţămînt şi de psihiatri, sunt incompatibile cu activitatea didactică, pe lîngă alte afecţiuni psihice, şi 'tulburările identităţii, preferinţei şi orientării sexuale'.

Conducerea Ligii Pro Europa susţine că în ţările occidentale atât homosexualitatea cât şi transexualitatea nu mai sunt considerate de mult boli psihice, motiv pentru care a calificat recentele declaraţii ale ministrului Athanasiu drept 'un gest electoral menit să-i mulţumească pe fundamentaliştii societăţii româneşti'.

Copreşedinta Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, a mai afirmat că organizaţia pe care o reprezintă este hotărâtă să apere în instanţă profesorii care-şi vor pierde postul pe motiv că sunt homosexuali şi că pentru astfel de discriminări va trimite şi sesizări la CEDO.

domeniu: 
categorie: