Limba română în programele de radio şi televiziune

Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat joi, 20 iunie, sub înaltul patronaj al Academiei Române, dezbaterea cu tema 'Folosirea limbii române în programele de radio şi televiziune”. Manifestarea şi-a propus să sensibilizeze factorii de decizie din audiovizual cu privire la riscul degradării limbii române prin folosirea sa incorectă sau neglijentă la posturile de radio şi de televiziune.

Au rostit alocuţiuni domnii Eugen Simion, preşedintele Academiei Române, Şerban Madgearu, preşedintele CNA, acad. Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistică al Academiei, Dan Grigore, membru CNA şi doamna Mona Muscă, membru al Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de comunicare în masă a Camerei Deputaţilor. Doamna Gabriela Stoica, membru CNA, a prezentat o analiză realizată pe baza monitorizării greşelilor de limba română de la principalele posturi de radio şi de televiziune, întregită de comunicările doamnei Mioara Avram şi a domnului prof. Theodor Hristea.

Deşi au fost invitaţi să-şi susţină punctele de vedere, directorii şi directorii de programe de la majoritatea posturilor de radio şi de televiziune au lipsit de la dezbatere. De asemenea, nu au răspuns invitaţiei reprezentanţii Ministerului Culturii şi Cultelor, ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi nici membrii Comisiilor pentru cultură, artă şi mijloace de comunicare în masă ale celor două Camere ale Parlamentului. Cu toate acestea, participanţii au apreciat că manifestarea a fost utilă, reprezentând un prim pas în programul colaborării dintre CNA şi Academia Română, destinat ameliorării stării de sănătate a limbii române din audiovizualul românesc.

domeniu: 
categorie: 
Autor: