Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Ne lipseşte cultura politică

În urma unui sondaj realizat în judeţul Sibiu am constatat că tinerilor până la 35 de ani le lipseşte cultura politică. Astăzi lumea este agasată şi drogată de industria spectacolului politic. Doar în timpul campaniilor electorale, apar mii de afişe cu portrete uriaşe, prim planuri la televiziune, totul într-un fast gălăgios, dar lipsit de esenţa ce o constituie spectatorii. O întreagă lume a himerelor, a halucinaţiilor şi a viselor care înlocuiesc realitatea, se plimbă în maşini luxoase. Până când să mai simţim privirile de pe stâlpi, care ne roagă să-i vopsim sau să-i degradăm încet, până nu o vor face singuri?

Într-o democraţie, minimul este de a supune electoratului marile decizii. La intervale destul de apropiate între alegerile locale şi generale, alegătorul trebuie să hotărască singur marile orientări pe care se vor angaja apoi guvernanţii pe durata legislaturii sau a mandatului prezidenţial. Nu este vorba numai de a hotărî cine să guverneze.

Adevărata problemă este cine va guverna şi ce va face? Pentru ce fel de politică? Fără programe adevărate, sufragiul este lipsit de limbaj. El devine doar un jurământ de credinţă şi de ostilitate.

Acest caleidoscop al personalităţilor care se perindă în campaniile electorale, nu înseamnă că suntem în democraţie. Democraţia înseamnă puterea poporului, înseamnă suveranitate lui, şi doar dorinţa de a vota după simpatii, antipatii.

Poporul este singurul care trebuie să aibă puterea voteze în cunoştinţă de cauză asupra problemelor şi mizelor. Trebuie să votăm programe politice, propuneri, orientări, fără să luăm în calcul prea mult dacă respectivul candidat este bătrân sau tânăr, frumos sau urât, deşi cei charismatici câştigă!

În urma unui sondaj de opinie, am constatat plină de tristeţe că în mileniul III, tinerii nu au cultură politică.

Afirmau despre partide, (la întrebarea: Care sunt de stânga şi care dreapta?), cele mai ciudate cuvinte şi pot spune că am avut un sentiment de teamă, deoarece se dovedea clar că cei intervievaţi nu numai că n-au cultură civică, politică, ci ei vor fi o parte din aceea care vor decide în anul 2004. E trist să afli că după 13 ani, românii nu au clar în minte ce înseamnă un partid politic şi se lasă amăgiţi şi furaţi intelectual de cei din jurul lor.

Candidaţii au cea mai mare forţă de a manipula masele şi au cele mai eficace metode de a aduce electoratul la liniştea dinaintea furtunii. E trist că istoria nu mai este obligatorie la bac,
iar cultură civică se studiază doar o oră pe săptămână, în şcoala generală.

Numărul orelor scade simţitor la aceste materii, iar puişorii din clasele a VII- a şi a VIII-a, nu mai ţin minte nimic din ce au învăţat, până împlinesc 18 ani. Electoratul trebuie să ştie că prima datorie a candidaţilor la funcţii importante este să semneze un contract cu opinia publică, nu cu România! Contractul cu România s-a dovedit a fi cu numele unei ţări şi nu cu populaţia română.

Politica aparţine tuturor, deci nu mai spuneţi că nu faceţi politică, căci nu ţine! Ea nu este doar pentru supervedete, care transformă cetăţenii în spectatori, ce urmăresc un spectacol cu bilete furate!

domeniu: 
categorie: