Lista falşilor revoluţionari din Braşov

Preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza, a făcut publică o listă cu 42 de nume de falşi revoluţionari, foşti miliţieni, securişti, activişti PCR şi directori de partid, acum personalităţi publice în Braşov. „În urmă cu două săptămâni, am primit în cutia poştală un dosar cu hârtii. Dosarul era anonim şi nu sosise prin poştă. Nu l-am luat în seamă, crezând că este vorba despre nişte aiureli. Apoi mi-am aruncat ochii pe el şi am rămas consternat de lucrurile scrise acolo”, a declarat Bjoza, spunând că ulterior a verificat informaţiile şi a ajuns la concluzia că sunt adevărate.

Informaţiile primite fac referire la revoluţionarii falşi, majoritatea înregistraţi „la apelul de seară” adică după ani buni de la sfârşitul revoluţiei. Mulţi dintre ei, spune Bjoza, au fost chiar securişti sau activişti de partid, care acum au devenit eroi ai libertăţii. Nume importante din viaţa publică locală sunt prezente pe „lista lui Bjoza”.

Bjoza spune că în aprilie 1990, în Asociaţia Braşov Decembrie (ABD)1989 erau înscrişi 125 de revoluţionari. În prezent, sunt 1.112, care au solicitat preschimbarea certificatelor. Atraşi de „distincţiile” materiale oferite de cadrul legislativ care ia în vedere drepturile revoluţionarilor, printre care şi Legea 341/2004, numărul revoluţionarilor aproape că s-a înzecit. „Din 2003, când preşedinte al ABD a devenit Liviu Lazăr Maior, au apărut şi impostorii. Unde a fost Maior în decembrie ‘89? Deşi am fondat Asociaţia , am fost dat de trei ori afară. El a avut dosar la Poliţie înainte Revoluţie, care i s-a şters după ce a intrat în PRM. Dacă încalci anumite reguli, bodyguarzii lui te iau la bătaie, după cum au păţit-o şi unii colegi din ABD. Toţi ştim cine este Maior”, a spus Ioan Demi, conducătorul coloanei de muncitori de la ICA Ghimbav.

Conducerea AFDPR crede că infiltrarea foştilor securişti, torţionari, activişti de partid în „tabăra” revoluţionarilor a avut drept scop nu numai câştigurile materiale, ci şi spălarea propriei imagini şi manipularea colegilor. Contactat telefonic, liderul ABD, Dorin Lazăr Maior a declarat că afirmaţiile sunt calomnioase: „Sunt nişte neadevăruri şi nu vreau să intru în detalii”.

Liderul AFDPR şi-a motivat curajul de a înfrunta nume grele motivând că în momentul de faţă are loc preschimbarea certificatelor de revoluţionar, astfel că speră ca cei menţionaţi pe lista neagră să fie cercetaţi „la sânge”: „Solicit conducerii Asociaţiei «Braşov Decembrie 1989» să pună la dispoziţia presei dosarele (cuprinzând memoriile şi declaraţiile martorilor) revoluţionarilor care au obţinut certificate în baza Legii 42/1990, precum şi cele de preschimbare a certificatelor de revoluţionar în baza Legii 341/2004. Cer domnului Ministru Secretar de Stat al S.S.P.R. Petrişor Morar să ia act de aceste informaţii şi să procedeze în consecinţă, ne mai lăsând ca aceste dosare să fie verificate chiar de către impostori. Mai cer Parchetului Militar Braşov şi Domnului Procuror Militar Magistrat Dan Voinea să audieze toate aceste persoane pentru a clarifica statutul acestora şi implicarea lor în evenimentele din decembrie 1989 la Braşov”.

Bjoza a declarat că nu se aşteaptă la „mare lucru' în urma publicării acestei liste. „Dar măcar să se ruşineze când trec pe lângă mine pe stradă. Să nu mai urce la tribune şi să vorbească tineretului despre ceea ce înseamnă democraţie. Dacă aceste certificate s-ar da pe drept, nu cred că ar rămâne nici 10% din cei care se dau drept revoluţionari”, a spus Bjoza.

Pe de altă parte, D.L. Maior a declarat că din cele peste 1.000 de dosare trimise spre recertificare, aproape 400 au fost verificate. „Noi am fost pentru realizarea acestei reanalizări a dosarelor, pentru recertificarea dosarelor. În urma unui filtru riguros format din două comisii, noile certificate vor fi reconfirmate. Până în prezent, numai 100 din 300- 400 de certificate au fost reconfirmate, restul au fost retrase”.

Cei care au certificate de revoluţionar, conform Legii 431/2004, beneficiază lunar de unul până la două salarii medii brute pe economie în funcţie de aportul adus în decembrie '89, la care se adaugă diverse facilităţi cum ar fi bilete gratuite de călătorie cu trenul, bilete de tratament, scutiri de taxe şi impozite sau primirea unor suprafeţe de teren arabil sau spaţii comerciale.

Termenul de depunere a solicitărilor de preschimbare a certificatelor de revoluţionar a expirat în 23 octombrie, iar cel de completare a dosarelor va expira în 31 decembrie. Termenul de preschimbare a certificatelor expiră în 30 iunie 2007.
Lista falşilor revoluţionari, după cum îi numeşte preşedintele AFDPR, îi enumeră pe cei care „au devenit revoluţionari la «apelul de seară», deşi proveneau din rândul forţelor de represiune: miliţieni, securişti sau oameni ai PCR.

Lista fost întocmită atât în urma declaraţiilor unor martori, cât şi pe baza unor documente verificate de membrii AFDPR Braşov, a spus Octav Bjoza.
Potrivit aceleiaşi surse, pe lista foştilor ofiţeri ai Miliţiei şi Securităţii care se regăsesc printre revoluţionari se numără:

- Mihai Brebenel, şeful Biroului Pază şi Ordine al Miliţiei Braşov şi şeful plutoanelor de intervenţie ale Miliţiei în situaţii speciale (martori: Angheluţă Ioniţă, Iordan Marius şi Scorţeanu V.);
- Sorin Aniţei, ofiţer la Miliţia economică, (martori: Angheluţă Ioniţă şi Costea Vasile);
- Dustina Ioan, fost şef al Biroului de Pază şi Ordine din cadrul Miliţiei Braşov (înaintea lui Brebenel);
- Ion Lupu, colonel, şeful trupelor de securitate UM 391 „Rulmentul” (martori: Mardare V. şi Habat Paul);
- Gelu Vlădoiu, plutonier de intendenţă la Penitenciarul Codlea, care n-a participat la evenimente fiind sub consemn);
- Cornel Rusu, maior MApN, vânători de munte, mâna dreaptă a generalului Florea Ioan
- Paraschiv Nicolae - fost maior de Securitate,
- Kovacs Martin - fost ofiţer de Securitate.
Octav Bjoza spune că au ajuns revoluţionari foşti activişti de frunte ai PCR sau UTC, enumerându-i pe:
- Gheorghe Rădulescu, fost director general al Gospodăriei Judeţene de partid;
- Vasile Costea, director economic al aceleiaşi Gospodării Judeţene de Partid;
- Gheorghe Popica, secretar PCR al ONT şi şef al Complexului „Carpaţi” actualul (ARO Palace);
- Victor Cărăuşu, fost secretar UTC la Uzinele „Steagul Roşu”.

Pe lista prezentată presei, la directorii puşi de partid ajunşi acum revoluţionari sunt enumeraţi:
- Belaşcu Constantin - fost şi actual director în exerciţiu al Oficiului de Cadastru Braşov,
- Bobocea Vian - fost director la Întreprinderea de Morărit şi Panificaţie Braşov,
- Albu Nicolae - actul director în exerciţiu la complexului hotelier Aro Palace, membru al conducerii Complexului „Carpaţi”,
- Povârnaru Daniel - fost director adjunct la ICSM Alimentara, apoi la SC Coral SA,
- Bărbat Traian - fost director general al întreprinderii „6 Martie” Zărneşti, uzina de armament, în prezent consilier judeţean PD,
- Neagu Laurenţiu - fost director al Trustului de Construcţii Braşov,
- Frighenciu Ioan - fost şef Complex ONT „Postăvarul”,
- Gârboan Liviu, fost şef unitate ONT,
- Angheluţă Ionuţă, şef administrativ Complex „Alpin” – SC Poiana SA Braşov,
- Benea Ionel, şef Complex „Capitol”,
- Petrescu Adrian, Anghelescu Stelică, Munteanu Nicoae, Calcea Gheorghe, Păcuraru Gheorghe, Kurt Daniel - toţi foşti salariaţi ai O.N.T. Carpaţi.

Pe lista lui Octav Bjoza mai sunt trecute şi personalităţi locale care, după părerea lui, „ar fi devenit revoluţionari după revoluţie, la fel cum mulţi eroi se arată după război”:

- Dragoş Serafim - primar în exerciţiu la Cristian,
- Laţa Vasile - primar în exerciţiu la Săcele,
- Toma Dorel - primar în exerciţiu la Ghimbav,
- Butura Ioan - fost viceprimar la Ghimbav,
- Opriş Ion Nicolae - fost prefect al Braşovului, devenit revoluţionar după ce a ajuns prefect,
- Atomei Gheorghe - fost preşedinte al unei cooperative meşteşugăreşti braşovene, actual consilier local PSD,
- Kraila Vasile - sportiv de performanţă la Clubul Dinamo, actual consilier local independent,
- Chiriacescu Sergiu - fost rector al Universităţii „Transilvania', consilier local PSD,
- Niţă Emil - fost şef de secţie la Uzina „Tractorul', actual consilier judeţean PSD,
- Bran Vasile - fost şef de secţie la Uzina „Tractorul', fost deputat,
- Iancu Vespasian - actualmente consilier judeţean

Liderul foştilor deţinuţi politici a arătat că pe listă figurează şi notari care au ajutat la împroprietărirea falşilor revoluţionari. Octav Bjoza l-a nominalizat pe Isbăşoiu Florea - „notarul public care a operat majoritatea documentelor notariale privind atribuirea către revoluţionari de: terenuri, spaţii comerciale şi împuterniciri de reprezentare”.

În replică, Florea Isbăşoiu a spus că nu avea calitatea necesară pentru a semna aceste acte şi a recunoscut că, în calitate de revoluţionar, a primit un teren. „Nu aş fi putut să semnez acele acte pentru că nu am avut calitatea necesară. Nu am făcut parte din comisiile care atribuiau terenuri pentru revoluţionari. Eu cred că a văzut acte legalizate, pentru că sunt mulţi care fac această confuzie, între legalizare, autentificare. În timpul Revoluţiei, eu am fost la Predeal cu Iancu Vespasian. Am stat în Primăria Predeal şi am stat pe baricade din 22 decembrie până în 10 ianuarie”.

Ce spun acuzaţii

Traian Bărbat: „Eu am mai dovedit odată că sunt revoluţionar. Am organizat acolo, la Zărneşti, toate activităţile. Acţiunile mele au fost periculoase, putem să-mi pun viaţa în pericol. Mai multe nu pot să vă spun prin telefon”. (Bjoza spune despre Bărbat că „pe mine m-a controlat personal în buzunare acolo, la 6 Martie, la Fabrica de produse speciale”)

Belaşcu Constantin: „Eu am prezentat mai multe dovezi în privinţa participării la Revoluţie. În plus, nu am avut pretenţia să mi se recunoască drepturile prevăzute de lege. Nu mi-am luat terenuri, nu am profitat de treaba asta! În timpul Revoluţiei mi-am luat concediu ca să pot participa şi eu, să nu fiu recunoscut. Am fost pe cont propriu la Revoluţie. Acum dosarul îmi va fi reanalizat, şi dacă nu mi se va acorda certificatul, nu o să-mi pară rău.”

Vasile Kraila: „În primul rând vreau să îi spun domnului Bjoza faptul că eu am certificatul de revoluţionar de la Bucureşti. De atunci eu nu am cerut nici un drept pentru mine. Nu am făcut niciodată abuz de hârţoaga aia şi nici de medalia primită. Nu am vrut niciodată bani, terenuri sau scutiri de impozite.”

Emil Niţă: „Toţi cei care suntem de la Tractorul am fost în acele zile cu arma în mână. Nu ne-am dus acasă o săptămână în acea perioadă. Ne dăduseră familiile dispăruţi. Am fost la început în oraş, după care, împreună cu mai mulţi colegi ne-am întors în fabrică unde am împărţit arme şi cartuşe, le-am ţinut evidenţa. În Tractorul şi în Roman au fost cele mai fierbinţi evenimente. Sunt oameni în viaţă care pot să spună ce am făcut în acele zile. Treaba domnului Bjoza ce spune, dar nu este adevărat.”

Iancu Vespasian : „Poate că acest domn are o problemă cu mine, dar eu nu am nimic cu el. Eu am participat la Revoluţie. Eu îi respect punctul lui de vedere şi vârsta şi viaţa complicată a lui, dar faptul că face afirmaţii fără substanţă nu îi face cinste. Am fost şi sunt în continuare revoluţionar. Să facă publice dovezile. De ce nu dă acest domn publicităţii lista celor care l-au presat înainte de Revoluţie. Sau a făcut pace cu ei?”

Gheorghe Atomei :„Nu este adevărat şi eu nici nu îl cunosc pe acest domn. Nu ştiu despre ce vorbeşte.”

Dorel Toma: „Eu am fost unui dintre primii revoluţionari din Braşov. Am fost prima oară la Prefectură, după care am venit în Ghimbav. Eu am dat cele 50 de arme în oraşul Ghimbav. Dar nu m-am folosit de aceste privilegii până acum. Eu nu mi-am luat terenuri. Certificatul de revoluţionar este unul dintre cele mai legale acte pe care le am eu. După revoluţie am fost între primii 11 revoluţionari înscrişi în Monitorul Oficial”.

Celelalte persoane nominalizate de Octav Bjoza nu au răspuns la telefon sau nu au putut fi contactate.

domeniu: 
categorie: