În luna decembrie, acţiunile Gărzii Financiare în teritoriu s-au intensificat

Autoritatea Nationala de Control anunta ca activitatea desfasurata de Garda Financiara in luna decembrie 2003 s-a intensificat, mai ales datorita faptului ca in aceasta perioada, unii agenti economici considera ca este cel mai bun moment pentru incalcarea legii. Controalele operative care au avut loc in luna decembrie au avut dreptscop identificarea acelor agenti economici care au crezut ca in aceastaperioada pot incalca legea fara a fi descoperiti.
Autoritatea Nationala de Control si Garda Financiara prin acestecontroale operative vor sa transmita un mesaj clar celor care cred ca pot scapa de rigorile legii: nimeni nu scapa de control, iar cei gasiti vinovati de incalcarea legii vor fi aspru sanctionati, in conformitatecu legislatia in vigoare.
Din rapoartele pe luna decembrie inaintate de Garda Financiara, reieseca experienta din perioada anterioara, completata cu analiza de risc, apermis monitorizarea acelor domenii de activitate in care circuitulproductie - transport - comercializare se realizeaza in timp scurt, iarsumele sustrase de la impozitare, de regula, sunt foarte mari.
In perioada mentionata, intensificarea actiunilor Garzii Financiare pentru identificarea si combaterea acestui flagel a avut ca rezultat instrumentarea si inaintarea organelor de cercetare penala a 61 sesizaripenale, pentru un prejudiciu cauzat bugetului de stat de circa 326,6miliarde lei, iar bunurile si sumele confiscate au depasit 220,4miliarde lei.
Actiunile de control au vizat in principal urmatoarele:
- respectarea prevederilor legale privind regimul produselor supuseaccizelor (alcool si bauturi alcoolice, produsele petroliere, etc.);
- verificarea modului de respectare de catre agentii economici aprevederilor legale referitoare la obligatia agentilor economici de autiliza aparate de marcat electronice fiscale;
- activitatea de colectare, gestionare si valorificare a deseurilorindustriale;
- respectarea normelor de comert si identificarea marfurilor provenitedin activitati de contrabanda, inclusiv prin verificarea mijloacelor detransport marfuri si persoane in traficul rutier, precum si in marilecentre comerciale.
Preocuparea unor agenti economici pentru diminuarea, sustragerea in intregime de la plata obligatiilor fiscale sau incasarea unor sume necuvenite de la bugetul statului, indeosebi in cazul rambursarilor deTVA, ii determina pe acestia sa folosesca o gama variata de tehnici simetode pentru a-si realiza propriile interese.
Printre acestea mentionam si declararea pierderii sau furtului documentelor firmei atunci cand se inregistreaza obligatii fiscale importante, ca urmare a efectuarii unor tranzactii comerciale profitabile, conducerea unor evidente contabile riguroase, ca si folosirea de documente fiscale false sau provenind dela firme fantoma, cu scopul de a majora cheltuielile sau a diminuaveniturile, cu influenta directa asupra impozitului pe profit si a TVAde plata.
De asemenea, implicarea unor agenti economici in economia subterana cuscopul aprovizionarii cu diverse marfuri de pe piata neagra siincercarea de justificare a acestora cu documente fiscale false, reprezinta o alta tehnica de sustragere de la impozitare si incercareade inducere in eroare a organele de control.
Actiunile desfasurate de Garda Financiara urmaresc eradicarea acestor fenomene, prin descoperirea si sanctionarea celor vinovati. 
De asemenea,aceste actiuni au un caracter preventiv, contribuind astfel ladiminuarea economiei subterane, asigurarea unui climat concurential inconditii de normalitate, precum si limitarea activitatii evazioniste.
Activitatea desfasurata in perioada mentionata se concretizeaza inurmatorii indicatori sintetici:
- agenti economici controlati 12 .929
- procese verbale de control incheiate 9.200
- amenzi contraventionale aplicate 101 miliarde lei
- amenzi incasate 41,9 miliarde lei- bunuri si sume confiscate 220,4 miliarde lei
- impozite si taxe 269,6 miliarde lei- numar sesizari penale/valoare prejudiciu 61/326,6 miliarde lei

Autoritatea Nationala de Control anunta ca aceste actiuni de control desfasurate de catre comisarii Garzii Fianciare vor continua, acestiafiind prezenti in teritoriu pe toata perioada anului, inclusiv inperioada Sarbatorilor de Iarna.
Subliniem faptul ca numai in acest feldomeniile economic si financiar - fiscal din tara noastra se vordezvolta in conformitate cu legile in vigoare, dar si cu standardeleeuropene.

Departamentul Comunicare al Autoritatii Nationale de Control

domeniu: 
categorie: